Flotylla Rzeczna 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
ssebitro

Re: Flotylla Rzeczna 1939

Post autor: ssebitro »

"Zastanawiam się nad zwięczeniem tego masztu, czy zawierał jakiś "kosz" do osłony biednego opserwatora ?"

Początkowo na monitorach gdańskich, maszt był zwieńczony owalnym koszem/kratownicą. Kilka lat póżniej stanowisko otrzymało osłonę.

" Bo wtedy kanonierka taka mogła by pływać chyba tylko między dwoma mostami.'

W większości jednostek rzecznych takie elementy były składane/obniżane.

"Więc jaka musiała by to być gruba rura aby utrzymać człowieka? W dodatku rura postawiona pod kątem."

A dlaczego pod kątem ???

"Kiedyś zadano tu pytanie jaki był sens ogólny budowania flotylli rzecznej "

Gdzie nie może jeździć czołg ani pociąg, tam posyła się monitor :clever:
p11c

Post autor: p11c »

Wiec odpowiedź na kilka wątków naraz :
1. co do osiągnięć. Poruszyłem ten temat bo cały czas tkwiło mi w głowie stwierdzenie, że jaki sens było inwestować we Flotylle Pińską skoro tak mało osiągnęła. I wtedy poszukałem, że ORP Gryf kosztował ( bez uzbrojenia ) ponad 388 tys Funtów co przy cenie funta przed wojną ( 1:26 ) daje dość abstrakcyjną kwotę. Nawet nie chce mi się tego liczyć ale już na pierwszy rzut oka widać, że jeden niszczyciel kosztował więcej niż cała flotylla rzeczna !! A jak się porówna, że sam Chodkiewicz zestrzelił 2 samoloty ( czasem wymienia się nawet 4 szt ) a cała PMW jeden i to przez jakiegoś ptaszka to włosy stają na głowie. Nawet gdyby Cała Flotylla Pińska zestrzeliła tylko jedn samolot a PMW zestrzeliła ich z 10 to i tak bilansem osiągnięć bije na głowę całą PMW z jej gigantycznymi kosztami i "zerowymi" osiągnięciami. Ja jestem wielkim fanem marynarki wojennej ( ogólnie )ale do tej pory jakoś nikt nie przedstawił mi jakiś sensownych jej osiągnięć w 39 roku ( marynarki jako całości a nie marynarzy jako ludzi ) . Chciałem tylko podkreślić, że żaden okręt FP nie został zatopiony przez samoloty ( co jakoś przeczy teorii nawału lotnictwa na Polesie ) a sama FP działała w ekstremalnie trudnych warunkach i mówienie, że niepotrzebnie w nią inwestowano jest skrajnie niesprawiedliwe i nie wytrzymuje jakichkolwiek porównań z PMW .
2. Co do lotniskowca to radzę zaglądnąć na stronkę Ryszarda L. tam jest fajna wizualizacja. Ale faktycznie brakowało nam lotnictwa i może to by był jakiś pomysł.
3. Co do rury na kanonierce. Pod skosem jest przedstawiana ( na rysunku Jacka też ) . Nie upieram się przy tym, ale jedno jest pewne, powinna być składana i raczej wątpię w jej 18 metrów. To ciekawy temat i można go rozwinąć.
Awatar użytkownika
ssebitro

Ja zawsze, raczej skłaniałem się, że skos z rysunków to jakieś, lepsze lub gorsze, przedstawienie składania tego ustrojstwa.
p11c

Naprawdę nie wiem co masz na myśli. Jesteś za skosem czy przeciw?
JKorjat

Post autor: JKorjat »

Wiece co do tego skosu . Jedyne szkice Kuglewicza i te które potem je powielały ukazywały nadbudówkę zaradnej nieco niższą ze skosem od strony rufy a tym samym ze skosem masztu opserwacyjnego. Dlaczego myślę ze tak mogło być ? Kanonierki typu Z były małe, i miały mocne przegłebienie na rufie, taki masz to dodatkowa masa oraz masa naszego dzielnego opserwatora, tym samym mogło to wpływać na stateczność jednostki ( fizykem nie jestem teoretyzuje ) druga sprawa to montowanie masztu. Mało miejsca to tym samym trudność z takimi masztami. Monitory gdańskie składały je wzdłóż pokładu, tu musiano go ręcznie wyjąć i umieścić najprawdopodobniej na dachu nadbudówki. Skos zwyczajnie by to ułatwiał .

Pozdrawiam
Jacek
p11c

CO by ułatwił?
Składanie tego masztu z koszem na końcu?
czy też wpływałby na jego konstrukcje ? w jaki sposób? stwarzając ją bardziej lekka czy zmuszając do jej wzmocnienia?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Chemik pisze:
crolick pisze:O ile mi wiadomo Flotylla nie zestrzeliła ani jednego samolotu.
Czyli Mosty Wolańskie (czy jak tam one się zwały) to kolejny mit?
Odpowiem w ten sposób.
Jak się popatrzy na mapy frontu z pierwszych tygodni września i popatrzy na zasięg niemieckich bombowców, oraz cele jakie miały po drodze do zbombardowania to wnioski nasuwają się same.
Co więcej z tego co mi wiadomo niemieckie jednostki bombowe na Mostami nie operowały (bo niby skąd - to była strefa sowiecka), więc jeśli już koniecznie coś tam bombardowało to Sowieci po 17 IX.
Na uparte można iść w trupa, że to były niemieckie samoloty rozpoznawcze, ale wtedy patrz pkt. 1.
Czysta logika poparta researchem w KTB.

Co oczywiście nie wyklucza możliwości zestrzelenia, ale czyni mało prawdopodobnym...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
tom

Post autor: tom »

crolick pisze:O ile mi wiadomo Flotylla nie zestrzeliła ani jednego samolotu.
Ile spadło na wybrzeżu to pisałem ostatnio w MSiO...
Czyli "KU 30" też nic nie zestrzelił? Pytam, bo w tym (stratach Luftwaffe) chyba najlepiej "kopałeś".
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

<tu wydaje długie westchnienie>
Nie podejmuję się tego tematu. Za dużo niewiadomych. Za mało danych. Problem z OWW polega na tym, że działała na terenie gdzie była lądowa artyleria plot. Ustalenie kto faktycznie zestrzelił, delikatnie rzecz ujmując nastręcza trudności. Nie mówiąc już o tym, że nalotów na Modlin, Włocławek czy Bydgoszcz było "n", a niestety opisy naszych marynarzy eufemistycznie rzecz ujmując są mało dokładne, więc nie sposób stwierdzić czy zgłaszane zestrzelenie z tego dnia, miało miejsce tego dnia, czy w dniu następnym, kiedy to np. Niemcy stracili nad Modlinem bombowiec etc.

W przypadku Wybrzeża czy Mostów Wolańskich sprawa jest znacznie prostsza...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
tom

Post autor: tom »

Faktycznie jest to kłopotliwe, co więcej - Hotchkissa wielu "speców" uważa za broń mało skuteczną.
JKorjat

no więc tak bym to widział :
Obrazek
i złożony
Obrazek
co ułatwia przechył masztu? no więc jego montowanie bez sprzecznie
druga sprawa to tak jak pisałem, przechył przesuwa masę masztu i marynarza w przód jednostki
Awatar użytkownika
ssebitro

I drastycznie obniża wytrzymałość ...
Ten skos nie ma żadnego sensu i nic nie daje, wręcz pogarsza.

...a i jedna z zetek , miała tył nadbudówki bez skosu, chyba ta obserwacyjna właśnie.
p11c

U Pertka też jest pochyły, ale chyba bez jakiejś podpórki nie da rady.
Inaczej musiał by bć bardzo masywny i niski.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

A skąd pomysł, że miał przekrój rurowy?
Mógł być przecież projektowany w formie wysuwanej teleskopowo drabiny, na wzór strażackiej - zawsze tak go sobie wyobrażałem, zresztą.
Wtedy pochyły jak najbardziej. Bo jeśli rura to nie pochyła..

Pozdrawiam,
Maciej
p11c

Drabina strażacka to chyba jedyny sensowny pomysł.
JKorjat

Próbowałem wczoraj narysować drabinę strażacką, taką :
Obrazek
i za diabła mi to nie pasuje

spójrzcie na te zdjęcia :
Obrazek
Obrazek

1 - to moim zdaniem leżące na nadbudówce stanowisko opserwatora, płyta z przodu, brak osłon z boków.
2. szyna opata o tył nadbudówki służący do montowania masztu
3,4 . elementy masztu moim zdaniem składane na zasadzie jeden w drugi, może faktycznie z jakąś podpórką

Na koniec moja wizja połączona ze schamatem składania :
Obrazek

jeszcze jedna uwaga, narysowany masz ma 9 m wysokości od pokładu nadbudówki,co da nam jakiej 10 m nad poziomem rzeki, większy wydaje się niemożliwy jak na moje

Pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ