Przedwojenna "Żegluga Polska"
Przedwojenna "Żegluga Polska"
Gdzie można znaleźć coś na temat przedwojennej ŻP? W jakich archiwach/archiwum (byc może) ocalały oryginalne dokumenty dot. ŻP i jej statków?
-
Materialy z okresu II wojny sw. znajduja sie w Archiwum w Gdansku , przy dworcu. Byc moze,a raczej napewno, maja tez materialy przedwojenne.
W Muzeum Sikorskiego w Londynie raczej nie ma nic. Uwaga : Materialy zwiazane z MH zostaly zabrane przez ministra Handlu i Zeglugi, Strassuburgera (jezeli sie nie myle), jak zdecydowal sie powrocic z Mikolaczykiem do POlski.
Czesc materialow zwiazanych z ministerstwami Rzadu na Emigracji znalazlem w Archiwum Akt Nowych w W-wie. Wiem, ze wszystko dotyczace firm zeglugowych przekazano do Archiwum w Gdansku.
W Muzeum Miasta Gdynia nic nie znalazlem, ale tam tez sprobuj.
Nie wiem jak wyglada sprawa z archiwaliami po PLO. Byc moze znajduja sie w Gdyni. Uwaga: powinny byc jakies materialy po reorganizacji firm zeglugowych przeprowadzonej w 1951 r.
Co do Muzeum Morskiego to nic nie wiem ???
Moze ktos sie na ten temat wypowie ?
Jefe
W Muzeum Sikorskiego w Londynie raczej nie ma nic. Uwaga : Materialy zwiazane z MH zostaly zabrane przez ministra Handlu i Zeglugi, Strassuburgera (jezeli sie nie myle), jak zdecydowal sie powrocic z Mikolaczykiem do POlski.
Czesc materialow zwiazanych z ministerstwami Rzadu na Emigracji znalazlem w Archiwum Akt Nowych w W-wie. Wiem, ze wszystko dotyczace firm zeglugowych przekazano do Archiwum w Gdansku.
W Muzeum Miasta Gdynia nic nie znalazlem, ale tam tez sprobuj.
Nie wiem jak wyglada sprawa z archiwaliami po PLO. Byc moze znajduja sie w Gdyni. Uwaga: powinny byc jakies materialy po reorganizacji firm zeglugowych przeprowadzonej w 1951 r.
Co do Muzeum Morskiego to nic nie wiem ???
Moze ktos sie na ten temat wypowie ?
Jefe