Statki XIX w. - śledzenie losów "wstecz"

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Statki XIX w. - śledzenie losów "wstecz"

Post autor: pothkan »

Chciałbym się podzielić pewnym problemem - być może ktoś zna sposób na jego rozwiązanie. Bardzo często różne floty w XIX w. (przede wszystkim chodzi o okres ok. 1840-1890) korzystały z wynajętych lub zakupionych statków, bardzo często (nie dziwota) pływających pod brytyjską lub amerykańską banderą handlową. Takie jednostki są często "wykrywalne" poprzez osiągalne online rejestry: LRS na google.books (zakres mniej więcej 1800-1865) oraz amerykańskie NYMR i RAFS (zakres 1857-1900) z odpowiednich lat (np. rok-dwa przed daną datą). W takim rejestrze można znaleźć podstawowe informacje tj. dane techniczne, armatora, miejsce i datę budowy itd. W RAFS również często numer oficjalny (ON) oraz nazwisko kapitana.

Niestety, brakuje wcześniejszych nazw (łącznie z oryginalną, tzn. pierwszą), i nie bardzo mam pomysł jak do nich dotrzeć. Teoretycznie można przeszukiwać starsze rejestry pod kątem statku o tych samych danych budowy i technicznych... ale to syzyfowa robota. OCR niewykonalny, bo skany (zarówno LRS jak i na stronie mysticseaport) mają zbyt słabą rozdzielczość.

Czy w tym okresie było jakieś osiągalne wydawnictwo w rodzaju współczesnego lloydowskiego "Index of Former Names"? Przynajmniej dla statków posiadających brytyjski ON?

A może są jakieś współczesne wydawnictwa (przypominam, cały czas chodzi mi o statki brytyjskie i ew. amerykańskie, przeważnie w okolicach 500-1500 ton, gł. żaglowe lub żaglowo-parowe).
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Mam Bureau Veritas 1878/9
jest to pierwszy znany mi rejestr z ex nazwami.

Lloydy mam pozyczone, ale pra2wdziwe LLoydy tak ja sa teraz uzaczely sie kolo dopiero 1890 roku.
ODPOWIEDZ