Wczoraj na National Geographic był program o Brunelu i jego statkach. Fajny był, oglądał ktoś ?
Najpierw trzeba mieć National Geographic. Ja miałem, ale prowider płatnej telewizji zbankrutował i koniec. Cwel niemyty nie płacił za transporder, wziął d...e w troki i wyjechał sobie do Grecji.
Wczoraj na National Geographic był program o Brunelu i jego statkach. Fajny był, oglądał ktoś ?
Najpierw trzeba mieć National Geographic. Ja miałem, ale prowider płatnej telewizji zbankrutował i koniec. Cwel niemyty nie płacił za transporder, wziął d...e w troki i wyjechał sobie do Grecji.
Jest dobra dość gruba książka sprzed jakiś 25-30 lat Eric Hoffman Steam Yachts. Ma ją biblioteka PAN w Gdańsku i biblioteka CMM - można obejrzeć na miejscu.
Andrzej J.
Oto z tej ksiazki uzbrojaony yacht krola Portugalii AMALIA ex BANSHEE (1901)
Inne ksiazki o jachtach:
Luxus yachts z serii TheTimes
W.Althof "Welt der Staatsjachten" - dly filatelistow
T.Madge "Royal Yachts of the World"
Dyskusja jest bardzo ciekawa.
Odwracając pytanie: Dlaczego za granicą interesują się SC - nadal nie wiem.
Cieszę się iż dyskusja doprowadzi do powstania działu o SC, który będzie miał tak zacnego moderatora w osobie Marka T.
Przy okazji zapewniam iż niektóre cywilne jednostki pływajce są bardziej zaawansowane technicznie i skomplikowane od okrętów wojennych. Dla przykładu napiszę Wam iż wyposażenie nawigacyjno-radioelektroniczne i kontrolne seryjnego statku budowanego w Stoczni Gdynia jest nowoczesniejsze iż w całej współczesnej PMW.
Ad Andrzej J. i AvM czy wśród tych książek mozna znaleźć informacje nt. carskiego jachtu SZTANDART ?
Jeśli tak to czy można prosić o jakieś skany. Temat ten dręczy mnie już od lat ale nie moge zebrać wystarczającej ilości materiałów (także rysunków) aby napisać jakiś choćby porządny artykulik o SZTANDART/MARTI/OKA
Mam porządny plan, bodajże ze "Engineering", trochę zdjęć (także wnętrz), ale najpewniej wkrótce odezwie się Marek T., który parę lat temu bardzo dokładnie opisał ten piękny okręt w Warship International.
Tadeusz K.