Koreańskie zakupy.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Franek Wichura

Koreańskie zakupy.

Post autor: Franek Wichura »

Napoleon pisze: Panie Franku Wichuro, nie łap za słówka.
A za co mam cie lapac. :cmok1: Zboczeniec :dupa:
Napoleon pisze: Nie mam pojęcia gdzie doczytałeś się tych 5 przykładów
Doczytalem sie piszesz o wielu rzeczach w ktorycch NSR ma byc lepszy od WOT a przedstawiles ZERO przykladow.

Dodano po 26 minutach 14 sekundach:
Napoleon pisze: Ale już pisałem, że WOT to w sumie tylko formacja pomocnicza dla armii. Nie zapewni jej już jednak uzupełnień, a jeżeli to tylko w ograniczonym zakresie. Jak dla mnie, to formacja która może być użyteczna na tyłach, w czasie pokoju zwalczać skutki klęsk żywiołowych itp., bojowo może być używana w mocno ograniczonym zakresie,
I pewnie do zwalczania klesk zywiolowych przewidziano dla WOT ppanc Spike i amunicje krazaca - wez ty sie :glupek2: i przestan w kolko powtarzac te same brednie o WOT.
Awatar użytkownika
Grzechu

Koreańskie zakupy.

Post autor: Grzechu »

Cokolwiek by nie powiedzieć, to spośród wszystkich Dowódców Rodzajów Sił Zbrojnych tylko Dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej ma bezpośrednio i wprost wskazane w zakresie działania [cyt. z ustawy:]
"w szczególności (...) planowanie, koordynacja i wykonywanie zadań związanych z udziałem oddziałów i pododdziałów Sił Zbrojnych w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działań w zakresie ochrony mienia, akcjach poszukiwawczych oraz akcjach ratowania lub ochrony zdrowia i życia ludzkiego, a także udziału w realizacji zadań z zakresu zarządzania kryzysowego".
Działania te może wykonywać albo z udziałem podległych sobie Wojsk Obrony Terytorialnej (jako jednego z Rodzajów Sił Zbrojnych), albo także z udziałem wojsk innych Rodzajów Sił Zbrojnych, ale tylko pod warunkiem, że zostaną mu podporządkowane przez jednego z dwóch pozostałych Dowódców Rodzajów Sił Zbrojnych.

Ci ostatni zapewne także mogą wykonywać te zdania (bo katalog możliwego zakresu ich działań jest otwarty), ale nie [cyt. z ustawy:]
"w szczególności"
Republika marzeń...
Napoleon

Koreańskie zakupy.

Post autor: Napoleon »

Doczytalem sie piszesz o wielu rzeczach w ktorycch NSR ma byc lepszy od WOT a przedstawiles ZERO przykladow.
Franku Wichuro, jeśli NSR miałyby być "lepsze" od WOT, to dlatego, że 1) już były (nie trzeba było niczego nowego tworzyć - a za tym zawsze idą koszty), 2) formuła była bardziej pojemna. Inaczej mówiąc, nie było sensu tworzenia nowego bytu by zrealizować to co się chciało. No, chyba dlatego, aby minister mógł mieć "własne" wojsko. Ale to inny temat. Natomiast ja po prostu nie widzę sensu tworzenia czegoś nowego w sytuacji gdy jest stare. WOT jest, i wygląda to lepiej niż myślałem. Ale nie zmienia to tego o czym piszę. Zamiast istniejących jeszcze resztek NSR, WOT i powstającej w bólach służby ochotniczej, można było wszystko to pomieścić w jednym. Moim zdaniem bez tak wielkich problemów organizacyjnych i mniejszym kosztem. Tu tkwi różnica. I tu można się doszukiwać tej "lepszości". I nie udawaj, że nie rozumiesz o co chodzi.
Awatar użytkownika
Marmik

Koreańskie zakupy.

Post autor: Marmik »

Grzechu pisze: 2023-01-04, 14:07Cokolwiek by nie powiedzieć, to spośród wszystkich...
Grzechu, o tym, że WOT powołano w szczególności do takich zadań w czasie K to mieliśmy możliwość naocznie przekonać się przez ostatnie dwa lata, gdy tysiące terytorialsów (ale nie tylko bo z wojsk operacyjnych również wydzielano personel) wspierało system opieki zdrowotnej w czasie pandemii, co pozwoliło sprawdzić przydatność idei terytorializacji rejonu użycia w sytuacji kryzysowej, a także wspierając SG w czasie kryzysu granicznego (tu wyszło dużo ciekawych wniosków). WOT jest formacją lekką, ale nie oznacza to, że ich działania ograniczą się do tego co w szczególności, bowiem trzeba rozgraniczyć czas P, czas K i czas W. Dochodzimy do kwestii użyteczności w czasie W (jednak to jest kwintesencją dla wojska) i tu bezdyskusyjnie wychodzą te sprawy, które pisałem w poprzednim poście adresowanym do Ciebie. WOT jest relatywnie szybko dostępny w miejscu gdzie może być potrzebny i ma uproszczona logistykę. Nie można oceniać go z perspektywy walnego starcia w polu z głównymi siłami przeciwnika. WOT nigdy tak nie bedzie działał. Natomiast po zakończeniu fazy wyhamowania, opóźnienia pierwszego impetu, dezorganizacji zaopatrzenia przeciwnika itp. OT zostanie w zależności od potrzeb przesunięta do działań tyłowych, albo pozostawiona w rejonach gdzie nadal występuje zagrożenie utworzeniem pomocniczego kierunku natarcia (ot przykład Ukrainy - granica z Białorusią), a nie są tam rozwinięte wystarczająco lub wcale wojska liniowe. Drugą ewentualnością jest przesuniecie wybranych sił OT do działań pierwszoliniowych jako wsparcie wojsk operacyjnych. OT, choć z założenia lekka piechota zmotoryzowana (a raczej po prostu tylko mobilna), daje duże pole do elastyczności wykorzystania w ramach rozwijania się konfliktu. Zanim przeprowadzi się proces mobilizacji i doprowadzenia zmobilizowanych jednostek do konsystencji zapewniającej sukcesy bojowe (skutki braku tego -> patrz: wysyłanie zmobilizowanych wojsk przez Rosjan) to część OT, która zdobyła już doświadczenie bojowe może posłużyć za częściowe uzupełnienie w wojskach operacyjnych (np. w zmechanizowanych, rozpoznania), choć w żadnym wypadku nie jest to cel istnienia WOT.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Franek Wichura

Koreańskie zakupy.

Grzechu pisze: Cokolwiek by nie powiedzieć, to spośród wszystkich Dowódców Rodzajów Sił Zbrojnych tylko Dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej ma bezpośrednio i wprost wskazane w zakresie działania [cyt. z ustawy:]
Cokolwiek by nie powiedziec nie jest to pierwszy punkt na liscie - cytat z tego samego co u Kolegi:
. Do zakresu działania Dowódcy Wojsk Obrony Terytorialnej należy w szczególności:

1)     realizacja programów rozwoju Sił Zbrojnych;

2)     planowanie, organizowanie i prowadzenie szkolenia podległych jednostek wojskowych i związków organizacyjnych;

3)     planowanie oraz organizowanie mobilizacyjnego i operacyjnego rozwinięcia oraz użycia Wojsk Obrony Terytorialnej;

4)     przygotowanie sił i środków Wojsk Obrony Terytorialnej do działań bojowych;
Napoleon pisze: Zamiast istniejących jeszcze resztek NSR, WOT i powstającej w bólach służby ochotniczej, można było wszystko to pomieścić w jednym. Moim zdaniem bez tak wielkich problemów organizacyjnych i mniejszym kosztem.
Mylisz sie. NSR to byl integralny kawalek wojska - WOT to jest wartosc dodana. Mylisz sie rowniez co do mozliwosci i sposobow wykorzystania WOT
Napoleon pisze: I nie udawaj, że nie rozumiesz o co chodzi.
Rozumie inaczej niz ty - czy to zabronione? Jak na razie widze luki w twoim rozumowaniu i zadnych argumentow ktore moga to zmienic

Dodano po 10 minutach 11 sekundach:
Marmik pisze: część OT, która zdobyła już doświadczenie bojowe może posłużyć za częściowe uzupełnienie w wojskach operacyjnych (np. w zmechanizowanych), choć w żadnym wypadku nie jest to cel istnienia WOT.
WOT to ma byc w duzym uproszczeniu 50.000 lekkiej piechoty - jesli bedzie odpowiednio uzbrojona i wyszkolona to zajecie sie znajdzie
Napoleon

Koreańskie zakupy.

NSR to byl integralny kawalek wojska - WOT to jest wartosc dodana.
O tym pisałem. W przypadku, gdyby rozwijać NSR na zasadzie "wszystko w jednym", należałoby też pamiętać o OT. I efekt, moim zdaniem byłby podobny. Jak sądzę, tańszym kosztem i przy mniejszym zamieszaniu. Nie krytykuję przy tym jakoś WOT w czambuł. Jak wspomniałem, myślałem że będzie gorzej - dobrze że się myliłem. Ale WOT ma jednak mimo wszystko spore ograniczenia. Na pierwszy plan wysunąłbym kwestię rezerw, a tu WOT nie zastąpi NSR.
Rozumie inaczej niz ty - czy to zabronione?
OK. Ale nie łap za słówka. Mój przekaz jest dość jasny, jak sądzę. Natomiast to, że się różnimy... Inaczej byśmy nie dyskutowali :-)
WOT to ma byc w duzym uproszczeniu 50.000 lekkiej piechoty - jesli bedzie odpowiednio uzbrojona i wyszkolona to zajecie sie znajdzie
Tu jestem sceptyczny. Jak słusznie zauważyłeś - "ma być". Poczekamy - zobaczymy. Ale zważ, że problem uzupełnień dla armii regularnej WOT nie rozwiąże. A NSR mógłby. Przy czym oficjalnie władze cały czas stoją na stanowisku, że NSR jest i można doń wstępować. Nie jestem zwolennikiem wielu bytów, których kompetencje się zazębiają.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Koreańskie zakupy.

Post autor: SmokEustachy »

116 Abramsów podpisane:

Napoleon ze zrozumieniem przyjmę przejawy Twego cierpienia z tej, jakże bolesnej dla PO, przyczyny:
Wartość umowy wynosi 1,4 mld USD netto, a 200 mln USD jest finansowane przez Stany Zjednoczone.
Napoleon

Koreańskie zakupy.

Napoleon ze zrozumieniem przyjmę przejawy Twego cierpienia z tej, jakże bolesnej dla PO
:?: A w czym problem?
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Koreańskie zakupy.

Napoleon pisze:
Napoleon ze zrozumieniem przyjmę przejawy Twego cierpienia z tej, jakże bolesnej dla PO
Putin się martwi.
Awatar użytkownika
Grzechu

Koreańskie zakupy.

Franek Wichura pisze: Cokolwiek by nie powiedziec nie jest to pierwszy punkt na liscie (...)
No i co z tego wynika?
Sądzisz, że zadania są gradowane według punktów na liście w ustawie?
Republika marzeń...
Franek Wichura

Koreańskie zakupy.

Grzechu pisze: No i co z tego wynika?
Wynika z tego ze swiadomie przekazales jesli nie falszywy to niekompletny obraz zakresu zadan stojacych przed WOT
Grzechu pisze: Sądzisz, że zadania są gradowane według punktów na liście w ustawie?
Sadzisz ze najwazniejsze pisze sie zawsze na koniec?
Awatar użytkownika
Grzechu

Koreańskie zakupy.

Marmik pisze: Grzechu, o tym, że WOT powołano w szczególności do takich zadań w czasie K to mieliśmy możliwość naocznie przekonać się przez ostatnie dwa lata (...)
Wiem, wiem :)
Moja uwaga była tylko tak "na marginesie" całej dyskusji.
Po prostu chciałem tylko wskazać, że odwołania do zadań innych niż stricte bojowe w odniesieniu do WOT nie są nieuprawnione i mają swoje umocowanie w obowiązującym prawie.

Franek Wichura pisze: Wynika z tego ze swiadomie przekazales jesli nie falszywy to niekompletny obraz zakresu zadan stojacych przed WOT
Jeśli nie widziałeś świadomie umieszczonego "(...)" w moim cytacie z ustawy, to idź do okulisty.
A jeśli nie wiesz, co ten ciąg znaczy, to wróć do szkoły. Lub zażądaj zwrotu, jeśli za edukację płaciłeś.
Franek Wichura pisze:
Grzechu pisze: Sądzisz, że zadania są gradowane według punktów na liście w ustawie?
Sadzisz ze najwazniejsze pisze sie zawsze na koniec?
Sądzisz, że zadania są gradowane według punktów na liście w ustawie?
Republika marzeń...
cochise

Koreańskie zakupy.

Post autor: cochise »

SmokEustachy pisze:
Napoleon pisze:
Putin się martwi.
tym, ż twoi idole już nie brużdżą w EU?
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Koreańskie zakupy.

cochise pisze:
SmokEustachy pisze:
Napoleon pisze:
Putin się martwi.
tym, ż twoi idole już nie brużdżą w EU?
Abramsami
I Tusk nie jest moim idolem.
Franek Wichura

Koreańskie zakupy.

Grzechu pisze: A jeśli nie wiesz, co ten ciąg znaczy, to wróć do szkoły.
Wiem.
Grzechu pisze: Jeśli nie widziałeś świadomie umieszczonego "(...)" w moim cytacie z ustawy, to idź do okulisty.
Swiadomie "w szczególności" przedstawiles w swoim wpisie WOT jak jakas OSP - w jakim celu?
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Koreańskie zakupy.

Kto chce pooglądać sobie odklejki Kamizeli ręka w górę:

EDIT:
Tymczasem obrona trwa:
https://www.cda.pl/video/128878918f
https://www.cda.pl/video/1288809545
https://www.cda.pl/video/12890087bb
Wiedźma z Bachmutu kufnia.
Ostatnio zmieniony 2023-01-06, 13:49 przez SmokEustachy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ