Jastarnia - czy jest coś co warto zobaczyć?

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Grzechu

Jastarnia - czy jest coś co warto zobaczyć?

Post autor: Grzechu »

Ponieważ na 4 dni wybieram się na szkolenie do Jastarni, to chciałbym zapytać, czy w pobliżu jest coś, na co warto rzucić okiem z tematów historyczno/okrętowo/morsko/marynistycznych.

Do Helu jest około 10 km, ale jakieś "atrakcje" w Helu podczas drugiego wieczoru zapewniają organizatorzy w kosztach szkolenia... :) Oczywiście mam zamiar poświęcić "chwilkę" na samodzielne zwiedzenie również tego miasta i jego okolic (byłem tylko raz, gdy miałem bodaj 8 lat...).

Jakieś propozycje, sugestie, uwagi?
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Możesz jadąc po drodze odebrać ode mnie płytę ;)

W samej Jastarni to warte obejrzenia pod względem militarnym są tylko bunkry, które są pozostałością polskich umocnień z września 1939 roku. Jeden z pięciu obiektów znajduje się nad samym morzem, dwa kolejne na wydmach między morzem a torami, a czwarty zaś napotkamy na wysokości kempingu "Maszoperia" nad zatoką. Ostatni piąty zlokalizowany jest we wschodniej części Jastarni zwanej Borem, w lesie na wysokości - Ośrodka Telekomunikacji Polskiej. Linia obronna, przegradzająca półwysep, w poprzek, miała być początkowo o wiele silniejsza i bogaciej wyposażona. W sumie jednak ukończono tylko 4 żelbetowe schrony nazwane: "Sokół", "Sabała", "Saragossa" i "Sęp" http://www.augustyna.pl/01/schrony/index.htm

Sam port w Jastarni to nic ciekawego. W Helu jest więcej do oglądania...
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Ciekawa ta strona o bunkrach, tylko ja się zastanawiam, jak zbudowano fundamenty pod ten schron na plaży. Przecież on swoje przepisowe wagie posiada.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Grzechu

Zelint pisze:Możesz jadąc po drodze odebrać ode mnie płytę ;)
Dzięki za zaproszenie, ale obawiam się, że nie dam rady...
Podróżował będę albo pociągiem (nie da się wysiąść, bo nie poczeka choćby kwadransa), albo nie swoim samochodem - w tym przypadku będzie napięty harmonogram, bo dotrzemy na miejsce na ostatnią chwilę.
Wydrukowałem sobie mapkę z legendą i mam twarde postanowienie aby przejść cały szlak.
Zelint pisze:Sam port w Jastarni to nic ciekawego. W Helu jest więcej do oglądania...
Oba porty tak czy owak są przewidziane do 'rzucenia okiem'.
A koniec końców i tak w większym lub mniejszym gronie wylądujemy w jakiejś mniej lub bardziej nastrojowej knajpce, aby wytrąbić osiem piwek.
(Tzn. osiem ja, jak inni - nie wiem :lol:)
Awatar użytkownika
Grzechu

Byłem.
Zobaczyłem.
Zmęczyłem się.
Wróciłem.
Odpoczywam.

W najbliższym czasie wrzucę parę fotek - port Jastarnia, Hel nocą i bunkry.
ODPOWIEDZ