0) Oczywiscie ze byla Dagmar - krolowa Danii
Nadal nie wiem
1) Skad krolowa Danii jest/byla krolowa Kaszub
- jakiekolwiek przypuszczenia nie sa odpowiedzia
2) Skad legenda o podarowanych statkach
- jakiekolwiek przypuszczenia nie sa odpowiedzia
avm
Królowa Kaszub Dagmara i jej podarki?
Ona była żoną króla Danii Waldemara II, a nie królową, taką jak jest obecnie królowa Małgorzata II. O to mi chodziło. http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adcy_Danii0) Oczywiscie ze byla Dagmar - krolowa Danii
Królową Kaszub królowa Danii nigdy nie była. Była/jest? księżną Kaszub/ów.1) Skad krolowa Danii jest/byla krolowa Kaszub
Dagmar, o której piszesz (przyjmując wersję, że tytuły władcy kraju przysługują także jego małżonkowi) raczej nie była nawet i księżną Kaszub/ów ponieważ zmarła w roku 1212/1213, a po raz pierwszy nazwa określająca plemię kaszubskie wystąpiła już po jej śmierci 19 marca 1238 roku w dokumencie wystawionym przez papieża Grzegorza IX w tytule książąt zachodniopomorskich dux Slavorum et Cassubia.
Księstwem określa się państwo, którego panujący monarcha nosi tytuł księcia lub księżnej. Określenie pojawiło się w średniowieczu. Księstwem określano także dzielnicę państwa podporządkowaną władcy zwierzchniemu (seniorowi).
W naszym konkretnym przypadku chodzi o Pomorze Zachodnie i ich władców. Królowie Danii w pewnym okresie byli seniorami władców Pomorza Zachodniego, którzy to książęta składali im hołd lenny. I być może to jest podstawa - to jest jedna możliwość. Druga to taka, że tytuł przeszedł do tytulatury gdy jeden z książąt pomorskich został królem Danii.
Natomiast książęta Wschodniopomorscy z Gdańska używali tytułu dux Pomeraniae.
Kaszubi zaś obecnie uznawani są za grupę etniczną zamieszkującą Pomorze Gdańskie i wschodnią część Pomorza Zachodniego - nie wiem gdzie jest granica bo jest ona płynna - Bytów i Lębork chyba jeszcze tak, natomiast Łeba i Słupsk już chyba nie... Tam już są/byli Słowińcy, którzy stanowią/stanowili odrębną grupę etniczną...
Czyli w zasadzie obecni Kaszubi nie mają nic wspólnego z Kaszubami z tytułu książęcego władców Danii bo tam chodziło o lud zamieszkujący dalej na zachód niż obecni Kaszubi.
Trudno jest zresztą powiedzieć cokolwiek pewnego skoro nie ma żadnych źródeł pisanych z okresu na interesujący nas temat. Księcia nie obchodziło czy jego poddanym jest Niemiec, Kaszub, Polak czy Duńczyk. Poddani mieli pracować i płacić podatki, a nie zastanawiać się nad swoją narodowością. Zresztą nacjonalizm to jest stosunkowo świeży wynalazek zupełnie nie znany w średniowieczu...
p.s. historia Kaszub: http://www.rastko.net/rastko-ka/content ... /#Kaszubia
W naszym konkretnym przypadku chodzi o Pomorze Zachodnie i ich władców. Królowie Danii w pewnym okresie byli seniorami władców Pomorza Zachodniego, którzy to książęta składali im hołd lenny. I być może to jest podstawa - to jest jedna możliwość. Druga to taka, że tytuł przeszedł do tytulatury gdy jeden z książąt pomorskich został królem Danii.
Natomiast książęta Wschodniopomorscy z Gdańska używali tytułu dux Pomeraniae.
Kaszubi zaś obecnie uznawani są za grupę etniczną zamieszkującą Pomorze Gdańskie i wschodnią część Pomorza Zachodniego - nie wiem gdzie jest granica bo jest ona płynna - Bytów i Lębork chyba jeszcze tak, natomiast Łeba i Słupsk już chyba nie... Tam już są/byli Słowińcy, którzy stanowią/stanowili odrębną grupę etniczną...
Czyli w zasadzie obecni Kaszubi nie mają nic wspólnego z Kaszubami z tytułu książęcego władców Danii bo tam chodziło o lud zamieszkujący dalej na zachód niż obecni Kaszubi.
Trudno jest zresztą powiedzieć cokolwiek pewnego skoro nie ma żadnych źródeł pisanych z okresu na interesujący nas temat. Księcia nie obchodziło czy jego poddanym jest Niemiec, Kaszub, Polak czy Duńczyk. Poddani mieli pracować i płacić podatki, a nie zastanawiać się nad swoją narodowością. Zresztą nacjonalizm to jest stosunkowo świeży wynalazek zupełnie nie znany w średniowieczu...
p.s. historia Kaszub: http://www.rastko.net/rastko-ka/content ... /#Kaszubia
- pothkan
- Kontakt:
Moim zdaniem znajoma AvM gdzieś po prostu coś zasłyszała (lub zasłyszał tenb, od którego o tym się dowiedziała), a w genezie doszło po prostu do pomieszania kilku legend czy anegdot: bajki* o księżnej Dagmarze i klejnotach królewny Dagmary.
* Właśnie bajki, bo coś mi świta czy całe powiązanie XIII-wiecznej Dagmary z Kaszubami nie wywodzi się z jakiejś luźno - lub wcale - opartej na kaszubskich legendach XX-wiecznej baśni. Było kilka napisanych zbiorków "baśni i legend kaszubskich/pomorskich", ale przyznam że nie jestem teraz w stanie przytoczyć ich autorstwa.
* Właśnie bajki, bo coś mi świta czy całe powiązanie XIII-wiecznej Dagmary z Kaszubami nie wywodzi się z jakiejś luźno - lub wcale - opartej na kaszubskich legendach XX-wiecznej baśni. Było kilka napisanych zbiorków "baśni i legend kaszubskich/pomorskich", ale przyznam że nie jestem teraz w stanie przytoczyć ich autorstwa.