Hms Scylla?
Hms Scylla?
Od kilku lat poszukiwałem zdjęcia do hms Scylla na lewą burtę .I chyba moje poszukiwania zakonczyły się sukcesem chociaż zdjęcie podpisano inaczej.Co o tym sądzicie ?to Hms Scylla?Moim zdaniem na 99 % to ten okręt.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ad ... 9da73.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ad ... 9da73.html
A skąd masz pewnośc że to akurat "orginalna lewa burta" ?.
Pytam bo swego czasu była dyskusja odnośnie "eksperymentów" na zdjęciach i jaki to ma wpływ na ich autentycznośc.Swego czasu "wychodziły" zdjęcia polskich okrętów wojennych ( skończyły się chyba na czterech Wicher,Gryf,Orzeł i ... ?) i na jednym z nich widniał Wicher z piękną literą B na dziobie ( lub odwrotnie - wybaczcie niepamięc ) co było wybitnym znakiem "działalności ubocznej"
Pytam bo swego czasu była dyskusja odnośnie "eksperymentów" na zdjęciach i jaki to ma wpływ na ich autentycznośc.Swego czasu "wychodziły" zdjęcia polskich okrętów wojennych ( skończyły się chyba na czterech Wicher,Gryf,Orzeł i ... ?) i na jednym z nich widniał Wicher z piękną literą B na dziobie ( lub odwrotnie - wybaczcie niepamięc ) co było wybitnym znakiem "działalności ubocznej"

Jedynie dwa okręty tupu Dido zostały tak zmodernizowane-Hms Harybdis i Hms Scylla{chodzi o główne uzbrojenie i zmiany w nadbudówek}
Napewno to Hms Harybdis to nie jest boMiał inne malowanie

Zgodnie ze schematem malowania znanym i słusznym

Myślę ,że to Hms Scylla bo rozkład plam na kominach by sie zgadzał

No i modelik,który"popełniłem "parę latek temu gdy nie miałem tyle zdjęc do Hms Scylla ,ile teraz posiadam.model w skali 1:1000 może nie super dokładny ,ale myslę ciekawy.

Napewno to Hms Harybdis to nie jest boMiał inne malowanie

Zgodnie ze schematem malowania znanym i słusznym

Myślę ,że to Hms Scylla bo rozkład plam na kominach by sie zgadzał

No i modelik,który"popełniłem "parę latek temu gdy nie miałem tyle zdjęc do Hms Scylla ,ile teraz posiadam.model w skali 1:1000 może nie super dokładny ,ale myslę ciekawy.

Orginalne zdjęcie pochodzi z 1942 roku i zostało podpisane jako Hms Phoebe.Nigdzie nie spotkałem sie by Hms Phoebe tak wyglądał i miał takie uzbrojenie i malowanie.Moim zdaniem piloci ,którzy wykonali to zdjęcie się pomylili to jest Hms Scylla.Może ktoś ma podobne zdjęcie do tego okrętu na lewą burtę będę wtedy pewny na 100 %.

To zdjęcie pochodzi z książki"Cruisers in camera".Zostało błędnie podpisane przez autora i przedstawia Hms Harybdis a nie hms Scylla.Ten sam błąd został powielony w wydawnictwie B.S.Merytorycznie monografia Hms Scylla jest beznadziejna.Co do kolorowego rysunku jest błędny na "bliżniakach" występowały tylko trzy kolory"chociaż nie jestem w 100% pewien":biały,ms 1 -ciemno szary prawie czarny i ms 3 niebiesko zielony[kolor ten jest jednym z najtrudniejszym do zdefiniowania kolorów Royal Navy-na kolorowych filmach z okresu wojny raz wygląda jak niebieski z odcieniem zieleni raz jak jasno zgnito zielony tak więc modelarze mają problem]Co do wydawnictwa B.S.Autor nawet nie pokusił sie o "przekopanie internetu"A znalazł by nawet zdjęcia głównego uzbrojenia i przynajmniej wykonał by jego poprawne rysunki.W monografii jest "przerobiony"rysunek Hms Harybdis na Hms Scylla.Proponuję zobaczyć stronkę
http://www.world-war.co.uk/ a tam nie pełny kam.Hms Scylla (dlatego tyle niepewności)
http://www.world-war.co.uk/ a tam nie pełny kam.Hms Scylla (dlatego tyle niepewności)
Trochę poszperałem w fotkach Scylla - bo faktycznie to ciekawy temat.
1. Pierwsze zdjęcie przedstawione przez mp musi przedstawiać Scylla - wszystko ładnie pasuje.
2. Zdjęcie w PM to istotnie Chyrybdis (btw czemu piszecie przez H?)
Jak Brzeziński robił Scylle to strona WW Cruisers raczkowała (a jej autor strasznie wierzgał na róznych forumach jak się hotlinkowało "jego" zdjęcia. "Jego" tzn to co mu się udało poskanować z książek). Abstrahując od tego, że BS wogóle wtedy internetu nie miał. Co nie zmienia faktu że ta monografia troszku skopana jest.
3. Zdjęcie Chyrybdis w Giblartarze janika to Chyrybdis, ale w innym camo:

Dokładnie nie doczytałem w jakich okresach noszone były te kamuflaże (też jest trochę sprzeczności)
Tu gwoli uzupełnienia skany kamuflaży z Ravena:

Kamuflaże z Ensign chyba jednak dokładniejsze vide ciemna lewa strona przedniego komina Scylla w Ravenie co nie pasuje do fotek mp.
1. Pierwsze zdjęcie przedstawione przez mp musi przedstawiać Scylla - wszystko ładnie pasuje.
2. Zdjęcie w PM to istotnie Chyrybdis (btw czemu piszecie przez H?)
Jak Brzeziński robił Scylle to strona WW Cruisers raczkowała (a jej autor strasznie wierzgał na róznych forumach jak się hotlinkowało "jego" zdjęcia. "Jego" tzn to co mu się udało poskanować z książek). Abstrahując od tego, że BS wogóle wtedy internetu nie miał. Co nie zmienia faktu że ta monografia troszku skopana jest.
3. Zdjęcie Chyrybdis w Giblartarze janika to Chyrybdis, ale w innym camo:

Dokładnie nie doczytałem w jakich okresach noszone były te kamuflaże (też jest trochę sprzeczności)
Tu gwoli uzupełnienia skany kamuflaży z Ravena:

Kamuflaże z Ensign chyba jednak dokładniejsze vide ciemna lewa strona przedniego komina Scylla w Ravenie co nie pasuje do fotek mp.