Nowe książki i czasopisma (2)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

... może warto byłoby wrócić do tamtych czasów. Przecież w Pucku nadal istnieje dawny port MDLot - hangary, kanały portowe, nabrzeże. Może warto byłoby pomyśleć nad tym, by w ramach dotarcia do uczuć i wiedzy młodego pokolenia stworzyć fantomy - nieruchome, szkieletowe pomniki potężnych wodnosamolotów z tego okresu, otworzyć dla zwiedzających Wybrzeże turystów dawne obiekty jedynej jednostki polskiego lotnictwa morskiego, czy też uruchomić na Zatoce Puckiej - przy pomocy wodnosamolotów sportowych - loty widokowe. A odżyłaby historia morsko-lotniczego Pucka,

A dodatkową atrakcją byłby mieszczący się na terenie kompleksu Urząd Skarbowy :lol: :wink: .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

dessire_62 pisze:Szczególnie zaintrygowała mnie zapowiedz artykułu R.Opalińskiego"Koncepcje rozwoju PMW 1919-1939.W teori,...bez praktyki"
Jest to artykuł kol radarro, który opierając się na źródłach wtórnych i nie znając oryginalnych dokumentów łaja i wytyka błędy jakie w jego mniemaniu popełniło KMW.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

crolick pisze:
dessire_62 pisze:Szczególnie zaintrygowała mnie zapowiedz artykułu R.Opalińskiego"Koncepcje rozwoju PMW 1919-1939.W teori,...bez praktyki"
Jest to artykuł kol radarro, który opierając się na źródłach wtórnych i nie znając oryginalnych dokumentów łaja i wytyka błędy jakie w jego mniemaniu popełniło KMW.
Czyżby nadarzała sie okazja do przeniesienia dyskusji z Internetu na łamy czasopism?

To miłe...

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

Post autor: sebian »

Adam pisze:
I jest jeszcze znakomita monografia holenderskich "Kojaków" autorstwa Jacka Krzewińskiego, ze znakomitymi rysunkami 3D autora, co jest kolejnym przykładem na to, że do MSiO "idzie nowe", przynajmniej jeśli idzie o rysunki ;)
Rysunki 3D jak najbardziej, ale te kolorowe rzuty z góry i z boku już nie...
Wolałbym tradycyjne plany, są o wiele bardziej czytelniejsze.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Rysunki 3D jak najbardziej, ale te kolorowe rzuty z góry i z boku już nie...
Wolałbym tradycyjne plany, są o wiele bardziej czytelniejsze.
Z całym szacunkiem dla autora, podzielam zadanie sebiana,3D dobre,ale plany takie jakby to były modele okrętów ulepione z plasteliny.

Uwaga ogólna co do MSiO 4\2008:szkoda że redakcja uważa że okręty wojenne istnieją od II w.św.,a 100 lat do tyłu nic nie było?
Numer wyszedł za bardzo"anatomy",kino akcji to nie było,no może oprócz kanadyjskich pechowców.Na szczęście sytuację uratował"Polskiej wojny podwodnej ciąg dalszy",uznanie dla autorów za potężny wkład pracy.

Część zdjęć czarno-białych ,przynajmniej w moim numerze ,za ciemne{powtórka z rozrywki}.

Proszę nie traktować tego jako krytyki,tylko jako subiektywne odczucia . MSiO od pierwszego numeru stoi na mojej półce i następne tez będą stać.Tylko trochę więcej historii szczególnie po likwidacji części historycznej w NTW.

Jeśli można pytanie do redakcji:
-kiedy będzie spec.numer MSiO[Lotnictwo już ma w tym roku]
-nie dało by rady zamieszczać[wzorem Lotnictwa ]rozkładówek,bo wydawnictwo to samo cena również
-koniec roku daleko,ale może warto by pomyśleć o kalendarze na 2009?do tej pory mam takie z dawnych lat.Teraz na ścianie wisi z Naszego Morza z namalowanym jakimś potworkiem,bo to statek-okręt nie jest

Mimo tych uwag szczerze polecam kupno Misia bo warto!

Pozdrawiam. :-)
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Ksenofont pisze:
crolick pisze:
Czyżby nadarzała sie okazja do przeniesienia dyskusji z Internetu na łamy czasopism?

To miłe...

X
Jesteś cytowany jako klasyk, w towarzystwie Ciesielskiego i Kułakowskiego.
JB
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

Droga redakcjo.... ale żeby tak od razu i bezceremonialnie że "agent "Ziuk" realizował niemiecką politykę odsunięcia Polski na wschód...? No co wy...
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

JB pisze:
Ksenofont pisze:
crolick pisze:Jest to artykuł kol radarro, który opierając się na źródłach wtórnych i nie znając oryginalnych dokumentów łaja i wytyka błędy jakie w jego mniemaniu popełniło KMW.

To miłe...
Jesteś cytowany jako klasyk, w towarzystwie Ciesielskiego i Kułakowskiego.
I - domyślam się - obok klasyków marksizmu-leninizmu:
agent "Ziuk" realizował niemiecką politykę odsunięcia Polski na wschód
:roll:

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Ja sobie właśnie czytam MSiO 3/2008 i się mi rozpadło w rękach. Poskąpiono kleju... :roll:
Tadeusz Klimczyk

Nowe książki i czasopisma.

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

....pewnie w biurze czytasz przygniecione w szufladzie. A gdzie etos pracy ?
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Figa z makiem! ;) Czytałem w korku w samochodzie i to nie co innego jak wielce interesujący artykuł o rejsie Białej Floty.

Japończycy byli niezadowoleni z traktatu pokojowego w Portsmouth chyba głównie z powodu braku dywidend - to można powiedzieć, że Roosevelt tego Nobla sobie kupił :D
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

I - domyślam się - obok klasyków marksizmu-leninizmu:
Autor powołuje się na Świętka Lodowa ściana. Sekrety polityki Józefa Piłsudskiego 1904-1918 oraz FO 371 3278 NO 98133 (List A. Zaleskiego, do A.J. Balfour), FO 371 3278 148264 (Drugi list A. Zaleskiego) jak również relację hrabiego Maurycego Zamoyskiego z rozmowy z Piłsudskim [tutaj źródła brak].
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

W końcu nowe OW kupione,z trzech miejsc handlujących OW w mojej metropolii,tylko w jednym dorwałem ostatni numer.Kto planuje kupno niech się pośpieszy bo zwrotów chyba nie będzie.

Zacząłem od kolegi Radarro:odmienne od Xena spojrzenie na MW IIRP,bardziej realna i przejrzysta ocena zamierzeń KMW,dla mnie widać logikę w tym co pisze Radarro.plecam i czekam na drugą część.Tylko ten 'Ziuk'?

Zdążyłem przeczytać też drugi artykuł :
M.Kopacza o zatopieniu Hatsuzuki,pełny profesjonalizm,aż chce się czytać.Opis dwugodzinnej walki samotnego niszczyciela przeciwko 2 ciężkim,2 lekkim krążownikom i 12 niszczycielom amerykańskim.Dysproporcja sil chba niespotykana kiedy indziej,a do tego walka nienadaremna bo pozwoliła na wycofanie się innych ok.jap.Szkoda że am.nie poczekali na Ise i Hyuga.Jervis Bay wymięka.
Ciekawe ilustracje i do tego super rozrysowane mapy.Polecam.
Przy okazji powyciagane przez autora takie "smaczki"jak np.los dowódców krażowników am. spod Savo{samobójstwo },teoretyczne uczestnictwo Portland w drugiej bitwie pod Guadalcanal czy wystawienie na przynętę uszkodzonych Houston i Canberra w 1944 pod Formozą.

Sądząc po nazwiskach autorów jest jeszcze więcej ciekawego do czytania w tym numerze.

:-)
wkwiat70

Post autor: wkwiat70 »

Właśnie otrzymałem pocztą drugą część monografii o lotniskowcach typu "Yorktown" i mam w związku z tym pytanie. Wydawnictwo reklamuje ten numer jako posiadający wkładkę z planami w skali 1:400. Mój numer takowej nie ma. Zastanawiam się czy tylko ja posiadam felerny egzemplarz, czy po prostu tej wkładki nie było?
Marek S.

Post autor: Marek S. »

Ja też miałem bez wkładki ale doszła wraz z nowym numerem OW.
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Dwie nowe ksiazki
Ahmet'a Güleryüz'a

Ertogrul & Savaropna Türk Devlet Yatari - hustoria tureckich jachtow

Yavuz ve Midilli - tlumaczyc nie trzeba

Polecam

takze sa nadal jego inne ksizki dostepna

avm
ODPOWIEDZ