flota Porębskiego

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek T

Post autor: Marek T »

karol pisze:samoloty do drugiej połowy roku 1940 były zdolne tylko atakować pojedyńcze cele... :)
Nie rozumiem, co masz na myśli ...
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

nie było opracowań nawet do walki z silną flotą morską dla lotnictwa, przecież wiesz o tym marku, Niemcy uczyli się w praniu, jak dobierać się do silnych zespołów floty brytyjskiej, nie znali technicznych aspektów zmasowanego ataku na okręty (Angole zreszta też, weź ich pierwsze naloty za pomocą kilkunastu bombowców), dodatkowo atak torpedowy z samolotu wykonano po raz pierwszy na polskie niszczyciele nomen omen, ale kiedy! Dlatego na pewno w 1939 roku nie należy traktować lotnictwa, jako siłę zdolną przepędzić Royal Navy z Bałtyku, czy uniemożliwić jej wejście przez Sundy na Zachodni Bałtyk :) Co najwyżej samoloty mogły utrudnić zadanie Brytyjczykom, na więcej nie było ich stać...
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Trojan:
Kolejna sprawa: gdzie ta flota miałaby bazować? Rozumiem, że w Gdyni, bo chyba nie wracaliby za każdym razem do Scapa Flow. Wątpię czy mieliśmy w Gdyni (a tym bardzie na Helu czy Oksywiu) infrastrukturę do bazowania większych zespołów floty nie mówiąc już o bazie remotowej...
Ano nigdzie , miała to być flota samowystarczalna w skład której miały wchodzić okręty warsztatowe , zaopatrzeniowe itp. I tak sobie miała pływać przez 3 miesiące
:D :D
Awatar użytkownika
karol

dokładnie tak :spoko:
shigure

Post autor: shigure »

... panowie wszystko pięknie ale udział Royal Navy ja osobiscie wiązałem tylko i wyłacznie z natarciem Francji na lądzie i tylko wtedy wydaje mi się jej obecnosć na Bałtyku miałaby uzasadnienie.A pojawienie się jej tylko jako "udowodnienie iż jej Królową Mórz" również na Bałtyku ...
Co do bazy remontowej ? ... pamiętajmy jakie siły Niemcy posiadali na swej zachodniej granicy - przewaga aliantów była druzgocąca.
Awatar użytkownika
karol

wiesz, ksiązki Churchilla nie czytałem (to wielki błąd :oops: ), ale czymś ten facet uzasadniał konieczność przeprowadzenia tak silnego uderzenia na obszarze Zachodniego Bałtyku... :)
shigure

Post autor: shigure »

... a czym ?
Awatar użytkownika
karol

Dyskusja zakończona pytaniem, no to dopiero!
Jeśli dobrze kojarzę, to Winston chciał odseparowania przemysłu niemieckiego od szweckiej rudy. Ta mysl przewodnia towarzyszyła mu aż do wygonienia Aliantów z Norwegii w 1940 roku.
Admiral Byng

Post autor: Admiral Byng »

Churchill chciał rzucić na Bałtyk pancerniki klasy "R" - miała to być Operation Catherine. Vide Google czy klasyczny Breyer o pancernikach. Na szczęście pomysł spotkał się z opozycją wewnątrz Admiralicji. Inaczej mielibyśmy pewnie powtórkę z Dardaneli - może w wariancie pływania okrętów brytyjskich i francuskich po Morzu Marmara. I na tym pewnie by się skończyła kariera Winstona Ch. Notabene, po wybuchu wojny radziecko-niemieckiej ZSRR próbował przerwać dostawy szwedzkiej rudy do Niemiec przy użyciu okrętów podwodnych. Jeśli wierzyć źródłu rosyjskiemu posiłkując się również brytyjskimi informacyjnymi. Doszło do niewypowiedzianej wojny morskiej szwedzko-radzieckiej, gdyż okręty Szwecji atakowały bombami głębinowymi atakujące statki z rudą okręty podwodne. Co najmniej jedna podłodka miała zostać zniszczona.
Awatar użytkownika
karol

No ja mam nieco inne zdanie na temat tego czy to było szczęście, bo Winston raczej miał tego w nadmiarze, a nie opozycja, która niemal oddała GB w ręce Hitlera.
A o walce szweckich okrętów z podłodkami rosyjskimi to nic a nic nie wiedziałem ;-) Dziwne i niesamowite.
Admiral Byng

Post autor: Admiral Byng »

Informacje o szwedzko-radzieckich walkach na Bałtyku można znaleźć na portalu "Cuszimskije forumy" w dziale (części) - Sovietskij flot w WOW - Sovietsko-szwedzkije boi w 1941 - 1943 gg. Strona tych "forumow" to http://tsushima.su/forums/, można się tam dostać i z www.wunderwaffe.narod.ru, znany z wielu zeskanowanych książek.
Zgodnie z materiałem (ROSYJSKI PUNKT WIDZENIA, aliści tak jakby wyważony) w dniu 12 lipca 1942 niszczyciel "Stockholm" miał zniszczyć bombami głębinowymi "Szcz 317". Generalnie to szło o dostawę rudy do Niemiec. Ani Szwedzi, ani Rosjanie się dotąd chyba to "wojną" nie chwalili, bo sprawa była i jest kłopotliwa. Zwracam uwagę, że podaję informację w oparciu o konkretny materiał rosyjski, przypadkowo zauważony i nie analizowałem tej sprawy, bo mnie średnio kręcą walki na Bałtyku Krasnoznamiennego Bałtijskiego Flota. Zresztą i po II Wojnie marynarki szwedzka i radziecka miały ciągle ze sobą do czynienia, o czym może świadczyć chociażby tragikomiczna przygoda "Sztokholmskiego Komsomolca".
Awatar użytkownika
Marek-1969

Post autor: Marek-1969 »

Rozmawiałem z polakiem mieszkającym w Szwecji od wielu lat , który poczatkowo mieszkał u starszego byłego oficera floty szweckiej w latach 40-tych. podobno szwedzi od 1940 roku żyli w takiej panice przed niemcami i rosjanami że podstawowy rozkaz dla floty brzmiał nie robic nic co mogło wyglądało by na prowokacje !
ps rosyjskie OP topiły sie najlepiej same bez niczyjej pomocy...
ODPOWIEDZ