Offtop o Niemcach

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Offtop o Niemcach

Post autor: Jacek Bernacki »

Nie chcąc śmiecić w tym wątku dodam tutaj, że patrząc na to z innej strony i oglądając "niemieckie" miasta w Polsce, katedrę w Pelplinie, Twierdzę Boyen i inne zabytki nie sposób się nie zachwycić ich rozmachem.
Nie ulega wątpliwości, że cywilizacyjnie zawsze nas przewyższali i może tu należy szukać źródeł takiej a nie innej polityki historycznej.
Krótko mówiąc "niemieckie" miasta kupuję, ale ich samochody nie! :P :lol:
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Ze spraw niemieckich.
Strasznie sie zdziowilem jak w ktorejs z historii Polski przeczytalem , ze specjalna uchwala sejmu, cos kolo 1650 mowe urzedowa w Krakowie zmieniono z niemieckiego na polski :-)
Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

Strasznie sie zdziowilem jak w ktorejs z historii Polski przeczytalem , ze specjalna uchwala sejmu, cos kolo 1650 mowe urzedowa w Krakowie zmieniono z niemieckiego na polski
Zdziwiłeś się, że z niemieckiego? Czy, że tak późno?
Adam

Re: Offtop o Niemcach

Post autor: Adam »

Jacek Bernacki pisze:Nie chcąc śmiecić w tym wątku dodam tutaj, że patrząc na to z innej strony i oglądając "niemieckie" miasta w Polsce, katedrę w Pelplinie, Twierdzę Boyen i inne zabytki nie sposób się nie zachwycić ich rozmachem.
Nie ulega wątpliwości, że cywilizacyjnie zawsze nas przewyższali i może tu należy szukać źródeł takiej a nie innej polityki historycznej.
Przy okazji takich dyskusji zawsze przychodzi mi na myśl opinia wyrażana przez znajomego mieszkającego (tak jak i ja) na tzw. ziemiach odzyskanych. Otóż według niego są to "ziemie niepotrzebnie odzyskane".
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Zdecydowanie :-(

Mam znajomego, który mówi tak:
Lwów, Wilno to dobre polskie miasta.
Łódź takie tam przygraniczne.
Szczecin? Do Niemiec nie jeżdżę. :lol:
Co to za ludzie?
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Tzaw1 pisze:
Strasznie sie zdziowilem jak w ktorejs z historii Polski przeczytalem , ze specjalna uchwala sejmu, cos kolo 1650 mowe urzedowa w Krakowie zmieniono z niemieckiego na polski
Zdziwiłeś się, że z niemieckiego? Czy, że tak późno?
Ze tak pozno
Awatar użytkownika
Boruta
Kontakt:

Post autor: Boruta »

Jacek Bernacki pisze:Nie chcąc śmiecić w tym wątku dodam tutaj, że patrząc na to z innej strony i oglądając "niemieckie" miasta w Polsce, katedrę w Pelplinie, Twierdzę Boyen i inne zabytki nie sposób się nie zachwycić ich rozmachem.
Dorzuc jeszcze krematoria w Oświęcimiu. :( Sorry ale ja mam inne wyznaczniki cywilizacji. Włodkowic, Zaborowski, Sienicki, Abramowski bardziej do mnie przemawiaja, niż Hitler, Marx, czy Bismarck. Konfederacje Warszawska i Artykuły Henrykowskie bardziej cenię od Ustaw Norymberskich.
A wszystkim miłośnik "cywilizacji" spod znaku sfastiken und parufken polecam poogladanie dojcze turisten w Trójmiescie. Cywilizacja panie pełnom gembom. Aż czasem trzeba się powstrzymać, żeby jednego z drugim chama w owa gębe nie zamalować.
"Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka"
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Jacek Bernacki pisze:Zdecydowanie :-(

Mam znajomego, który mówi tak:
Lwów, Wilno to dobre polskie miasta.
Łódź takie tam przygraniczne.
Szczecin? Do Niemiec nie jeżdżę. :lol:
Heh - ma u mnie plusa :)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Boruta
Kontakt:

Post autor: Boruta »

Jakich Niemiec? Niemcy to są za Łabą, wczesniej stare słowiańskie ziemie. Kopanica, Strzałów, Rostoka, Lubisza, Arkona, Budziszyn. :)
"Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka"
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Jacek Bernacki pisze:W sumie ma rację.
W kraju, który przez lata walczył z Wichmanem, Odonem, Geronem, krzyżacką nawałnicą, w kraju rozebranym przez Prusy, germanizowanym przez Bismarcka, w kraju, który wycierpiał tyle od hitlerowców, w kraju, którego obywatela Niemcy pobili w samolocie Bismarck musi być plugawy z natury, podobnie jak inne wytwory rąk i głów niemieckich.
To w teorii, a w praktyce najpopularniejszym samochodem sprowadzonym z zagranicy (czyli Niemiec) jest VW Golf rocznik 1993, najlepszym samochodem dla przeciętnego Polaka jest samochód niemiecki, młodzieńcy z Młodzieży Wszechpolskiej zamawiają pięć piw w sposób bez wątpienia niemiecki itd.
Czyżby ciemny lud tej naszej wiecznej walki nie kupił? :lol:
Bo wiecznej walki nie było.

Chrzest wzięliśmy od Czechów, bo z Niemcami nie mieliśmy granicy; Wichman dowodził wojskami słowiańskimi; Hodon pod Cedynią to chyba tylko czcze fantazje; Krzyżacy nie dość, że mieli tyle wspólnego z niemczyzną, co Kraków, to ani razu nie rozpoczynali wojny z Polską; od hitlerowców wycierpieliśmy circa~about tyle samo co od Sowietów...

Wszystkie legendy o "Wandzie, co Niemca nie chciała", to wyrób propagandy antyniemieckiej, ostatnio (w kategoriach stuleci) intensywnie sponsorowanej przez Rosjan.

Z żadnym innym państwem nie toczyliśmy tak niewielu wojen, z żadnym innym państwem nie mieliśmy tak trwałych sojuszy...
Z katedrą w Pelplinie to zdaje się Niemcy nie mieli zbyt wiele wspólnego...

Cywilizacyjnie przewyższali, czy nie , to sprawa dyskusyjna (można by wówczas założyć, że ich przewyższali Flamandowie i Włosi).

Bezdyskusyjne jest to, że wszelka cywilizacja przyszła do nas via Niemcy. Przez trysiąc lat byli naszymi nauczycielami - i to dość życzliwymi.

Można tylko żałować, ze Stalin kazał wypędzić autochtonów z "Ziem Odzyskanych". Pełni rozgoryczenia rozeszli się po Nimeczech i popsuli nam dobre imię.
Jak to było u klasyka?

Nienawiść wrosła w serca i zatruła krew pobratymczą...

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Drogi Boruto zapewniam Cię, że ja również mam inne wyznaczniki cywilizacji. Pisałem o Niemcach, nie o hitlerowcach.
Podziwiam w nich porządek i to jak potrafią budować.
Boruta pisze: Jakich Niemiec? Niemcy to są za Łabą, wczesniej stare słowiańskie ziemie. Kopanica, Strzałów, Rostoka, Lubisza, Arkona, Budziszyn.
Najwyraźniej możesz podać łapę Ludwisiowi XIV, który miał podobne zapatrywania na "ziemie francuskie".
Zadajmy sobie pytanie jak długo te ziemie należały do Polski (nawet szeroko rozumianej)? Zadajmy sobie pytanie jaki element (czy też żywioł) w nich dominował, bo przecież raczej nie polski.
Jaki żywioł zbudował chociażby Gdańsk?

Daleki jestem do wynoszenia tych piwożłopów i parówkożerców na piedestał, ale jedno muszę im przyznać, że mają ordnung.
Prawda jest taka, że te ziemie, które w średniowieczu i później związane były z szeroko rozumianymi Niemcami są zupełnie z innej bajki niż te, które miały nieszczęście być w Polsce.

Pojedź np. do Grudziądza i do Płocka aby poczuć różnicę - jest gigantyczna.
Co to za ludzie?
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Jacek Bernacki pisze:Pojedź np. do Grudziądza i do Płocka aby poczuć różnicę - jest gigantyczna.
A potem pojedź do Lwowa!

Rożnica jest jeszcze większa.

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Ksenofont pisze:Z katedrą w Pelplinie to zdaje się Niemcy nie mieli zbyt wiele wspólnego...
Nie, żeby Parlerowie nie byli Niemcami :-)

Jeżeli w podręcznikach piszą, że wieczna walka była, to była. :-)
Wiesz Kseno jak to jest, Ty znasz prawdę, ja ją znam, ale pani, która będzie uczyć nasze dzieci już niekoniecznie. :-(
I wieczna walka będzie.
Co to za ludzie?
Adam

Post autor: Adam »

Ksenofont pisze:
Jacek Bernacki pisze:Pojedź np. do Grudziądza i do Płocka aby poczuć różnicę - jest gigantyczna.
A potem pojedź do Lwowa!

Rożnica jest jeszcze większa.

X
Tu przypomina mi się mapa linii kolejowych w Polsce która kiedyś była w naklejona na korytarzu praktycznie każdego wagonu "przedziałowego" PKP.
Granice zaboru niemieckiego - aż gęsto od torów, zabór austriacki - nie najgorzej, na wschód od Wisły - 3-4 linie ;)
Tadeusz Klimczyk

Offtop o Niemcach

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Pomieszkuję niemalże dokładnie na granicy polsko-niemieckiej z 1939 r. (rejon wojny palikowej). Podczas 15 minutowej jazdy rowerem jeszcze dzisiaj można wiele się dowiedzieć zarówno o terenach po obu stronach granicy jak i o tych, którzy tu nadeszli po 1945 r.
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Adam pisze:Granice zaboru niemieckiego - aż gęsto od torów, zabór austriacki - nie najgorzej, na wschód od Wisły - 3-4 linie ;)
Tekst innego mojego kolegi, który sam wykorzystuję:
Europa kończy się na Wiśle, za Wisłą już Azja. :D
Dodam, że obecnie mieszkam w Azji, jestem półkrwi Azjatą (po ojcu), a mój syn jest urodzonym w Azji ćwierćkrwi Azjatą o grupie krwi jego matki (Europejki). :lol:
To jest dopiero czad.

EDIT: mam nadzieję, że nikt się nie zaperza i traktuje dyskusję w kategoriach rozrywkowych.
Ostatnio zmieniony 2009-04-03, 12:17 przez Jacek Bernacki, łącznie zmieniany 1 raz.
Co to za ludzie?
ODPOWIEDZ