Pierwszy Gawron ma dostać nazwę ORP Ślązak. Kaszuba już mamy, więc kolejne Gawrony, miejmy nadzieję że powstaną, mogą liczyć na Krakowiaka i Kujawiaka.Adam pisze: W moim prywatnym rankingu Burza to nazwa "pierwsza w kolejce".
Nazwy okrętów
-
NTW z grudnia 2001 podaje ,że nazwa Gawrona ma być kontynuacją nazewnictwa rozpoczętego przez Kaszuba. Ale nie musi oznaczać to, że okręt bedzie nazywał się Ślązak, równie dobrze może to być np. Mazur.Marmik pisze:A czy mógłbym poznać podstawę takiego twierdzenia?JBZ pisze:Pierwszy Gawron ma dostać nazwę ORP Ślązak.
Panowie, ja pytam o PODSTAWĘ, a nie jakieś wtórne publikacje sprzed siedmiu lat.Baltic pisze:NTW z grudnia 2001 podaje ,że nazwa Gawrona ma być kontynuacją nazewnictwa rozpoczętego przez Kaszuba. Ale nie musi oznaczać to, że okręt bedzie nazywał się Ślązak, równie dobrze może to być np. Mazur.
Dziadek, wielkość liter nie ma większego znaczenia. Istotne są dokumenty rozkazowdawcze. Nie jestem w stanie autorytatywnie stwierdzić jaki wpływ ma sama ceremonia z jej formułkami (to nie chrzest katolicki).Dziadek pisze:Skoro już tak rzeźbimy nazwy okrętów to a propos Czernickiego, to prawidłowa nazwa okrętu nie jest ORP "Kontradmirał X. Czernicki", tylko ORP "Kontradmirał X.CZERNICKI". Źródło: burta okrętuAczkowlwiek w mesie oficerskiej, na akcie wcielenia okrętu do służby jest napisane: XAWERY CZERNICKI...
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Nazwa ORP "Ślązak" dla nowej korwety pojawia się w artykule Adama Kalickiego pt. "Tarantule prawdopodobnie jeszcze 10 lat w linii" opublikowanym w "Raport, wojsko, technika, obronność", nr 11/2008. Jest tam omówiona m.in. koncepcja rozwoju MW na lata 2009-2018 przedstawiona posłom z sejmowej komisji Obrony Narodowej w kwietniu i maju tego roku...
Nowy "Gawron" jako ORP "Ślązak" ma być wcielony do MW do roku 2012 obok niszczyciela min projektu "Kormoran II" "nad którego założeniami taktyczno-technicznymi MW obecnie pracuje"...
Budowa dwóch kolejnych okrętów klasy 621 miałaby się rozpocząć po 2015, z wprowadzeniem do linii po roku 2018... Po 2015 do służby ma wejść drugi niszczyciel min i jeden okręt podwodny (drugi po 2018), a także jeden okręt wsparcia. I to jest wszystko na najbliższe lata...
Nowy "Gawron" jako ORP "Ślązak" ma być wcielony do MW do roku 2012 obok niszczyciela min projektu "Kormoran II" "nad którego założeniami taktyczno-technicznymi MW obecnie pracuje"...
Budowa dwóch kolejnych okrętów klasy 621 miałaby się rozpocząć po 2015, z wprowadzeniem do linii po roku 2018... Po 2015 do służby ma wejść drugi niszczyciel min i jeden okręt podwodny (drugi po 2018), a także jeden okręt wsparcia. I to jest wszystko na najbliższe lata...
No jak to nie ma znaczenia? Czasem jak się wpisuje hasła podczas logowanie na jakieś stronki, często poniżej jest napisane" sprawdź czy nie masz wciśnięty CAPS LOCK"Dziadek, wielkość liter nie ma większego znaczenia.
A propos ostatniego RAPORT WTO, w artykule o tarantulach jest wstawka, w której pojawia się jednostka naszej MW o tajemniczej nazwie "Kazimierz Czernicki". Hmmm a może mi się przywidziało?
Jak najbardziej Burza i Wicher to powinny być nazwy dla pierwszych gawronów .Nie jest dobrym rozwiązaniem nazywanie okrętów regionami kraju tym bardzie ,ze mam tu na myśli Śląsk gdzie występuja tendencje separacyjne ,które dążą do oderwania go od polski, i nie wyobrażam sobie aby im robić prezent w postaci pierwszego gawrona ORP Śląsk.
Innym równie nie wskazanym nowym nabytkiem nie powinno byc nazwy ORP Warszawa a to z racji decydentów warszawskich ,którzy są odpowiedzialni za doprowadzenie PMW do tragicznego stanu .
Mam nadzieje ,że też zobaczymy jeszcze nazwy Gryf i Wodnik
ale na dużych logistykach .bo lepiej pasuja do okretów tego typu.
Błędem też było nazywanie okretów Kościuszko i Puławski
a z racji tego ,że w pewnym stpniu nawiazywano do do bachaterów obu narodów w tym wypadku okretów tych nie dostalismy za darmo
i nie potrzebnie wyskoczono przed szereg .Dla okretów tej wielkosci powinny być zarezerwowane nazwy historyczne niszczycieli lub nazwy dużych miast jak najbardziej bym widział takie nazwy jak ORP Szczecin,ORP Gdynia lub ORP Gdańsk.
Okręty OP tu nie powinno być problemu wyboru troche jest oby było tylko na czym umieszczać te nazwy
Co do proponowanych niszczycieli min miało ich być 6 sztuk oby tak było powinny byc nazwy 6 przedwojennych trałowców bo to najlepiej by pasowało do tej szustki
Odnośnie Gawrona spotkałem się już z artykółami prasowymi ,że bedzie to ORP Warszawa mam nadzieje ,że tak nie będzie a PMW nie ulegnie naciskom tych którzy ją olewają
Innym równie nie wskazanym nowym nabytkiem nie powinno byc nazwy ORP Warszawa a to z racji decydentów warszawskich ,którzy są odpowiedzialni za doprowadzenie PMW do tragicznego stanu .
Mam nadzieje ,że też zobaczymy jeszcze nazwy Gryf i Wodnik
ale na dużych logistykach .bo lepiej pasuja do okretów tego typu.
Błędem też było nazywanie okretów Kościuszko i Puławski
a z racji tego ,że w pewnym stpniu nawiazywano do do bachaterów obu narodów w tym wypadku okretów tych nie dostalismy za darmo
i nie potrzebnie wyskoczono przed szereg .Dla okretów tej wielkosci powinny być zarezerwowane nazwy historyczne niszczycieli lub nazwy dużych miast jak najbardziej bym widział takie nazwy jak ORP Szczecin,ORP Gdynia lub ORP Gdańsk.
Okręty OP tu nie powinno być problemu wyboru troche jest oby było tylko na czym umieszczać te nazwy
Co do proponowanych niszczycieli min miało ich być 6 sztuk oby tak było powinny byc nazwy 6 przedwojennych trałowców bo to najlepiej by pasowało do tej szustki
Odnośnie Gawrona spotkałem się już z artykółami prasowymi ,że bedzie to ORP Warszawa mam nadzieje ,że tak nie będzie a PMW nie ulegnie naciskom tych którzy ją olewają
Widzę, że się nie rozumiemy. Kto i kiedy oficjalnie stwierdził/potwierdził, że dla budowanej jednostki zarezerwowano nazwę "Ślązak"?Zelint pisze:Nazwa ORP "Ślązak" dla nowej korwety pojawia się w artykule Adama Kalickiego pt. "Tarantule prawdopodobnie jeszcze 10 lat w linii" opublikowanym w "Raport, wojsko, technika, obronność", nr 11/2008.
Jakiej klasy?Zelint pisze:okrętów klasy 621

Marcin nie mam tego raportu dla posłów, napisz maila do autora artykułu...
A co do klasy to wydaje mi się, że powtórzyłem tak jak jest w gazecie, ale głowy za to nie dam bo nie mam jej przed sobą...
ps. W internecie przewijają się zabawne propozycje nazw: http://www.amunicja.pl/dyskusje/zarezer ... w4112.html
Ponadto uważam, że skoro po 2012 roku Gawron będzie największym polskim bojowym okrętem wojennym to może warto rozważyć nazwę ORP "Dragon"...
A co do klasy to wydaje mi się, że powtórzyłem tak jak jest w gazecie, ale głowy za to nie dam bo nie mam jej przed sobą...
ps. W internecie przewijają się zabawne propozycje nazw: http://www.amunicja.pl/dyskusje/zarezer ... w4112.html
Pomijając już Krupa (miał zasługi dla polskiego przemysłu obronnego?) to dlaczego Góral, a nie Podhalanin?ORP Slazak
ORP Kujawiak
ORP Krakowiak
ORP Mazur
ORP Krup
ORP Goral
Ponadto uważam, że skoro po 2012 roku Gawron będzie największym polskim bojowym okrętem wojennym to może warto rozważyć nazwę ORP "Dragon"...
Sam jesteś KrupZelint pisze:Pomijając już Krupa (miał zasługi dla polskiego przemysłu obronnego?) to dlaczego Góral, a nie Podhalanin?
Kurp!
A GÓRAL tak samo dobry jak PODHALANIN - obie nazwy funkcjonowały w II RP.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Uważam, że nazwa Kurp dla okrętu jest wyjątkowo nie trafiona. Nie mam nic do mieszkańców Kurpiowszczyzny ale w języku kaszubskim dość popularnym na Pomorzu kurp oznacza to samo co w staropolskim: http://pl.wiktionary.org/wiki/kurp A potocznie mówiąc o statku czy okręcie, że to jest stary kurp ma się na myśli że to jest zdezolowany trup...
Jest tyle nazw regionalnych, że spokojnie sobie tego Kurpa można podarować... Szósty może być Pomorzanin jak już nie ma żadnych pomysłów innych...
A nazwę Góral jednak zmieniono na Podhalanin, jakiś powód tego był...
Jest tyle nazw regionalnych, że spokojnie sobie tego Kurpa można podarować... Szósty może być Pomorzanin jak już nie ma żadnych pomysłów innych...
A nazwę Góral jednak zmieniono na Podhalanin, jakiś powód tego był...
Szczerze mówiąc, aż tak zedsperowany nie jestem. Zwracam jednak uwagę Szanownych Kolegów, że publicyści przywyczaili nas już do nadinterpretacji tego co usłyszą. Ja nidzie nie zetknąłem sie z oficjalnym zapisem o zarezerwowaniu jakichkolwiek nazw dla budowanych okrętów. Inna sprawa, że wcale nie szukałem na siłę tego typu informacji, stąd zapytałem Kolegów czy wiedzą coś więcej niż zwykłe plotki lub informacje typu "zasłyszane przy sejmowej toalecie". Z czasem ktoś to gdzieś napisze, a inni powtarzają.Zelint pisze:Marcin nie mam tego raportu dla posłów, napisz maila do autora artykułu...
Klasa to jest np. niszczyciel, krążownik, korwetaZelint pisze:A co do klasy to wydaje mi się, że powtórzyłem tak jak jest w gazecie, ale głowy za to nie dam bo nie mam jej przed sobą...

Bardzo śmieszneZelint pisze:Szósty może być Pomorzanin...

PS
Co do linka który podałeś, to nie uważam, by zabawne były tylko nazwy. Cały jest zabawny. Jest tam jednak jedno, dosłownie jedno bardzo mądre zdanie:
... sposob informowania spoleczenstwa / podatnikow na co ida ich pieniadze obecnie to jest JAWNA KPINA