Maszyny szyfrujące w PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek T

Maszyny szyfrujące w PMW

Post autor: Marek T »

W 1989 roku rozmawiałem z kmdr Bolesławem Zalewskim, który w 1939 r. był na WICHRZE jako I mechanik. Powiedział mi, że po zatopieniu okrętu usunięto z niego pieniądze i złoto (WICHER dostał deputat taki, jak pozostałe niszczyciele) oraz maszynę szyfrującą.

Czy ktoś może coś więcej powiedzieć o tej "maszynie szyfrującej"?
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Całkiem niedawno zastanawialiśmy się nad tym z Crolickiem i ... nie ruszyliśmy się ani o krok...
Jedyną znaną mi maszyną szyfrującą w przedwojennym Wojsku Polskim jest Lacida (tutaj trochę o nich: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=319475).
Z tego co znalazłem w CAW wiadomo, że jeden z szyfrów nosił nazwę Gamma i używany był nie tylko przez MSWojsk. ale również przez Ministerstwo Handlu - posługiwały się nim między innymi polskie statki.
Sprawa polskich szyfrów w '39 jest bardzo ciekawa ale nie wiadomo gdzie szukać źródeł na ten temat a o ile wiem nikt do tej pory nie pokusił się aby cokolwiek napisać o tym.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
jefe de la maquina

Post autor: jefe de la maquina »

Chyba nalezy zwrocic sie do Szuchcica w Londynie.
Jefe
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Po 1wsze - dr Suchcitza.
Po 2gie - prędzej informacje o tym znajdują się w CAW niż w IPMS bo tego typu maszyny i szyfry powstały przed wojną a nie podczas a archiwalia wojenne i powojenne stanowią zbiór w Londynie.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
domek

Post autor: domek »

Ja sie nieznam ale czy nietrzeba by tego szukac wokul ludzi zwizanych z lamaniem enigmy?

pozdrawiam domek
pd

Post autor: pd »

Wicher pisze: Po 2gie - prędzej informacje o tym znajdują się w CAW niż w IPMS bo tego typu maszyny i szyfry powstały przed wojną a nie podczas
Akta bieżące Biura Szyfrów zostały ewakuowane i zniszczone.
Wicher pisze: a archiwalia wojenne i powojenne stanowią zbiór w Londynie.
Kozaczuk pisząc o Lacydzie, oparł się o tzw. raport Sadowskiego, tj. opracowanie relacji oficerów II Oddziału zebranych po Wrześniu na
Zachodzie, tudzież wspomnienia Rejewskiego, który się z Lacydą zetknął dopiero we Francji.
domek

Post autor: domek »

Moze ktos to zlamal i ma materialy niemcy i rosjanie to pierwsi zainteresowani pozatym pozostaje kierunek rumunski :P :P :P

pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ