Pancerniki amerykańskie
Co ciekawego znalazlem...
12.08.1945 "Pennsylvania" dostala (jap. sam. torp.) w częsc rufową
(zaledwie) jedno, jedyne trafienie. Na tyle widac ciezkie, ze odholowano
ja na płytszą wode, gdzie zaimprowizowano "naprawe" po ktorej
odholowano ją na zach. wybrzeże, a pozniej do Bremerton.
Macie jakies blizsze dane odn. tego trafienia ?. Co z radarem i systemem
kier. ogniem?. I to w sierpniu 1945
12.08.1945 "Pennsylvania" dostala (jap. sam. torp.) w częsc rufową
(zaledwie) jedno, jedyne trafienie. Na tyle widac ciezkie, ze odholowano
ja na płytszą wode, gdzie zaimprowizowano "naprawe" po ktorej
odholowano ją na zach. wybrzeże, a pozniej do Bremerton.
Macie jakies blizsze dane odn. tego trafienia ?. Co z radarem i systemem
kier. ogniem?. I to w sierpniu 1945
"W następnym miesiącu (.08.45) został trafiony torpedą zrzuconą z japońskiego samolotu. Uszkodzenia okazały się poważne (jak na pojedyncze trafienie). Eksplozja głowicy rozerwała poszycie bąbla i dwie pierwsze grodzie wzdłużne na długości prawie 10 m. Odłamki pancerza głównej grodzi poczyniły wielkie spustoszenie wewnątrz kadłuba przebijając dalsze grodzie. Woda bardzo szybko zalała wiele pomieszczeń. Okręt nabrał silnego przechyłu na rufę, ale po balastowaniu stanął na równej stępce. Uszkodzony liniowiec udał się następnie do USA na remont. Po powierzchownej naprawie, pancernik wycofano ze służby czynnej"
tyle z http://www.felidae.pl/battleships/pensylvania.html Nali.
tyle z http://www.felidae.pl/battleships/pensylvania.html Nali.
Juz tego tematu nie poruszam. Tym bardziej tam na FelidaeMiKo pisze:Wydaje mi sie że Penny nie miała warstwowego systemu obrony przeciw torp. ale może się mylę. Tak czy owak trafienie było w okolicach rufy - przy wałach śrub.

Dziwi mnie tylko, ze poprzedni typ "Nevada" mial (podobno) wszystko okay, od kolejnego "New Mexico" tez. Jak mozna cos spaprac, jesli pancernik, ktory sie buduje lata i kosztuje wiele MONEY, buduje sie gl. na doswiadczeniach z poprzednimi typami?. Kurna, to przeciez nie niszczyciel!:). Mamy jeszcze kilka dlugich modernizacji, ktore przechodzila Penny. U Nali na stronie jest tez przekroj, ktory (raczej) wiele za siebie mowi. Ale ok, niech bedzie. Finito