Prędkość WICHRÓW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Gość

Post autor: Gość »

Hanys @ Seawolf
O typie Akitsuki był też dobry artykuł a brytyjskim "Warshipie" - w latach 1991-94
andrzej J.
shigure

Post autor: shigure »

seawolf pisze:
hanys pisze:I jeszcze tak OT, bo mi się przypomniało.... :-D . Miałbym ogromną prośbę, jeżeli ktoś posiadałby OW nr5/2001. Jest tam artykuł o japońskich niszczycielach typu Akizuki. Byłbym naprawdę wdzięczny za skan. Serdecznie pozdrawiam
Przylaczam sie, rowniez chetnie bym posiadl :lol:
No to Seawolf ja z Tobą gdyby ktoś był tak uprzejmy to taki miły uśmiech :lol:
Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Post autor: rak71 »

shigure pisze:
seawolf pisze:
hanys pisze:I jeszcze tak OT, bo mi się przypomniało.... :-D . Miałbym ogromną prośbę, jeżeli ktoś posiadałby OW nr5/2001. Jest tam artykuł o japońskich niszczycielach typu Akizuki. Byłbym naprawdę wdzięczny za skan. Serdecznie pozdrawiam
Przylaczam sie, rowniez chetnie bym posiadl :lol:
No to Seawolf ja z Tobą gdyby ktoś był tak uprzejmy to taki miły uśmiech :lol:
Czemu nie, ale podajcie maile.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

mitoko jednak dobrze pamiętałem, Francuzi okreslają te niszczyiele jako torpedopilleur 1500 ton ?? L`Androit to chyba nowsza mutacja Simouna, prawda? :)
swoją drogą co tego fordoyanta, czy jak to cholerstwo się zwie, opisuja jako niszczyciel 36 węzłowy...
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Pierwsza korzyść z podziału FOW. Przeglądając stare tematy z tego podforum mogę włączyć się w dyskusję i podać kilka szczegółów na temat prędkości naszych pierwszych kontrtorpedowców.
Pomiary tej wielkości odbyły się na Burzy 29 października 1936 roku. Przy pełnym obciążeniu i pracującym jednym kotle okręt rozwijał maksymalnie 18,6 węzła (przy 180 obrotach śruby na minutę). Przy dwóch pracujących kotłach prędkość sięgała 26,1 w (270 obr/min), a przy trzech 29,5 w (320 obr/min). Przy mniejszym obciążeniu predkość wynosiła 30,2 węzły (przy 320 obr/min).
Prędkość ekonomiczna Wichra wynosiła ok. 15 w (14,8 w przy 140 obr/min lub 15,2 w przy 145 obr/min).
JB
ODPOWIEDZ