w dzisiejszej Rzeczpospolitej

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

p11c

Re: w dzisiejszej Rzeczpospolitej

Post autor: p11c »

Ale chwała mu za to że przypomina takie tematy które do tej pory były zarezerwowane praktycznie dla netu. Ja ciągle mam wrażenie , że jest masa spraw i rzeczy do tej pory nie odkryta w naszej historii morskiej. Na forum o flotylli rzecznej pisze o ślizgowcu MB-3. ciekawe ilu z czytających nasze forum słyszało o takiej jednostce ? Ostatnio czytałem o sierotach z Anglii które po wojnie były wywożone do Australii i tam wykorzystywane ( i to w okropny sposób ) a przecież nasz transatlantyk BATORY w czasie wojny uczestniczył w podobnej akcji ! Czyżbyśmy nieświadomi brali udział w niezbyt moralnym przedsięwzięciu !
Ale to juz nie na to forum
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

p11c pisze:Ostatnio czytałem o sierotach z Anglii które po wojnie były wywożone do Australii i tam wykorzystywane ( i to w okropny sposób ) a przecież nasz transatlantyk BATORY w czasie wojny uczestniczył w podobnej akcji ! Czyżbyśmy nieświadomi brali udział w niezbyt moralnym przedsięwzięciu !
Batory brał udział w ewakuacji dzieci (a nie sierot) z bombardowanej Anglii, a to coś trochę innego... więc nie można tu mówić nawet o nieświadomym udziale....
Awatar użytkownika
Chemik

Wróciły, był kiedyś zjazd uczestników "rozśpiewanego rejsu"
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

p11c pisze:A czy te dzieci wróciły ?
W książce "Transatlantyki" Witolda Urbanowicza możesz znaleźć ciekawe informacje na temat tego rejsu.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Chemik

Chemik pisze:
p11c pisze:Ostatnio czytałem o sierotach z Anglii które po wojnie były wywożone do Australii i tam wykorzystywane ( i to w okropny sposób ) a przecież nasz transatlantyk BATORY w czasie wojny uczestniczył w podobnej akcji ! Czyżbyśmy nieświadomi brali udział w niezbyt moralnym przedsięwzięciu !
Batory brał udział w ewakuacji dzieci (a nie sierot) z bombardowanej Anglii, a to coś trochę innego... więc nie można tu mówić nawet o nieświadomym udziale....
p11c pisze:A czy te dzieci wróciły ?
A może ty jakiś Wołoszański jesteś i jak on na siłę szukasz jakiejś sensacji? :roll:
Źródło: Księga Statków Polskich tom 3 str. 101
Źródło: Księga Statków Polskich tom 3 str. 101
hpqscan0171.jpg (53.79 KiB) Przejrzano 6965 razy
Źródło: Księga Statków Polskich tom 3 str. 135
Źródło: Księga Statków Polskich tom 3 str. 135
hpqscan0172.jpg (127.59 KiB) Przejrzano 6965 razy
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Tylko patrzeć Chemiku, jak w świetle sugestii naszego drogiego Pezetela zapyta jakiś "obrońca moralności" o to: "Dlaczego kapitan Deyczakowski jest w otoczeniu chłopców ?"
Dalszych insynuacji to już strach się bać :diabel:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Chemik

Peperon pisze:....zapyta jakiś "obrońca moralności" o to: "Dlaczego kapitan Deyczakowski jest w otoczeniu chłopców ?"
Ale na fotografii dostrzegam również dziewczynkę (pierwsza z prawej) :roll: , No chyba że jest to jakiś szkocki chłopiec w kilcie :x , ale dzieci były z południowej Anglii...
A poza tym ja sam bym chciał mieć foto z kpt. ż. w. Deyczakowskim na pokładzie "Batorego" :P
Awatar użytkownika
Peperon

A mnie wystarczyłaby fotka z bosmanem Popielem z Daru Pomorza :D
Awatar użytkownika
Chemik

Peperon pisze:A mnie wystarczyłaby fotka z bosmanem Popielem z Daru Pomorza :D
Muszę się zastanowić nad fotką z kustoszem "Daru Pomorza" na jego pokładzie lub przed nim... :-D bo to jest wykonalne :P
Awatar użytkownika
Peperon

Jak będziesz ją miał, to się pochwal :clever:
thomson

Post autor: thomson »

Eeee tam, na "Darze" podnoszona jest bandera a więc wciąż jest statkiem morskim a co za tem idzie musi być obsadzony przez załogę (w tym kapitana) z pełnymi uprawnieniami...
Awatar użytkownika
Chemik

thomson pisze:Eeee tam, na "Darze" podnoszona jest bandera a więc wciąż jest statkiem morskim a co za tem idzie musi być obsadzony przez załogę (w tym kapitana) z pełnymi uprawnieniami...
I tak jest w rzeczy samej... przy okazji moich ostatnich odwiedzin u Szanownego Kustosza (nota bene usera tego Forum) miałem okazję zmienić kilka słów z Panem Kapitanem "Daru Pomorza" :-D
p11c

Hehe ok macie racje, ale przynajmniej dyskusja się ożywiła bo przez jakiś czas wiało pustką i marazmem
Awatar użytkownika
Chemik

p11c pisze:... ale przynajmniej dyskusja się ożywiła bo przez jakiś czas wiało pustką i marazmem
Byłem ostatnio bardzo zajęty skanowaniem połowy domu AvM-a :P więc nie było czasu na "forumowanie"
p11c

OKi ja tylko tak formalnie i ciesze sie że cos sie dzieje :) bo nudno było. Jeszcze jestem ciekaw co wiecie na temat tego ślizgowca MB-3 co go umieściłem we Flotylli Rzecznej .. Może ktoś ma zdjecia oryginału bo wiem że takie istnieją
ODPOWIEDZ