Wolin - nowy prom PŻM

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Brodołak

Post autor: Brodołak »

No to staruszek Kopernik trochę odetchnie :D
Adam

Post autor: Adam »

Brodołak pisze:No to staruszek Kopernik trochę odetchnie :D
Nie bardzo. Ten wchodzi jaki trzeci do Trelleborga, a Mikołaj Kopernik chodzi do Ystad. A teraz po powrocie do przewozów kolejowych, raczej jeszcze popływa. Wolin chyba wagonów woził nie będzie - potrzeba sporej przebudowy żeby dopasować go do możliwości ładowania wagonów na terminalu w Świnoujściu. Jeszcze większy problem jest z Trelleborgiem, bo tam terminal jest inny (dostosowany do niemieckich promów kolejowych), a do Ystad Wolin nie wejdzie. Poza tym on ma chyba rosyjski rozstaw torów.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Re: Wolin - nowy prom PŻM

Post autor: polsteam »

chyba się PŻM w oficjalnym komunikacie mocno "walnął" (a może to nie pomyłka, tylko marketingowe kłamstwo z premedytacją)?...

piszą, że zbudowany w 1986 roku

a w rzeczywistości - w 1972...

no chyba... że zarówno "amatorskie" źródło Fakta om Fartyg, jak i rejest Lloyd'a się mylą...
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

moja pomyłka...

Post autor: polsteam »

sam się pomylilem...

myślałem, że PŻM pisał Sea Wind, a naprawdę pisał Sky Wind.. i wszystko się zgadza...
Adam

Post autor: Adam »

Sky Wind, ex. Oresund został zbudowany w ... 1986 !!
W 1972 zbudowano drugi prom SeaWind Line, noszący nazwę Sea Wind.

Zresztą na zdjęciu wyraźnie widać, że jest to Sky Wind, a i PŻM w oficjalnym komunikacie, podaje, że kupił Sky Winda!

Nie wiem skąd to zamieszanie z Sea Windem??
ODPOWIEDZ