Miny
Wielkie dzięki za tę informację. Chciałbym zapytać skąd ona pochodzi. Ile min rzecznych mogliśmy jeszcze wyprodukować w latach 1935-39? Bardzo chciałbym wiedzieć ile dokładnie było ich w 1939 roku. Liczba 150 troszkę mnie zaskoczyło, ponieważ spodziewałem się dużo więcej (wykorzystywali ją również podobno saperzy).
Tyle było w Flotylli Rzecznej w Pińsku, a informacja pochodzi z dokumentów zgromadzonych w Centralnym Archiwum Wojskowym. Jeśli chodzi o inne jednostki, na wyposażeniu których mogłyby być miny typu "Rybka", to w grę może tylko wchodzić Batalion Mostowy. Miał on w swoim składzie, według etatu z lipca 1921 roku, m.in. kompanię min i żeglugi rzecznej, a w niej m.in. siedem sekcji min. O wyposażeniu tej kompanii nie mam informacji.gjs pisze:Wielkie dzięki za tę informację. Chciałbym zapytać skąd ona pochodzi. Ile min rzecznych mogliśmy jeszcze wyprodukować w latach 1935-39? Bardzo chciałbym wiedzieć ile dokładnie było ich w 1939 roku. Liczba 150 troszkę mnie zaskoczyło, ponieważ spodziewałem się dużo więcej (wykorzystywali ją również podobno saperzy).
JB
Pozornie niskie stany min spowodowane były tym, że w razie potrzeby ich produkcję można było bardzo szybko rozwinąć w zakładach mechanicznych, przydomowych warsztatach kowalskich, itp...gjs pisze:Ile min rzecznych mogliśmy jeszcze wyprodukować w latach 1935-39? Bardzo chciałbym wiedzieć ile dokładnie było ich w 1939 roku. Liczba 150 troszkę mnie zaskoczyło, ponieważ spodziewałem się dużo więcej (wykorzystywali ją również podobno saperzy).
Poza tym: tyle było we Flotylli. Kilkadziesiąt min musiało być w parkach i magazynach wszystkich pułków saperów, a drugie tyle (kilkaset?) było pewnie jeszcze w zbrojowniach i magazynach amunicyjnych.
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Z książki Irenuesza Bienieckiego - Flotylla Rzeczna Polskiej Marynarki Wojennej w Pińsku w latach 1925-1935 (str. 208): W połowie lat dwudziestych Flotylla Pińska i Wiślana, oprócz min na jednostkach pływających, posiadała jeszcze znaczne ich zapasy. Kontrola przeprowadzona przez oficerów Korpusu Kontrolerów w dowództwie Flotylli Wiślanej i w przydzielonym do niej Głównym Magazynie Broni Podwodnej MW w Toruniu, stwierdziła znaczną ilość korpusów min rzecznych, zakwestionowanych ze względu na bezpieczeństwo ich użytkowania. Dopatrzono się, iż zostały one wykonane z używanych materiałów o słabej jakości. Po zakończeniu działań wojennych KMW zrzekło się ich dalszego dostarczania do flotylli. Korpusy, które zostały już wykonane zamierzano przerobić na pływaki do sieci zagrodowych. Do realizacji tego przedsięwzięcia ostatecznie nie doszło ze względu na brak pieniędzy. W tym czasie, we wspomnianym magazynie, znajdowało się jeszcze 200 min dużych (rzecznych ofensywnych typu „R") i 190 min mniejszych-tzw. „Rybek". (CAW, akta KK t. 1017)
I przypis na str 211: Na początku lat trzydziestych komisja doświadczalna Centrum Wyszkolenia Saperów w Modlinie prowadziła prace związane z różnymi typami min bojowych, w tym i min rzecznych. Zob. CAW, Akta kancelarii Sztabu Głównego, t. 132, Pismo komendanta Centrum Wyszkolenia Saperów w Modlinie do szefa Oddziału I Sztabu Głównego z 19.01.1931 r. Podczas inspekcji przeprowadzonej 8.10.1932 r. w Głównej Składnicy Marynarki Wojennej w Modlinie stwierdzono, że przy 100 minach typu „Rybka" prace wykończeniowe (związane prawdopodobnie z ich przebudową-I. B.) ukończono, natomiast przy dalszych 40 były kontynuowane. Zob. CAW, Akta KMW, t. 118, Pismo kmdr. inż. K. Czernickiego do szefa KMW z 11.10.1932 r.
Myślę, że do 1939 roku zapas min nie zwiększył się.
JB
I przypis na str 211: Na początku lat trzydziestych komisja doświadczalna Centrum Wyszkolenia Saperów w Modlinie prowadziła prace związane z różnymi typami min bojowych, w tym i min rzecznych. Zob. CAW, Akta kancelarii Sztabu Głównego, t. 132, Pismo komendanta Centrum Wyszkolenia Saperów w Modlinie do szefa Oddziału I Sztabu Głównego z 19.01.1931 r. Podczas inspekcji przeprowadzonej 8.10.1932 r. w Głównej Składnicy Marynarki Wojennej w Modlinie stwierdzono, że przy 100 minach typu „Rybka" prace wykończeniowe (związane prawdopodobnie z ich przebudową-I. B.) ukończono, natomiast przy dalszych 40 były kontynuowane. Zob. CAW, Akta KMW, t. 118, Pismo kmdr. inż. K. Czernickiego do szefa KMW z 11.10.1932 r.
Myślę, że do 1939 roku zapas min nie zwiększył się.
JB
Może nie dokłądnie w temacie ale ostatnio w antykwariacie zdobyłem książkę z 1969 autorstwa Jana Cieśla i Jerzego Maltowski pt: Morska broń minowa. Jeszcze jej nie czytałem ale podam waniejsze punkty z spisu treści.
1. Zarys historyczny rozwiju min morskich i ich taktyczno-operacyjne wykorzystanie.
2.Ocena efektywnosci broni minowej na podstawie analizy doświadczeń II wojny światowej.
3.Technika minowa.
4.Warunki, zasady i organizacja taktyczno-operacyjnego uzycia broni minowej w działaniach bojowych na morzu.
1. Zarys historyczny rozwiju min morskich i ich taktyczno-operacyjne wykorzystanie.
2.Ocena efektywnosci broni minowej na podstawie analizy doświadczeń II wojny światowej.
3.Technika minowa.
4.Warunki, zasady i organizacja taktyczno-operacyjnego uzycia broni minowej w działaniach bojowych na morzu.