Nowe książki i czasopisma (2)
- de Villars
- Kontakt:
Może... Dlatego napisałem, że nie wiem czyja to wina, może faktycznie nie ma kto pisać? Ale jak już to się zdarzało na łamach MSiO - zawsze przecież można skorzystać z autorów zagranicznych...
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
- Forteca_69
- Kontakt:
- de Villars
- Kontakt:
Po raz drugi może... Nie silę się wcale na obiektywizm, mówię tylko jak to wygląda z mojego punktu widzenia.Forteca_69 pisze:A moze to tematyka I wojenna nie jest "na czasie" i ludzie wolą czytać o DWS ?
Si vis pacem, para bellum

www.kagero.pl
LOTNICTWO
Obrońcy Malty
1st Air Commando Group
Amerykański nalot na
Poznań 29 maja 1944 roku
Douglas DB-7/A-20/Havoc/Boston w akcji 27
OKRĘTY
Artylerzysta z "Wichra" - Tomasz Miegoń
Lotniskowce "Shokaku" i "Zuikaku" - Mirosław Skwiot
Zagłada pancernika "Scharnhorst" - Przemysław Federowicz
BROŃ PANCERNA
Dywizja "Wiking" w Polsce 60
INNE
Zapomniana szarża - Arcelin 17 VIII 1920 roku
Kuivasaari - strażnik Helsinek
Pozycja "Rytro" na tle działań w Beskidzie Sądeckim. Wrzesień 1939
- Forteca_69
- Kontakt:
Słusznie, słusznie, pomyłeczkaForteca_69 pisze:To też jest temtyka po części morska![]()
Kuivasaari - strażnik Helsinek
Kuivasaari - strażnik Helsinek - Jarosław Chorzępa
W artykule kolejny przyczynek do dyskusji "jak maskować baterie nadbrzeżne by nie było ich widać z morza"
Fotki piękne.
Enqvista za bardzo nie objadłeś?
- Forteca_69
- Kontakt:
- Forteca_69
- Kontakt:
Pojęcia nie mam - z 15-20 tak na okoMiKo pisze:Desantowy?!? Jlu wchodzi luda (z tymi na barana)?Forteca_69 pisze: Przejażdzka szybkim kutrem desantowym fińskiej marynarki - bezcenna![]()
No jak, przeca widać ze połatane.. ani razu?"cele" fińskich artylerzystów

[/quote]O! tak by może trafiłyi trenażer w szkole artylerii nadbrzeżnej
Ci na Józku Stalinie też tak mysleli

A nie dali Ci śmignąć na "Jurmo"? Wprawdzie nie cabrio, ale w porównaniu do "Uisko" jest zdecydowanie przyjemniejszy
Dane kutra tu: http://www.marinealutech.com/index1.htm (dostęp - PRODUCTS > MILITARY TRANSPORT VESSELS > M 11 - Uisko)
Prócz 3 osobowej załogi zabiera do 25 żołnierzy z wyposażeniem.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
- dessire_62
Witam.
"starymi eksamerykańskimi niszczycielami"
Co do morskiej części "M":
-interesujące wspomnienia ostatniego dowódcy ORP Wicher{zmarłego w maju tego roku},a nie jest to de Walden ,tylko kmd.Z.Kowalski,który był najstarszym oficerem na pokładzie po południu 3 września.Ciekawa ocena Hitlera z którym spotkał sie w 1935 roku na lotnisku w Berlinie,opis działań Wichra we wrześniu z jego perspektywy{wyjaśnia zwłokę z otwarciem ognia do niszczycieli niem.3 września}.
-dobry opis Kuivasaari J.Chorzepy
Na koniec dwa odgrzewane kotlety;
-M.Skwiot o Shokaku i Zuikaku{z 1994 roku}przepisane słowo w słowo:
np."o silnie wybuchowych bombach"{są słabo wybuchowe ?
},"personel lotniczy {piloci}:34 oficerów,112 chrążych{razem 146 ludzi}"146 pilotów
-P Federowicz "Zagłada Sch."{z przed dwóch lat z OW}słowo w słowo,i tu mamy do czynienia z rekordem świata chyba?Autor w całkiem "nowy sposób"przedstawia ostatnie chwile "Sch."
kilka przykładów;
-"niszczyciele odpowiedziały ogniem ze swych 133 mm dział"{Savage i Samuarez}
-"Trafiona trzema torpedami burta napełniała się wodą,co szybko spowodowało znaczny przechył na ta burtę".
-na koniec o feralnym trafieniu z godz.18.20:"Przebił on warstwę pancerną nad pancerzem głównymi trafił w kotłownie nr 1 ,nie eksplodując .Po drodze przebił przewód łączący kocioł z turbiną napędowa." {warstwa pancerna co to???}.
-pominięta całkowicie rola Ultry
-Bey nie był admirałem
ps
Zaintrygowany tym zaglądnąłem do wyroczni czyli T.Klimczyk "Pancerniki"no i mocno się rozczarowałem tym co tam znalazłem,nie do końca sie zgadzam z wersja T.Klimczyka,ale o tym w innym miejscu.
Pozdrawiam.
A żałuj ,bo z poprzedniej części o "Sch."dowiedziałbyś się jak on to walczył w kanale z:Adam pisze:Przejrzałem sobie te Militaria w Empiku i owszem, kupiłbym choćby dla dwóch tekstów: o myśliwcach z Malty i polowaniu na Scharnhorsta, ale nie kupiłem z jednego powodu - obydwa artykuły były którąś częścią z iluś. Nie mam poprzednich, więc wyrywkowy tekst mnie nie interesuje.
"starymi eksamerykańskimi niszczycielami"
Co do morskiej części "M":
-interesujące wspomnienia ostatniego dowódcy ORP Wicher{zmarłego w maju tego roku},a nie jest to de Walden ,tylko kmd.Z.Kowalski,który był najstarszym oficerem na pokładzie po południu 3 września.Ciekawa ocena Hitlera z którym spotkał sie w 1935 roku na lotnisku w Berlinie,opis działań Wichra we wrześniu z jego perspektywy{wyjaśnia zwłokę z otwarciem ognia do niszczycieli niem.3 września}.
-dobry opis Kuivasaari J.Chorzepy
Na koniec dwa odgrzewane kotlety;
-M.Skwiot o Shokaku i Zuikaku{z 1994 roku}przepisane słowo w słowo:
np."o silnie wybuchowych bombach"{są słabo wybuchowe ?

-P Federowicz "Zagłada Sch."{z przed dwóch lat z OW}słowo w słowo,i tu mamy do czynienia z rekordem świata chyba?Autor w całkiem "nowy sposób"przedstawia ostatnie chwile "Sch."
kilka przykładów;
-"niszczyciele odpowiedziały ogniem ze swych 133 mm dział"{Savage i Samuarez}
-"Trafiona trzema torpedami burta napełniała się wodą,co szybko spowodowało znaczny przechył na ta burtę".
-na koniec o feralnym trafieniu z godz.18.20:"Przebił on warstwę pancerną nad pancerzem głównymi trafił w kotłownie nr 1 ,nie eksplodując .Po drodze przebił przewód łączący kocioł z turbiną napędowa." {warstwa pancerna co to???}.
-pominięta całkowicie rola Ultry
-Bey nie był admirałem
ps
Zaintrygowany tym zaglądnąłem do wyroczni czyli T.Klimczyk "Pancerniki"no i mocno się rozczarowałem tym co tam znalazłem,nie do końca sie zgadzam z wersja T.Klimczyka,ale o tym w innym miejscu.
Pozdrawiam.
- Forteca_69
- Kontakt: