Wirusy

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Wirusy

Post autor: janik41 »

Witam kolegów, niestety muszę ostrzec was przed wchodzeniem na moje strony
http://dhost.info/pancerniki/
http://www.rzeczna2004.republika.pl/
Zostały one zaatakowane przez szkodliwe oprogramowanie, proszę tego nie traktować jako kryptoreklamy stron, to jest prawda, mozna się nabawić problemów.
Rzeczna jest na płatnym koncie być może uda się ja uratować druga chyba raczej zniknie, w każdym bądz razie dałem znać adminom serwerów i zobaczymy, sam nie wiem co z tym zrobić, może ktos wie czy mam mozliwość przeskanowania plików na srewerze.
Gdy bedą bezpieczne poinformuje.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Od razu dopowiam, że ja to nie wirus :P
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Mitoko pisze:Od razu dopowiam, że ja to nie wirus :P
Czeeeeeeeeeeeeeeee Mitooooooooooooooooookooooooooooooooooooooo!!!!!
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Re: Wirusy

janik41 pisze:Witam kolegów, niestety muszę ostrzec was przed wchodzeniem na moje strony
http://dhost.info/pancerniki/
http://www.rzeczna2004.republika.pl/
Zostały one zaatakowane przez szkodliwe oprogramowanie, proszę tego nie traktować jako kryptoreklamy stron, to jest prawda, mozna się nabawić problemów.
Rzeczna jest na płatnym koncie być może uda się ja uratować druga chyba raczej zniknie, w każdym bądz razie dałem znać adminom serwerów i zobaczymy, sam nie wiem co z tym zrobić, może ktos wie czy mam mozliwość przeskanowania plików na srewerze.
Gdy bedą bezpieczne poinformuje.
Krzysztof
Kasujesz wszystko i odtwarzasz z kopii bezpieczeństwa.
2. Kopiujesz do siebie na dysk i skanujesz, testujesz, majstrujesz.
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

SmokEustachy pisze:
Mitoko pisze:Od razu dopowiam, że ja to nie wirus :P
Czeeeeeeeeeeeeeeee Mitooooooooooooooooookooooooooooooooooooooo!!!!!
Ten jak zwykle się drze :(
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Ładna historia. Napisz, Krzysiu, czy serwer coś zrobi w tym kierunku, aby rozwiązać problem. Strona o pancernikach działa bez problemu.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Rysiu pancerniki też są zainfekowane, może Twój antywirus nie wykrył wirusa. Ale juz wiem co jest grane, z serwera poinformowano mnie że prawdopodobnie trojan przechwycił hasła do FTP i pomienia strony na zaifekowane. Wczoraj usunołem wszystko i wstawiłem kopie bezpieczęństwa chodziło wszystko ok a teraz znowu jest zainfekowane. Ale mysle że do niedzieli pomienię wszystko na dobre pliki, teraz szukam trojana i muszę zmienic hasła potem podeślę nowe pliki.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

janik41 pisze:Rysiu pancerniki też są zainfekowane, może Twój antywirus nie wykrył wirusa. Ale juz wiem co jest grane, z serwera poinformowano mnie że prawdopodobnie trojan przechwycił hasła do FTP i pomienia strony na zaifekowane. Wczoraj usunołem wszystko i wstawiłem kopie bezpieczęństwa chodziło wszystko ok a teraz znowu jest zainfekowane. Ale mysle że do niedzieli pomienię wszystko na dobre pliki, teraz szukam trojana i muszę zmienic hasła potem podeślę nowe pliki.
Zainstaluj se linuxa albo odpal z plyty LIVE CD i z poziomu linuxa skopiuj

2. Tak powoli dopisuję.
Masz zaporę Windows, firewalla albo antyvirusa z firewallem?
Zablokuj porty:
20
21
1024
po wysłaniu strony.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

No właśnie. Ja zapomniałem dopisać ważną informację, że ostatnio tylko stosuję UBUNTU do wycieczek w sieci i dlatego nie miałem kłopotów.
Swoja drogą, szlag może trafić. Tyle niepotrzebnej roboty.
Ostatnio zmieniony 2009-01-17, 03:16 przez RyszardL, łącznie zmieniany 1 raz.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Obie strony już wymienione, mam nadzieje że teraz są bezpieczne i mozna na nie wchodzić. ZobczymyRysiu jutro, powinno być wszystko ok.
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

SmokEustachy pisze:
janik41 pisze:Rysiu pancerniki też są zainfekowane, może Twój antywirus nie wykrył wirusa. Ale juz wiem co jest grane, z serwera poinformowano mnie że prawdopodobnie trojan przechwycił hasła do FTP i pomienia strony na zaifekowane. Wczoraj usunołem wszystko i wstawiłem kopie bezpieczęństwa chodziło wszystko ok a teraz znowu jest zainfekowane. Ale mysle że do niedzieli pomienię wszystko na dobre pliki, teraz szukam trojana i muszę zmienic hasła potem podeślę nowe pliki.

2. Tak powoli dopisuję.
Masz zaporę Windows, firewalla albo antyvirusa z firewallem?
Zablokuj porty:
20
21
1024
po wysłaniu strony.
Mam Smoku i zaporę i Avasta Profesional, samo zablokowanie portów nic nie da, trojan kradnie zapisane hasła do FTP i z innego kompa podmienia stronę na zawirusowaną, jedyna rada to wyczyścić kompa, znalazłem trojana w 4 plikach i Panowie nie włączać funkcji zapamiętaj hasło w programie FTP i przeglądarce. Przed wymianą stron zmieniłem hasła wyłączyłem zapamiętanie i teraz wychodzi że jest ok. Program antywirusowy nie wykrył troja przy wejściu dopiero przy skanowaniu. Możliwe że to coś nowego czego nie było wcześniej w bazie danych antywirusa.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

janik41 pisze:/.../

Mam Smoku i zaporę i Avasta Profesional, samo zablokowanie portów nic nie da, trojan kradnie zapisane hasła do FTP i z innego kompa podmienia stronę na zawirusowaną, jedyna rada to wyczyścić kompa, znalazłem trojana w 4 plikach i Panowie nie włączać funkcji zapamiętaj hasło w programie FTP i przeglądarce. Przed wymianą stron zmieniłem hasła wyłączyłem zapamiętanie i teraz wychodzi że jest ok. Program antywirusowy nie wykrył troja przy wejściu dopiero przy skanowaniu. Możliwe że to coś nowego czego nie było wcześniej w bazie danych antywirusa.
Jak zablokujesz porty to blokujesz ftp w ogóle.
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

wydaje mi się że nie zrozumiałeś mnie, podmiana strony nie następuje z mego kompa, z mego skradziono jedynie hasło do FTP,
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

janik41 pisze:wydaje mi się że nie zrozumiałeś mnie, podmiana strony nie następuje z mego kompa, z mego skradziono jedynie hasło do FTP,
No to zmieniasz hasło i program do ftp.
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Właśnie to zrobiłem i strony już są bezpieczne, ale smoku przed zmianą hasła musisz znaleść trojana i usunąć, i druga zasada nie można zapisywać hasła do programu FTP tego samego nie trzeba zmieniać, jeśli za każdym razem będziesz ręcznie wpisywał hasło to trojan go nie wykradnie, wykrada tylko hasła zapisane w opcji pamietaj hasło, niestety wygoda czasami prowadzi do problemów, tak samo wykrada hasła z przeglądarki i programu pocztowego.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

janik41 pisze:Właśnie to zrobiłem i strony już są bezpieczne, ale smoku przed zmianą hasła musisz znaleść trojana i usunąć, i druga zasada nie można zapisywać hasła do programu FTP tego samego nie trzeba zmieniać, jeśli za każdym razem będziesz ręcznie wpisywał hasło to trojan go nie wykradnie, wykrada tylko hasła zapisane w opcji pamietaj hasło, niestety wygoda czasami prowadzi do problemów, tak samo wykrada hasła z przeglądarki i programu pocztowego.
Mi z Konqusia nie wykradnie.
ODPOWIEDZ