Trochę rażą te liny podtrzymujące maszt grubsze od relingów ale znam ten model, wiem jaki jest w oryginale więc wydajemi się, że wyciągnąłeś z niego max
PS. 40-tki Boforsa to L'arsenal?
Tak.Wicher pisze:
PS. 40-tki Boforsa to L'arsenal?
Masz takie byle jakie.Iron Duke pisze: Ale jak dysponujesz fotką tych wykładzin to wstaw.
Rysiek, spójrz na "tabliczkę znamionową" modeluRyszardL pisze:Ja mam pytanie, czy powstał na bazie planów modelarskich, czy to "wycinanka", bo się połapać nie mogę.![]()
NMM w Gdańsku, sala XX-lecia międzywojennego:ramm pisze:Szkoda, że Brytyjczycy mają lepsze modele polskich okrętów w muzeach niż my w naszych...
ramm pisze:Ramond brawo że się zabrałes za przetłumaczenie tego wiersza.
crolick nie mam zielonego pojęcia na czym mogły polegać dewastacja pomnika. Przypuszczam że skoro posag polskiego marynarza zniknął z placu musiał on zostać oderwany od kamiennej podstawy, a remontu wymagała tylko ta podstawa.
Kolejną ciekawostką jak dla mnie jest to że cytuję:
" w dniu 23 października w porcie oksywskim na pokładzie ORP Grom odbyła się podniosła uroczystość . Członkowie Nadmorskiej Rady Okręgowej Stowarzyszenie "Rodzina Wojskowa" przekazały na ręce dowódcy okrętu pamiątkowy ryngraf który miał ,,(...) ochraniać mocarną pierś okrętu w walce o Jutro Rzeczypospolitej na morzu''
Przypuszczam że ryngraf umieszczono na nadbudówce kotłowni pod stanowiskiem działa p-lotniczego Bofors 40 mm. Oto jedyne zdjęcie które udało mi się znaleźć.
Posiada ktoś więcej zdjęć? Uroczystość podobna do tej z tablicą pamiątkową na ORP Orzeł, wiec prawdopodobnie musiano robić zdjęcia. Czysto z teoretycznego punktu widzenia gdyby odbyła się eksploracja wraku Groma można by odszukać ten ryngraf i wydostać go na powierzchnię jako pamiątkę?