ALF pisze:Primo...zanim coś odpowiem muszę poznać parę szczegółów:
- co chcesz fotografować?
- jak dużo zdjęć robisz miesięcznie?
- ile na to chcesz wydać?
- jakie masz doświadczenie w fotografii?
- robisz zdjęcia wyłącznie na komp czy też na papier?
- dla siebie czy też chcesz to puszczać dalej?
Witam!
- co chcesz fotografować?
Kolejność przypadkowa:
-uroczystości rodzinne. Tak wiem, że do tego to starczy byle jaki aparat, ale nie do końca się z tym zgadzam. Niedawno brałem ślub, więc wiem, że znaczna część fotek robionych przez znajomych jest delikatnie mówiąc kiepska (np. zbliżenia z końca kościoła na nas przy ołtarzu).
-poza okrętami interesuje się troszkę architekturą (mooooocno amatorsko), a zarówno okręty jak i budynki są dobrym obiektem do obfocenia. Chciałbym móc stojąc na molo zrobić niezłą fotkę przepływającej kilkadziesiąt metrów dalej jednostce. Podobnie z budynkami - robić coś porządnego z przeciwnej strony ulicy, tak aby objąć np. całą kamienicę.
-zdjęcia natury nie są priorytetem, choć jak się wypatrzy jakąś sarnę w lesie to czemu nie
-żonę - jak takie zdjęcie skopie to po mnie
- jak dużo zdjęć robisz miesięcznie?
Aktualnie zero
- ile na to chcesz wydać?
900, maks 1000zł (odpada np. aparat za 999zł do którego trzeba dokupić to i tamto za dodatkowe 300zł)
- jakie masz doświadczenie w fotografii?
Zerowe. Ale podziwiam ludzi to robiących i ich dzieła. Dlaczego mam sam nie spróbować?

Poziom, jaki chciałbym kiedyś osiągnąć to mniej więcej zaawansowana amatorka/niższy półprofesjonalizm

.
Dlatego chciałbym w miarę dobry aparat, który jakością zdjęć może mnie zachęcić do szlifowania formy, a nie zniechęcić. Odpada też lustrzanka. Jeśli temat mnie wciągnie na dłużej, to kiedyś i tak ją kupię, a jeśli nie, to nie będę miał wyrzutów sumienia, że używam lustrzanki do robienia zdjęć cioci jedzącej kotleta
- robisz zdjęcia wyłącznie na komp czy też na papier?
Raczej na komp, choć co ładniejsze na pewno wywołam.
- dla siebie czy też chcesz to puszczać dalej?
Dla siebie.
..................
Dzięki wszystkim za odzew. Zainteresował mnie ten Fuji Finepix S8100FD.
Generalnie to co bym chciał to:
-spory zoom optyczny
-stabilizacja obrazu
-ładowanie raczej w formie akumulatorów AA
Wspomniany przeze mnie Sony H50 ma zachwalane dwie pierwsze funkcje, z baterią już gorzej i to mnie odstrasza na razie.
Marek T. - czy zdjęcia De Zeven Provincien i idącej na złom Warszawy robiłeś właśnie przy pomocy Canon IS2?