Monografie-dodatek do Naszych Sygnałów

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Baltic

Monografie-dodatek do Naszych Sygnałów

Post autor: Baltic »

Do niektórych numerów Naszych Sygnałów dołączane były dodatki - monografie. Czy ktoś ma spis tych monografii.

monografia nr 6 - ORP Orkan - NS nr 173
monografia nr 7 - Por. mar. J. Wojtkowiak. Notatki ze służby na morzach -NS nr 174

I pytanko.
Czy książka kontradmirała Romualda Nałęcza Tymińskiego "Żagle staw - banderę spuść!" jest zbiorem wspomnień, które ukazywały się w NS?
Marek T

Post autor: Marek T »

Odnośnie książki RNT - chyba nie.

Odnośnie monografii:
Nr 1 - Polskie Flotylle Rzeczne (R. Nałęcz-Tymiński) - NS 161. Opisowe.
Nr 2 - Poleski Marsz (J. Sobieraj) - NS 162. Losy marynarzy po zatopieniu okrętów FR; w tym Mokrany.
Nr 3 - Polskie Flotylle Rzeczne 1918-1939 - zarys historyczny (Wojciech A. Wicherski - kto go jeszcze pamięta poza Tadkiem??). Rzetelnie na tyle, ile można było wyciągnąć z publikowanych materiałów przed- i powojennych.

Pozostałe monografie na pewno też mam, ale musiałbym przewertować wszystkie segregatory.
Na pewno można tytuły znaleźć w którymś "Biuletynie MMW" - tam była cała bibliografia "Naszych Sygnałów".
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

W ostatnim tj. 22 jest bibliografia za lata 1993 - 2005.
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Dygresyjnie:
Marek T pisze:Nr 3 - Polskie Flotylle Rzeczne 1918-1939 - zarys historyczny (Wojciech A. Wicherski - kto go jeszcze pamięta poza Tadkiem??). Rzetelnie na tyle, ile można było wyciągnąć z publikowanych materiałów przed- i powojennych.
Ja go pamiętam. Nawet dostałem - ku mojemu miłemu zaskoczeniu - dwa tygodnie temu od niego życzenia świąteczne. Jest prawnikiem w Sokołowie Podlaskim. :)
Marek S.

Post autor: Marek S. »

Andrzeju czy to nie on wydawał "Pod Wojenną Banderą" w latach 1990-1994.
ODPOWIEDZ