Zwrot przez prawą burtę.
Moderator: nicpon
- SmokEustachy
- Kontakt:
Zwrot przez prawą burtę.
Napoleon nawet ty nie możesz zaprzeczyć groźbie domknięcia systemu i wprowadzenia demokratury pod patronatem UE, która patronuje takim rozwiązaniom. Słuszne są uwagi was charakteryzujące, że cechuje was fundamentalna niezgoda na demokrację: że ludzie was nie wybierają.
Cechą demokratury jest fasadowość: niby są jakieś wybory, ale:
1. Limit wydatków to jest jakieś 20 milionów np. czy 50 ale Ty se robisz kampanię profrekwencyjną za miliard. Profrekwencyjność to jest hasło nie głosuj na fstrętnego Kaczora.
2. Sądy są obsadzone waszymi kreaturami które zawiśle umarzają wasze wystepki. Podobnie w latach 30 na początku policja łapała naziolstwo, ale naziolscy sędziowie niezawiśle ich puszczali.
3. Podobnie nawoływanie do mordu na PKNAwrockim to wolność słowa a jak babcia napisąła o Owsiaku giń to występek.
Powinieneś rozwinąć wątek o ekscesy Miszalskiego opisane w stosownej książce.
Cechą demokratury jest fasadowość: niby są jakieś wybory, ale:
1. Limit wydatków to jest jakieś 20 milionów np. czy 50 ale Ty se robisz kampanię profrekwencyjną za miliard. Profrekwencyjność to jest hasło nie głosuj na fstrętnego Kaczora.
2. Sądy są obsadzone waszymi kreaturami które zawiśle umarzają wasze wystepki. Podobnie w latach 30 na początku policja łapała naziolstwo, ale naziolscy sędziowie niezawiśle ich puszczali.
3. Podobnie nawoływanie do mordu na PKNAwrockim to wolność słowa a jak babcia napisąła o Owsiaku giń to występek.
Powinieneś rozwinąć wątek o ekscesy Miszalskiego opisane w stosownej książce.
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Czyli przyznajesz, że według Ciebie (prawicy?) powinniśmy wyjść z UE?...groźbie domknięcia systemu i wprowadzenia demokratury pod patronatem UE...
- pothkan
Zwrot przez prawą burtę.
Tu zgoda, i dlatego bardziej prawdopodobna jest "roszada" jw. gdzieś w połowie kadencji.Napoleon pisze: Do tego dodaj prezydenta. A to on będzie powierzał tworzenie rządu. Co oznacza, że inicjatywę, jeśli te prawicowe ugrupowania zbiorą większość mandatów, będzie miała właśnie prawica. To też miałoby znaczenie.
- Gregski
Zwrot przez prawą burtę.
Albo zmienić Unię.Napoleon pisze: Czyli przyznajesz, że według Ciebie (prawicy?) powinniśmy wyjść z UE?
Już dawno temu pisałem, że najbliższe wybory unijne mogą być ważniejsze od naszych parlamentarnych.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
- SmokEustachy
- Kontakt:
Zwrot przez prawą burtę.
Noo nie zaprzeczasz bo się nie da zaprzeczyć. Idea polescape jako ratunku demokracji jest Ci obca jak widzę. Nie jest to moją winą.Napoleon pisze:Czyli przyznajesz, że według Ciebie (prawicy?) powinniśmy wyjść z UE?...groźbie domknięcia systemu i wprowadzenia demokratury pod patronatem UE...
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Masz na myśli zmianę sojuszy? Teoretycznie możliwe, ale ja bym na to nie liczył. Raczej byłyby nowe, przyśpieszone wybory.Tu zgoda, i dlatego bardziej prawdopodobna jest "roszada" jw. gdzieś w połowie kadencji.
Smoku, ja cały czas twierdzę, że prawa strona odchodząc od demokracji optuje także za polexitem - bo jedno i drugie idzie w parze. Dobrze, że to potwierdzasz. Bo to oznacza, że będziemy pod rządami prawicy oddalać się od Zachodu i zbliżać się do Rosji. Jesteśmy w takim miejscu, że musimy wybierać. Jak widzę, prawica wybrała wschód. Co mnie nie dziwi (coraz więcej faktów to potwierdza), ale co jeszcze nie do wszystkich dotarło. Dlatego dobrze, że tak piszesz.Noo nie zaprzeczasz bo się nie da zaprzeczyć.
A jak? UE może być taka jaka jest lub jej nie będzie. Innej opcji nie ma.Albo zmienić Unię.
Wspominałem już, że w historii były pomysły na tworzenie wspólnego rynku. I wszystkie się załamywały, bowiem pomysły te ograniczały się tylko do wspólnego rynku. A w takiej sytuacji wspólny rynek załamywał się przy pierwszym poważniejszym kryzysie gospodarczym. Nie będzie wspólnego rynku bez politycznej nadbudowy tworzącej jakąś formę politycznej wspólnoty. Dlatego albo będzie taka UE jaka jest, albo nie będzie jej wcale.
Jeśli UE zaś się rozpadnie, Europa Wschodnia zostanie wydana na łup Rosji, cała Europa zbiednieje i praktycznie jej państwa przestaną się liczyć na świecie. Trzeba być kretynem by wybrać taką opcję.
- Gregski
Zwrot przez prawą burtę.
Tako rzecze Zaratustra...Napoleon pisze: UE może być taka jaka jest lub jej nie będzie. Innej opcji nie ma.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
- SmokEustachy
- Kontakt:
Zwrot przez prawą burtę.
Mówiąc krótko wszyscy won+powrót do traktatów.
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Raczej historia. W historii było już wszystko. Tylko trzeba umieć znaleźć to co się chce. A że mało kto umie...Tako rzecze Zaratustra...
W historii już co najmniej kilka razy budowano wspólny rynek. I zawsze towarzyszyły temu podobne zjawiska (np. pojawienie się wspólnego pieniądza - bo wspólny rynek w naturalny sposób sprawia, że wspólny pieniądz jest czymś racjonalnym i ułatwiającym rozwój). Zawsze też pojawiał się problem kryzysu gospodarczego. Jeśli kryzys był dostatecznie silny, rozsadzał on projekt. Aby tak się nie stało musi istnieć jakaś wspólnota polityczna wśród jego członków, coś co tę wspólnotę gospodarczą spaja dodatkowo niż tylko interes ekonomiczny. Bo w czasie kryzysu ten interes sprowadzany jest do doraźnych problemów realizowanych na zasadzie "ratuj się kto może". Tak jest zawsze. UE to pierwszy projekt ze wspólnym rynkiem, który przetrwał poważny kryzys (a w sumie to może i dwa). Tylko dzięki owej konstrukcji politycznej.
Tak nawiasem, idę o zakład, że Gregski, Tom czy może nawet Smok jeszcze 20 lat temu nie mówiliby poważnie o polexicie (może Smok, ale wolałby się do tego publicznie nie przyznawać). Gdy w 2015 roku,po kryzysie z TK pisałem, że PiS idzie na konfrontację z UE i to się skończy (jeśli dostatecznie długo porządzi) polexitem, to wzbudzało to śmiech i drwiny. Dziś to już nie budzi. Więc istnieje duża szansa, że koncertowo zmarnujemy nasz sukces osiągnięty po roku 1989. A nawet, że wrócimy pod skrzydła Rosji (jeśli prawica dostatecznie długo porządzi). Różnica będzie taka, że po II wojnie zostaliśmy do tego zmuszeni a teraz zrobimy to (a raczej zrobi to prawica) dobrowolnie i jeszcze Ruskich po rękach będzie całować...
Aż się chce zacytować: "Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie / Nową przypowieść Polak sobie kupi / Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi."
Smoku, a jak skomentujesz obecność Romanowskiego w Naddniestrzu? Pod osłoną rosyjskich służb? Czy to dla PiS naturalny kierunek ucieczki? No bo to nie pierwszy raz.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Zwrot przez prawą burtę.
tak jak Ty umorzenie Gazpromu.
2. Zawsze byłem przeciw UE trafnie przenikając jej zdegenerowaną naturę
2. Zawsze byłem przeciw UE trafnie przenikając jej zdegenerowaną naturę
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Czyli zawsze byłeś za tym, by Polska znów znalazła się pod rosyjską kuratelą.Zawsze byłem przeciw UE trafnie przenikając jej zdegenerowaną naturę
W sumie, nic zaskakującego. Prawa strona w większości w tym kierunku dryfuje, więc nie dziwota że Ty też. Romanowski to tylko jeden z przykładów, że tak jest. W sumie, gdy prosiłem byś skomentował jego obecność w Naddniestrzu, to właśnie to zrobiłeś