Wicher pisze:, kolejne to pływak i silnik zniszczonego Lublina
Moim zdaniem jest ostatni istniejący w 1939 Shreck FBA-17,proszę porównać .To zdjęcie jest też bardzo ciekawe.
Przyjżałem się mu dokładnie, bo wcześniej zrobiłem to tylko pobieżnie, i muszę przyznać, że najprawdopodobniej masz rację co do typu tego samolotu
Jutro oczyszcze to zdjęcie i również wrzucę
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Zdjęcia Westerplatte,zablokowanego portu w Gdyni i ciekawy widok z Westerplatte na jeden z ciężkich krążowników typu Blucher.Jest ktoś w stanie go rozpoznać?
Witam,
Porównując fotografie obu jednostek z tego okresu zauważyć można, że na platformie wokół komina "Admiral Hipper" miał w jej tylnej części po jednym reflektorze po obu stronach, tych z kolei "Blücher" nie miał. Na fotografii chyba trudno dojrzeć ten element wyposażenia? Tak na marginesie, o ile mi wolno, to "Blücher" należał do typu "Admiral Hipper".
pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Oczywiście masz rację.Napisałem Blucher z tego powodu że sa to zdjęcia robione wkrótce po zakończeniu wojny,sadząc po otoczeniu{mogę sie mylić}, brak m.in.kapy na kominie też o tym świadczy,a właśnie Blucher 1 grudnia 1939 wpłynął do Gdyni{tak wyczytałem-czy usunięty był wrak bodajże Torunia z wejścia do portu?chyba nie}.Wg,mnie był w Gdańsku o czym świadcza zdjęcia.
Hippera wtedy przebudowywano.
Tak sobie spekuluje.Czy dobrze?
Wg. "Marine-Arsenal", Band 16 (Die Schweren Kreuzer der Admiral Hipper-Klasse', Friedberg/H. 1991, Siegfrieda Breyera wspomniana kapa na kominie "Admiral Hippera" pojawiła się podczas jego przeglądu stoczniowego w listopadzie 1940 r. natomiast na "Blücherze" zainstalowano ją we wrześniu 1939 r. Optowałbym za "Hipperem", wtedy fotografia musiałaby zostać wykonana we wrześniu lub październiku 1939 r.
to samo źródło podaje:
- wrzesień/październik 1939 - "Admiral Hipper"; kontynuacja szkolenia, pierwsze ostre strzelanie do "Hessen' (okręt-cel), na Bałtyku. "Blücher"; 6. września rozpoczęcie prób odbiorczych, odbiór przez Kriegsmarine 18.09., oddanie do służby 20.09.
- 6.11.1939; "Admiral Hipper" wejście do stoczni "Blohm & Voss' w Hamburgu, przebudowa dziobnicy, pozostałe prace wykończeniowe, gdzie pozostał do 12.01.1940 r.). 'Blücher"; 14-15. 11. ćwiczenia w strzelaniu, próby morskie, 17-26.11. prace wykończeniowe w stoczni macierzystej (Kilonia), 27.11. przejście na wschodni Bałtyk. 1.12. zawinięcie do Gdyni (Gotenhafen).
Pozdrawiam
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Toruń został podniesiony przez Niemców 4.12 .1939,więc Hipper nie mógł wejść do Gotenhafen 1.12.1939 jak podaje "Marine-Arsenal",Blucher zresztą też
Zdjęcie wskazuje na Gdańsk.
Nawiasem mówiąc Toruń został zarekwirowany przez PMW .Do zablokowania Gdańska był już gotowy od 26,8.1939,czy więc można mówić o ORP Toruń?
Komin i reflektor sa dobrze widoczne,jak myślisz który to okręt?
dessire_62 pisze:Toruń został podniesiony przez Niemców 4.12 .1939,więc Hipper nie mógł wejść do Gotenhafen 1.12.1939 jak podaje "Marine-Arsenal",Blucher zresztą też
Zdjęcie wskazuje na Gdańsk.
Nawiasem mówiąc Toruń został zarekwirowany przez PMW .Do zablokowania Gdańska był już gotowy od 26,8.1939,czy więc można mówić o ORP Toruń?
Komin i reflektor sa dobrze widoczne,jak myślisz który to okręt?
Pozdrawiam!
Wg KTB Festungskommandantur Gotenhafen 1 XII 1939 do Gdyni wszedł BLUCHER, natomiast TORUŃ został podniesiony z dna 3 XII.
Na temat HIPPERA KTB milczy!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...