Hanys @ Seawolf
O typie Akitsuki był też dobry artykuł a brytyjskim "Warshipie" - w latach 1991-94
andrzej J.
Prędkość WICHRÓW
No to Seawolf ja z Tobą gdyby ktoś był tak uprzejmy to taki miły uśmiechseawolf pisze:Przylaczam sie, rowniez chetnie bym posiadlhanys pisze:I jeszcze tak OT, bo mi się przypomniało..... Miałbym ogromną prośbę, jeżeli ktoś posiadałby OW nr5/2001. Jest tam artykuł o japońskich niszczycielach typu Akizuki. Byłbym naprawdę wdzięczny za skan. Serdecznie pozdrawiam

Czemu nie, ale podajcie maile.shigure pisze:No to Seawolf ja z Tobą gdyby ktoś był tak uprzejmy to taki miły uśmiechseawolf pisze:Przylaczam sie, rowniez chetnie bym posiadlhanys pisze:I jeszcze tak OT, bo mi się przypomniało..... Miałbym ogromną prośbę, jeżeli ktoś posiadałby OW nr5/2001. Jest tam artykuł o japońskich niszczycielach typu Akizuki. Byłbym naprawdę wdzięczny za skan. Serdecznie pozdrawiam
Pierwsza korzyść z podziału FOW. Przeglądając stare tematy z tego podforum mogę włączyć się w dyskusję i podać kilka szczegółów na temat prędkości naszych pierwszych kontrtorpedowców.
Pomiary tej wielkości odbyły się na Burzy 29 października 1936 roku. Przy pełnym obciążeniu i pracującym jednym kotle okręt rozwijał maksymalnie 18,6 węzła (przy 180 obrotach śruby na minutę). Przy dwóch pracujących kotłach prędkość sięgała 26,1 w (270 obr/min), a przy trzech 29,5 w (320 obr/min). Przy mniejszym obciążeniu predkość wynosiła 30,2 węzły (przy 320 obr/min).
Prędkość ekonomiczna Wichra wynosiła ok. 15 w (14,8 w przy 140 obr/min lub 15,2 w przy 145 obr/min).
JB
Pomiary tej wielkości odbyły się na Burzy 29 października 1936 roku. Przy pełnym obciążeniu i pracującym jednym kotle okręt rozwijał maksymalnie 18,6 węzła (przy 180 obrotach śruby na minutę). Przy dwóch pracujących kotłach prędkość sięgała 26,1 w (270 obr/min), a przy trzech 29,5 w (320 obr/min). Przy mniejszym obciążeniu predkość wynosiła 30,2 węzły (przy 320 obr/min).
Prędkość ekonomiczna Wichra wynosiła ok. 15 w (14,8 w przy 140 obr/min lub 15,2 w przy 145 obr/min).
JB