Malowanie o.p. typów "Wilk" i "Orzeł"

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Waldek K

Malowanie o.p. typów "Wilk" i "Orzeł"

Post autor: Waldek K »

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie, czy powszechnie spotykane plansze barwne (Rudzki, Soroka) wymienionych w tytule okrętów, które przedstawiają (plansze oczywiście) nadwodną część kadłuba lekkiego w kolorze zielonym są poprawne.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma/widział wytyczne malowania o.p. obowiązujących do 1939 r.?

Zdjęcia sugerują wprawdzie odmienny kolor burt i kadłuba lekkiego, ale czy ten ostatni był na pewno zielony? A jeśli tak, to dlaczego? Nigdzie nie znalazłem informacji, abyśmy przed wojną prowadzili jakieś badania nad doborem kolorów dla okrętów, więc ten ewentualny zielony musiałby być pomysłem podpatrzonym. Ciekawe u kogo?

Przyznam, że moje wątpliwości wzrosły po obejrzeniu w tv filmu z idącym w wynurzeniu ORP "Orzeł" III, który ma zieloną podwodną część kadłuba i ta zieleń, pomimo że pod wodą, strasznie "biła" po oczach, więc maskowanie to raczej dobre by nie było, przynajmniej nie na Bałtyku.

Ciekaw jestem Waszych opinii :roll:
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Witam,

tak zdecydowanie potwierdzam stosowanie koloru zielonego na polskich OP. Są na to dokumenty, ale również dowód nie wprost. Otóż po ucieczce Orła z Tallinna d-ca Dyonu OP st. por. Puurand wydał 6.III.1940 rozkaz przemalowania OP z koloru czarnego na szary i ciemnozielony zgodnie z kamuflażem Orła.

Więc taki wygląd:
Obrazek
Jest moim zdaniem prawidłowy.

Interesująca wydaje się być inna kwestia:
- jakiego koloru była część podwodna (czerwona czy zielona). Bo mam zdjęcie (czarno-białe) na którym widać, że część podwodna i górny pasek mają ten sam odcień szarości.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Dzięki za informację.
Też gdzieś czytałem o przemalowywaniu estońskich okrętów podwodnych po wizycie "Orła", tylko nie pamiętam gdzie. Z tego wniosek, że to malowanie musiało być skutecznym kamuflażem, skoro zdecydowano się je skopiować. Ciekawe tylko u kogo myśmy ten pomysł podpatrzyli :roll:
wrr

Post autor: wrr »

Czy Sep takze mial maske dziala? A jesli mial, to kiedy i dlaczego zostala zdemontowana?
Z gory dziekuje za info.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

wrr pisze:Czy Sep takze mial maske dziala? A jesli mial, to kiedy i dlaczego zostala zdemontowana?
Z gory dziekuje za info.
Miał, została zdemontowana w latach 50., po zastąpieniu Boforsa 105 mm działem 100 mm produkcji sowieckiej.
JB
ODPOWIEDZ