Witam!
karol pisze:Skoro weszliśmy na Mazura, to i ja mam pytanie do niego. Między innymi Lutjens (znany user nie admirał z WW2) pisze o zdolności do strzelań przeciwlotniczych dział 75 Schneidera, ponieważ ostatnio natknąłem się na kilka takich informacji w różnych miejscach włącznie z tym, że sam Mazur prowadził z nich ogień do samolotów, to może ktoś wie jak to było faktycznie? Przecież użycie cięższego kalibru do zwalczania lotnictwa to między innymi problem amunicji stosownej...
karol pisze:W wątku o pociągu pancernym z Kartuz jest pokazany Schneider z lufą zadartą co najmniej na 45 stopni z identycznym postumentem, jak ten na Mazurze, a nawet pojawiły się tam wypowiedzi, że to armata z ORP Podhalanin osadzona na lorze i zdolna dokuczać lotnikom. Stąd moje zapytanie.
crolick pisze:PS. Przy okazji relacja Dehnela odpowiada na pytanie Karola:
Otworzyliśmy ogień. Pani Strakównie kazałem ukryć się za armatą 75 mm. Dział tych oczywiście nie używaliśmy do walki z samolotami.
Relacja kmdra Dehnela odpowiada na na pytanie dotyczące używania "75" na Mazurze przeciwko bombowcom nurkującym.
Schneider wz. 97 był działem niesamowitym: zatrzymał Niemców nad Marną, był uzbrojeniem Shermanów i był także uzbrojeniem przeciwlotniczym.
Jako takie był używany także przez WP - nawet jako samobieżna artyleria plot. Tyle tylko, że było to uzbrojenie do zwalczania formacji samolotów lecących na średnim pułapie.
I tu pojawiają się Stukasy - "niskopułapowe" bombowce nurkujące, których nie można zdjąć pierwszowojenną artylerią przeciwlotniczą. Jedyne, co na nie działa, to nowoczesne działka szybkostrzelne. A te mają nieliczni: tylko Niemcy (3,7 cm), Szwedzi (40 mm) i - ale tylko a nowszych okrętach - Holendrzy i Polacy. Stukasy rządzą.
Przez długi czas jedynym uzbrojeniem zdolnym zestrzelić Stukasa był karabin maszynowy. A na ten, to on sobie gwizdał. Stąd sukcesy Stukasów w pierwszej fazie wojny i porażki po 1941.
BTW. Ktoś wie, jakie było maksymalne podniesienie "75" na torpedowcach i trałowcach?
BBTW. Czy prowadzono ćwiczenia plot z użyciem "75" w PMW?
Pozdrawiam
Ksenofont