http://www.tvn24.pl/12690,1729790,0,1,s ... omosc.html
Naprawdę to jest przygnębiające.
Zastnawiam się, czy nie jest to kwestia udowodnenia z góry założonej tezy. Na przykład:Peperon pisze:Sądzę, że to może być ciekawe i rzucić trochę światła na inwestycje armijne (flotowe też).![]()
http://www.tvn24.pl/12690,1729790,0,1,s ... omosc.html
Naprawdę to jest przygnębiające.
Chodziło o "doposażenie" ORKANÓW; rozumiem, że o wyposażenie ich w rakiety. W związku z tym pytanie:... Naruszenie prawa polegało na udzieleniu zamówienia publicznego Stoczni Marynarki Wojennej, która nie była zdolna do wykonania zamówienia ze względów finansowych. W rezultacie Marynarka finansowała koszty kredytu komercyjnego, zaciągniętego przez Stocznię Marynarki Wojennej - powiedział Mikołaj Przybył.
Ale spróbujmy spojrzeć z innej strony. Czy stocznia brała kredyt faktycznie na doposażenie "Orkanów" ? Z tekstu (dla mnie) wynika, że prokuratorom nie pasowała podwójna robota przy "Orkanach". A poza tym flota powinna mieć środki zabezpieczone przez MON - co najmniej, a nie zaciągać kredyty komercyjne.Marek T pisze:Zastnawiam się, czy nie jest to kwestia udowodnenia z góry założonej tezy. Na przykład:Chodziło o "doposażenie" ORKANÓW; rozumiem, że o wyposażenie ich w rakiety. W związku z tym pytanie:... Naruszenie prawa polegało na udzieleniu zamówienia publicznego Stoczni Marynarki Wojennej, która nie była zdolna do wykonania zamówienia ze względów finansowych. W rezultacie Marynarka finansowała koszty kredytu komercyjnego, zaciągniętego przez Stocznię Marynarki Wojennej - powiedział Mikołaj Przybył.
...3. dlaczego SMW musiała zaciagać kredyt komercyjny? Co spowodowało, że nie mieli płynności finansowej? Wiem - błedy w zarządzaniu itp., ale czy za to odpowiada Szef Logistyki Marynarki Wojennej RP kontradmirał Zbigniew P.? Dlaczego MW nie może kredytować prac, które są prowadzone dla niej i na jej zlecenie?
Jeśli takie stwierdzenia padają w kontekście budowy "Gawrona", to jak były modernizowane "Orkany" i trałowce/niszczyciele min ? Czy przy tych pracach wszystko było jawne ?Stocznia Marynarki Wojennej, która podjęła się prac, nie posiadała przykładowo możliwości prawidłowego zabezpieczenia, związanego z ochroną informacji niejawnych niezbędnych do wykonania zadania. Straty wynikające z konieczności wykonania dodatkowych prac przez inne, spełniające ten warunek podmioty, oszacowano wstępnie na 30 mln zł - wyjaśnił prokurator.
przecież to jest zwykły bełkot.Naruszenie prawa polegało na udzieleniu zamówienia publicznego Stoczni Marynarki Wojennej, która nie była zdolna do wykonania zamówienia ze względów finansowych. W rezultacie Marynarka finansowała koszty kredytu komercyjnego, zaciągniętego przez Stocznię Marynarki Wojennej - powiedział Mikołaj Przybył.
A kto powiedział, że mają mieć jakiekolwiek pojęcie? Wystarczy mieć idee fixe ...fdt pisze:... Takie bzdury może opowiadać ktoś kto nie ma bladego pojęcia o tym jak finansuje się kosztowne projekty rozciągnięte realizacyjnie w czasie ...
fdt pisze:
Takie bzdury może opowiadać ktoś kto nie ma bladego pojęcia o tym jak finansuje się kosztowne projekty rozciągnięte realizacyjnie w czasie.
Biedny wykonawca takZamawiający ZAWSZE finansuje koszt kredytu. Wykonawca ZAWSZE bierze kredyt na realizację.
Wiele kanapowych latlerkowAlbo facet nie wie o czym mówi, albo pies jest gdzieś indziej pogrzebany, a on nie chce o tym mówić zasłaniając się pseudobiznesową gadką... pismak wszystko kupi, byle była "afera".
Coś mi umknęło?Mitoko pisze:... łącznie w budową hali.
Nie wiem na jakiej podstawie to piszesz ale kontrakt i kalkulacja była na budowę jednej jednostki + druga w opcji (w innej cenie). 7 jednostek to były plany DMW.Mitoko pisze:to fakt jest faktem, że całe finansowanie ze strony SMW bazowało na założeniu budowy kilku jednostek i tak rozkładano kalkulacje kosztów.
Sorki - przekłamanie z mojej strony przez robienie skrótów z 2-miesięcznikiem na ręku. Miałem na myśli dostosowanie otoczenia.Marmik pisze:Coś mi umknęło?Mitoko pisze:... łącznie w budową hali.
Teraz to już ja głupieję - o ile mnie pamięć nie myli to przygotowanie do budowy Gawronów wymagało konkretnych nakładów.Jarek C. pisze:Nie wiem na jakiej podstawie to piszesz ale kontrakt i kalkulacja była na budowę jednej jednostki + druga w opcji (w innej cenie). 7 jednostek to były plany DMW.Mitoko pisze:to fakt jest faktem, że całe finansowanie ze strony SMW bazowało na założeniu budowy kilku jednostek i tak rozkładano kalkulacje kosztów.
Wybacz ale ja na prawdę nie wiem na jakiej podstawie to piszesz. Jesli umowa miedzy stroną A, a stroną B mówi o zakupie 1 szt. z opcją na drugą to nie można kalkulacji rozkładać na 7 jednostek. Tym bardziej, iż taka szczegółowa kalkulacja stanowi załącznik do umowy. Zleceniobiorca robiąc ją musial liczyć się z budową tylko jednej jednostki. Dlatego kalkulacja na 621/1 i 621/2 jest różna.Mitoko pisze:Teraz to już ja głupieję - o ile mnie pamięć nie myli to przygotowanie do budowy Gawronów wymagało konkretnych nakładów.Jarek C. pisze:Nie wiem na jakiej podstawie to piszesz ale kontrakt i kalkulacja była na budowę jednej jednostki + druga w opcji (w innej cenie). 7 jednostek to były plany DMW.Mitoko pisze:to fakt jest faktem, że całe finansowanie ze strony SMW bazowało na założeniu budowy kilku jednostek i tak rozkładano kalkulacje kosztów.
Także o ile pamiętam to koszt budowy prototypu nie odbiegał znacząco od kosztu budowy kolejnych jednostek - tak więc zakładam iż planowano rozłożenie kosztów na większą ilość (chociażby dwie).
tak dzisiaj wygląda budowana korweta wielozadaniowa