USS Cole w Gdyni

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Brodołak

Post autor: Brodołak »

Witam
Pewien Pan z działu prasowego MarWoja na moje zapytanie odnośnie zwiedzania jednostek biorących udział w tegorocznych manewrach powiedział mi, że nie będzie to praktykowane bo żadna z Marynarek Wojennych biorących udział w tych manewrach nie wystąpiła z taką inicjatywą.
Po tej rozmowie już nie wiem czy będzie co zwiedzać czy tylko pozostanie podziwianie okrętów z daleka.
Jarbla

Post autor: Jarbla »

Koledzy z innego forum bardziej obrotni :wink:

http://www.militarium.net/forum/viewtopic.php?t=3283
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Koledzy z innego forum wymieniają "Bulwarka", który do Gdyni zdaje się nie wejdzie.

Co do zwiedzania, to pokłady otwarte miały być tak jak podałem. Możliwe, że zaszły zmiany.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Marmik pisze:Raczej nie ma bo ktoś zaspał ze wstawieniem. Lista 28 okrętów jakie odwiedzą Gdynię (i Gdańsk) nie stanowi żadnej tajemnicy. Zwłaszcza, że będzie dwóch ruskich. Okręty jak zwykle będą udostępnione do zwiedzania w niedzielę od 1300.

no i jednak chyba NIE będą udostępnione - z najnowszych wieści wynika...

które były prawdziwe - najnowsze, czy te zacytowane powyżej?...
Adam

Post autor: Adam »

Patuxent już stoi w Porcie Północnym.
Awatar użytkownika
Marmik

I o co było tyle wrzasku? Nawet nazwiska polskich dowódców macie.

http://mw.mil.pl/index.php?vhost=www&ak ... 690&limes=

http://mw.mil.pl/index.php?vhost=www&ak ... 691&limes=

http://www.mw.mil.pl/index.php?vhost=www&akcja=baltops

Nastepnym razem proponuję kubeł zimnej wody lub (mniej drastycznie) spacer.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Marmik pisze:I o co było tyle wrzasku? Nawet nazwiska polskich dowódców macie.

http://mw.mil.pl/index.php?vhost=www&ak ... 690&limes=

http://mw.mil.pl/index.php?vhost=www&ak ... 691&limes=

http://www.mw.mil.pl/index.php?vhost=www&akcja=baltops

Nastepnym razem proponuję kubeł zimnej wody lub (mniej drastycznie) spacer.

no daj spokój...

przecioeż to stanowczo za późno...

za późno np. dla dziennikarza, żeby sobie zaplanować wizyty, obsługę reporterską, udział w ewentualnych konferencjach prasowych...

za późno dla shiplover'a z głębi kraju, który nie śpi na pieniądzach i musi zaplanowac urlop i go uzyskac...

po prostu za późno...

a poza tym, nawet jeżeli ja się za bardzo okrętami nie interesuję (bo ja raczej flotą handlową), to uważam, ze brak zwiedzalności okrętów to przegięcie...
załogi "korzystają" z odpoczynku w porcie... z lokalnych atrakcji turystycznych i rozrywek...
a w zamian lokalnej społeczności nic (czyli brak zwiedzalności okrętów)...
Awatar użytkownika
Marmik

Czy...
Marmik w środę 4 czerwca o godzinie 9:40 nie pisze: Natomiast słowa krytyki pod kątem administratorów strony interenetowej MW RP są jak najbardziej zasadne.
Kubeł wody miał być na (z grzeczności nie napiszę jakie) imaginacje i wywody o "tajniaczeniu". Trochę rzetelności dziennikarskiej nie zawadziłoby.

BALTOPS jest planowany corocznie i każdy dziennikarz zajmujący się tematyką powinien wcześniej przygotować się do tego wydarzenia nawiązując kontakt z biurem prasowym MW, co akurat trudne nie jest. Przecież ćwiczenie nie spadło jak grom z jasnego nieba.

Na ostatnie zdania Twojego posta spuszczę zasłonę milczenia.

Pozdrawiam,
Marmik
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Marmik pisze:Czy...
Marmik w środę 4 czerwca o godzinie 9:40 nie pisze: Natomiast słowa krytyki pod kątem administratorów strony interenetowej MW RP są jak najbardziej zasadne.
Kubeł wody miał być na (z grzeczności nie napiszę jakie) imaginacje i wywody o "tajniaczeniu". Trochę rzetelności dziennikarskiej nie zawadziłoby.

Na ostatnie zdania spuszczę zasłonę milczenia.

Pozdrawiam,
Marmik

no to pomijaj... lub spuszczaj zasłonę...

i tak to lekki skandal, że nie zostały okręty udostępnione do zwiedzania...

korzystają z gościnności portu i odwracają się tyłkami...

nie rozumiem, dlaczego w zachodniej Europie przy okazji podobnych duzych "zlotów" okrętów sa one udostępniane a u nas nie...
nie ma racjonalnych powodów.. więc muszą być jakieś nieracjonalne, czyli subiektywne, czyli będące afrontem wobec gospodarzy takiego "zlotu"... - w tym przypadku wobec Polaków lub Gdynian...

taka wizyta okrętów to NIE TYLKO wydarzenie "techniczne"...
tu nie chodzi tylko o uzupełnienie zapasów wody słodkiej, paliwa i prowiantu... czy danie odpocząc albo zmobilizowac się przed lub po ćwiczeniach marynarzom i maszynom...
takie gremialne wizyty okrętów mają bogaty program "socjalny", kulturalny i rozrywkowy (dla marynarzy)...
MarWoj (we własnym interesie) powinien zabiegać o publicity i zbliżenie do społeczeństwa...
a poza tym "społeczeństwu" za goszczenie flotylli okrętów, organizowanie ich załogom atrakcji i wydarzeń kulturalnych, etc., etc. też się cos należy - w tym przypadku to, co okręty "mogą dać" - czyli "zwiedzalność"...
Awatar użytkownika
Marmik

Wkurzasz mnie swoja porażająca ignorancją. Jeszcze przed chwilą snułeś wizje o konspiracji, a teraz nagle powołujesz sie na "bogaty program", którego siłą rzeczy nie znasz, lub dosadniej, nie masz o nim zielonego pojecia. O "zlotach za granicą" też wypowiadasz się jakbyś bywał na każdym, choć jak sam przyznajesz flotą wojenną się nie bardzo interesujesz.
Hmmm...
Wiesz co robi pies jak mu się nudzi?

Wstrzymaj trochę i zachowaj resztki powagi.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Marmik pisze:Wkurzasz mnie swoja porażająca ignorancją. Jeszcze przed chwilą snułeś wizje o konspiracji, a teraz nagle powołujesz sie na "bogaty program", którego siłą rzeczy nie znasz, lub dosadniej, nie masz o nim zielonego pojecia. O "zlotach za granicą" też wypowiadasz się jakbyś bywał na każdym, choć jak sam przyznajesz flotą wojenną się nie bardzo interesujesz.
Hmmm...
Wiesz co robi pies jak mu się nudzi?

Wstrzymaj trochę i zachowaj resztki powagi.

nawet jeżeli moje uwagi byłyby chybione... - zamiast wyjaśnić, podac KONKRETNE FAKTY (jak na razie TWOJE fakty się nie sprawdzają... bo np. zapowiadałeś że okręty BĘDĄ udostępniane do zwiedzania, a się okazało, ze "nie za bardzo"... więc tez chyba cos średnio i u Ciebie z tym dostępem do informacji..) czepiasz się mnie...

odpowiez KONKRETNIE a nie "hasłowo" i oględnie na moje uwagi...

programu nie muszę znac konkretnego.. ale zawsze jest bogaty program "socjalny" dla załóg.. nie po to trzy dni stoją w porcie, żeby siedzieć cały czas na okrętach...

nie odpowiedziałeś na żadną uwagę konkretnie, tylko robisz osobiste wycieczki...

gdzie nie byłem za granicą (w Europie) i gdzie nie spotkałem pojedynczego okrętu z kurtuzayjną wizytą czy też wielu okrętów na "zlocie" (np. przy okazji ćwiczeń) ZAWSZE było udostępnianie do zwiedzania.. jeszcze nie spotkałem się z inną sytuacją...

a u nas nie ma zwiedzania z nie wiadomo jakich powodów...

jeżeli są jakieś konkretne powody i są do zrozumienia - podaj je po prostu, a nie czepiaj się tego, czy ja się znam, czy nie znam.. - bo nie o to chodzi tutaj...
Awatar użytkownika
Marmik

polsteam pisze:ak na razie TWOJE fakty się nie sprawdzają... bo np. zapowiadałeś że okręty BĘDĄ udostępniane do zwiedzania, a się okazało, ze "nie za bardzo"... więc tez chyba cos średnio i u Ciebie z tym dostępem do informacji..)
Czy ktoś tu nie potrafi czytać?
Marmik w czwartek 5 czerwca o godzinie 17:16 pisze:Co do zwiedzania, to pokłady otwarte miały być tak jak podałem. Możliwe, że zaszły zmiany.
Rozumiem, że niektórym ciężko jest sobie wyobrazić, że plany mogą ulegać zmianom.
polsteam pisze: czepiasz się mnie...
Jak zawsze i każdego kto pisze głupoty.
polsteam pisze: odpowiez KONKRETNIE a nie "hasłowo" i oględnie na moje uwagi...
polsteam pisze:nie odpowiedziałeś na żadną uwagę konkretnie, tylko robisz osobiste wycieczki...
Jak na razie to nie napisałeś nic konkretnego, a same slogany, więc ciężko dyskutować z "wydaje mi się".
polsteam pisze: programu nie muszę znac konkretnego.. ale zawsze jest bogaty program "socjalny" dla załóg.. nie po to trzy dni stoją w porcie, żeby siedzieć cały czas na okrętach...
Co znaczy li tylko "nie mam zielonego pojęcia". Potwierdzam to w całej rozciągłości - nie masz zielonego pojecia.
Mam taka zasadę, zabieram głos w tematach o których mam jakieś (przynajmniej blade) pojęcie. To dobra zasada. Polecam innym.
polsteam pisze: gdzie nie byłem za granicą (w Europie) i gdzie nie spotkałem pojedynczego okrętu z kurtuzayjną wizytą czy też na "zlocie" (np. przy okazji ćwiczeń) ZAWSZE było udostępnianie do zwiedzania.. jeszcze nie spotkałem się z inną sytuacją...
Mi znane są dziesiątki takich sytuacji.
polsteam pisze: a u nas nie ma zwiedzania z nie wiadomo jakich powodów...
Na chwile obecną nie powiem co jest przyczyna zmiany decyzji, bo po prostu nie wiem. Jedno jest oczywiste. Zapewniono w progrmie czas, z którego goście zapewne nie skorzystają. Jak dla mnie prosta sprawa, bo z uwagi na imunitet miejscowy to dowódcy okrętów decydują czy na ich okręt wejdzie czy nie wejdzie ktokolwiek spoza załogi oraz osób funkcyjnych.
polsteam pisze:jeżeli są jakieś konkretne powody i są do zrozumienia - podaj je po prostu, a nie czepiaj się tego, czy ja się znam, czy nie znam.. - bo nie o to chodzi tutaj...
Nie czapiam się tego czy się znasz, czy nie. Czepiam się tego co wypisujesz. To że się nie znasz jest jedynie argumentem, który sam powinieneś wziąć pod rozwagę.

REFLEKSJA OGÓLNA DO WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW
Ostatnio na forum pojawia się sporo postów w stylu "nie wiem, ale powiem". Może zamiast silić się na jakieś niedorzeczne hipotezy, warto prosto z mostu zapytać? Wtedy sprawa jest prosta. Albo ktoś kto wie odpowie, albo nie. Jednak na pewno obejdzie się bez wymiany ciosów.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Właśnie USS Cole wchodzi do Gdyni.Widzę go . :o Godz.17.00.

http://www.naszemorze.com.pl/pokaz_wiad ... hp?idn=364
Awatar użytkownika
Marmik

Widzę, że komentarze w Naszym Morzu są równie ambitne jak naszego nieodżałowanego Kolegi Specjalisty ds. Konspiracji. Nie da się ukryć, że czytają FOW. Szkoda tylko, że nie stać ich na refleksję i dziennikarską rzetelność, o które apelowałem. No i szkoda, że nie potrafia czytać (lub czytają wybiorczo). Błędy ortograficzne, które przystoją może na forum, a na portalu gazety już niebardzo, pominę milczeniem.

Widocznie powiedzonko o psie ma szerokie zastosowanie.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Ech Marmik, coś masz zły czas i zwyczajnie zrobiłeś się z lekka marudny.Toć to nie kostnica i nie pogrzeb, żeby wszyscy zachowywali się jak kondukt :D A jak dla kogo chryja, to chryja, cześć z nim. Ja tam osobiście za złe nie mam Amerykanom, że traktują nas jako potencjalnych terrorystów, bo dostanie się taki do jakiego pojemnika lub szalupy i do Hameryki popłynie z nimi jako blinda! I co wtedy? Wstyd, kompromitacja, a Polak potrafi!
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Marmik

karol pisze:Ech Marmik, coś masz zły czas i zwyczajnie zrobiłeś się z lekka marudny.Toć to nie kostnica i nie pogrzeb, żeby wszyscy zachowywali się jak kondukt :D
Niestety Stwórca nie obdarzył mnie poczuciem humoru, a tzw. "dowolnej interpretacji" mam już święcie dosyć. Promuję też myślenie.
karol pisze:Ja tam osobiście za złe nie mam Amerykanom, że traktują nas jako potencjalnych terrorystów,
Karol, to zdanie w rożnych wariacjach widziałem już klika razy w interentowych dyskusjach. Zdanie jest szkodliwe. Dla Polaków, jeżeli wystepują jakieś obostrzenia, to jest to od razu afront. Otóż reguły ochrony sił nie kierują się narodowością lecz niezależnie od okoliczności maja zapewnić bezpieczny postój w każdym zakątku ziemi. Tyczy się to Amerykanów, Polaków i praktycznie wszystkich innych narodowści.
Dlatego takie zdania, nawet pisane w formie żartu uważam za niezbyt poważne i tak też staram się traktować ich autorów (oczywiście Twój sarkazm na szczęscie udało mi się wyczuć :) - ale czy przygodnym czytelnikom forum także? ). Dlatego też apeluję o ważenie osądów.
ODPOWIEDZ