Kanonierki Borowskiego
Nie, nie.
W tym czasie (tj. w 1920 roku) po Wiśle pływały 3 WISŁY.
1. WISŁA (Lloyd Bydgoski, ex WEICHSEL) holownik zbud. 1906 w Bydgoszczy (27,2 m, śrubowy) -> WISŁA - ERNST MULLER -> WISŁA (wycofany 1967).
2. WISŁA (Fajansa) pasażerski zbud. 1897 na Solcu (36,6 m, bocznokołowiec), późniejszy NORWID -> NORA - > POCHWIST (wycofany w 1972).
3. WISŁA (Min. Komunikacji, ex WEICHSEL ex WISŁA?) inspekcyjny, zbud. 1904 Krejton, Abo (37,3 m, bocznokołowiec) później INŻ. ĆWIKIEL -> HERMANN BALK -> 22 LIPCA (wycofany 1967).
Ta ostatnia to nasza WISŁA.
Wszystkie informacje za W. Danielewiczem.
W tym czasie (tj. w 1920 roku) po Wiśle pływały 3 WISŁY.
1. WISŁA (Lloyd Bydgoski, ex WEICHSEL) holownik zbud. 1906 w Bydgoszczy (27,2 m, śrubowy) -> WISŁA - ERNST MULLER -> WISŁA (wycofany 1967).
2. WISŁA (Fajansa) pasażerski zbud. 1897 na Solcu (36,6 m, bocznokołowiec), późniejszy NORWID -> NORA - > POCHWIST (wycofany w 1972).
3. WISŁA (Min. Komunikacji, ex WEICHSEL ex WISŁA?) inspekcyjny, zbud. 1904 Krejton, Abo (37,3 m, bocznokołowiec) później INŻ. ĆWIKIEL -> HERMANN BALK -> 22 LIPCA (wycofany 1967).
Ta ostatnia to nasza WISŁA.
Wszystkie informacje za W. Danielewiczem.
Marek , nie wierze w to Abo(Turku). Czemu mieliby zamowic maszyny u knokurencji w Helsinkach ?
W Helsinkach zbudowano np. w 1904r LJUBLIN (pol. LUBLIN)
przez Maskin och Brobyggnads AB. Dane 131 BRT 100KM.
W 1905 Crichton zbudowal szereg kutrow dla MPS.
Waldek pomylkowo w swojej liscie w Strandgucie podaje ze LUBLIN byl zbudowany w Crichton. Nie podaje on tam dalszych jego losow. Mi sie wydaje ze to jest ten ex LUBLIN - ta sama maszyna no i te Helsinki.
zapytaj sie jego skad ma ta WISLE w 1906 spisie.
AvM
W Helsinkach zbudowano np. w 1904r LJUBLIN (pol. LUBLIN)
przez Maskin och Brobyggnads AB. Dane 131 BRT 100KM.
W 1905 Crichton zbudowal szereg kutrow dla MPS.
Waldek pomylkowo w swojej liscie w Strandgucie podaje ze LUBLIN byl zbudowany w Crichton. Nie podaje on tam dalszych jego losow. Mi sie wydaje ze to jest ten ex LUBLIN - ta sama maszyna no i te Helsinki.
zapytaj sie jego skad ma ta WISLE w 1906 spisie.
AvM
1. Masz u góry opcję ALBUM - klikasz na nią. Otwiera sie inna strona tego Forum - z samymi wizerunkami.
2. Wchodzisz na kategorię OKRĘTY. W rejonie górnego lewego rogu (pod napisem "Moderatorzy: brak") pokaże się pole "Dodaj obrazek".
3. Klikasz i pokazuje się wezwanie do nadania zdjęciu nazwy oraz wybrania zdjęcia (pole "przeglądaj"). Nadajesz nazwę i klikasz PRZEGLĄDAJ. Pokaże się jakiś katalog w Twoim komputerze. Wybierasz wcześniej przygotowane zdjęcie i potwierdzasz. Pamiętaj o ograniczeniach wielkości wysyłanego zdjęcia (podane są właśnie na tej stronie).
4. Kiedy zdjęcie pokaże się w OKRĘTACH - wjeżdżasz myszką na zdjęcie, klikasz prawym przyciskiem i wybierasz opcję "Kopiuj skrót".
5 Wracasz do tematu na Forum, w którym chcesz wkleić zdjęcie. Otwiersz opcję ODPOWIEDZ i w odpowiednim miejscu wstawiasz kod IMG (z menu nad polem gdzie wpisujesz tekst), wklejasz skrót skopiowany z OKRĘTÓW, jeszcze raz klikasz IMG i klikasz WYŚLIJ. Pamiętaj, że kody ZAWSZE wyskakują na końcu tekstu, niezależnie od położenia kursora.
Koniec
2. Wchodzisz na kategorię OKRĘTY. W rejonie górnego lewego rogu (pod napisem "Moderatorzy: brak") pokaże się pole "Dodaj obrazek".
3. Klikasz i pokazuje się wezwanie do nadania zdjęciu nazwy oraz wybrania zdjęcia (pole "przeglądaj"). Nadajesz nazwę i klikasz PRZEGLĄDAJ. Pokaże się jakiś katalog w Twoim komputerze. Wybierasz wcześniej przygotowane zdjęcie i potwierdzasz. Pamiętaj o ograniczeniach wielkości wysyłanego zdjęcia (podane są właśnie na tej stronie).
4. Kiedy zdjęcie pokaże się w OKRĘTACH - wjeżdżasz myszką na zdjęcie, klikasz prawym przyciskiem i wybierasz opcję "Kopiuj skrót".
5 Wracasz do tematu na Forum, w którym chcesz wkleić zdjęcie. Otwiersz opcję ODPOWIEDZ i w odpowiednim miejscu wstawiasz kod IMG (z menu nad polem gdzie wpisujesz tekst), wklejasz skrót skopiowany z OKRĘTÓW, jeszcze raz klikasz IMG i klikasz WYŚLIJ. Pamiętaj, że kody ZAWSZE wyskakują na końcu tekstu, niezależnie od położenia kursora.
Koniec
marek!
Waldek moze nie wiedzial ze LUBLIN zbudowal
Mashinostroitelnyj i Mosotostroitenyj Zavod
lub po finsku
Kone- ja Siltarakennus Oy, Helsinki (tez Kone- ja Silt Oy)
stocznie zalozono w 1891 , a pierwszy statek zbudowano 1893
Przy okazji od 1915
A. Ahlström Oy, Varkauden tehdas
byl wlascicielem Wakauden Konepaja czyli
Warkaus Mekaniska verkstadt
Waldek moze nie wiedzial ze LUBLIN zbudowal
Mashinostroitelnyj i Mosotostroitenyj Zavod
lub po finsku
Kone- ja Siltarakennus Oy, Helsinki (tez Kone- ja Silt Oy)
stocznie zalozono w 1891 , a pierwszy statek zbudowano 1893
Przy okazji od 1915
A. Ahlström Oy, Varkauden tehdas
byl wlascicielem Wakauden Konepaja czyli
Warkaus Mekaniska verkstadt
Przyznaję, że nie wiem skąd we wspomnianym wyżej dokumencie wzięły się nazwy KONDOR i BERKUT.
Mojsiejew podaje, że okręty miały nosić nastęoujące nazwy:
Typ BEKAS: BEKAS, KULIK, STRIŻ, CZIBIS (wszystkie sprzedane do Chile).
Typ VODOREZ: VODOREZ, GORLICA, LUN, SOVA, FILIN (-> KARJALAA), CZIROK (-> TURUNMAA).
Typ GOLUN: GOLUB (-> UUSIMAA), PINGVIN (-> HAMEENMAA).
Mojsiejew podaje, że okręty miały nosić nastęoujące nazwy:
Typ BEKAS: BEKAS, KULIK, STRIŻ, CZIBIS (wszystkie sprzedane do Chile).
Typ VODOREZ: VODOREZ, GORLICA, LUN, SOVA, FILIN (-> KARJALAA), CZIROK (-> TURUNMAA).
Typ GOLUN: GOLUB (-> UUSIMAA), PINGVIN (-> HAMEENMAA).