Gdzie został zatopiony ORP "Mazur"?
Pytanie to wydaje się wręcz banalne a odpowiedź na nie bardzo prosta.
Jednakże...
Mamy relacje:
Bosman pchor. Ludwik ZaborskiBomby padały gęsto na basen, a zwłaszcza w okolicach mola zachodniego, gdzie normalnie stały okręty podwodne, a obecnie miejsce to zajmował ORP "Mazur" i okręt nurkowy. (...) Już pierwsze bomby poczyniły znaczne straty. Około godz. 12.40 bomba trafiła w śródokręcie "Mazura", łamiąc go na pół. Okręt w przeciągu dwóch minut poszedł na dno, ale dzielne obsady dział ani na sekundę nie przerwały ognia, do czasu zatonięcia okrętu.
Por. mar. Jacek DehnelPatrzę na mój okręt (ORP "Mazur” – przyp. mój). Jedna bomba trafia o parę zaledwie stóp od jego burty w wybrzeże. Czarny słup ziemi nie zdążył jeszcze opaść, gdy drugi – ognia i pary – rośnie spod pomostu. ORP "Mazur” trafiony w śródokręcie przełamał się i tonie.
Mamy mapkę:

Sprawozdanie por. mar. Jerzego Koziołkowskiego - meldunki o znanych działaniach wojennych, IPMS, MAR.A.II.5/1A
Ale mamy również zdjęcia:

które pokazują wrak torpedowca w zupełnie innym miejscu. Szczególnie to ostatnie zdjęcie jest interesujące gdyż w/g jego autora, niejakiego pana Sonke, zostało zrobione tuż po kapitulacji Kępy Oksywskiej, na drugi dzień gdy do portu wojennego na Oksywiu wkroczyli niemieccy żołnierze.
Gdzie więc zatem został zatopiony 1.09 ORP "Mazur"? Czy tak jak mówią polskie relacje, przy molo dla okrętów podwodych wewnątrz basenu portu wojennego, czy, jak wskazują zdjęcia oraz datowanie niemieckiego fotografa, poza basenem właściwym?
Jeśli damy wiarę polskim relacjom ciężko jest uwierzyć, że jeszcze we wrześniu (nie mówiąc już o tym, że drugiego dnia po wkroczeniu na Oksywie) Niemcy podnieśli wrak "Mazura", odholowali go poza basen właściwy portu wojennego i przełamanego na dwie części (co podkreśliłem w relacjach) ustawili niemal idealnie łącząc obie te części...
Czy istnieją jakieś źródła ukazujące zatopionego "Mazura" przy molo dla OOPP? Czy istnieją żródła niemieckie w których udokumentowano historię tego okrętu od momentu wkroczenia niemieckich żołnierzy na Oksywie aż do zezłomowanie go?