Czy naprawdę trzeba było wycofać nasze dwie Tarantule ?
Czy naprawdę trzeba było wycofać nasze dwie Tarantule ?
Zadaje to pytanie bo stopień mojej degustacji tego co dzieje się w MW przekroczył juz pewien dopuszczalny próg. We wtorek wycofano kolejne okrety a wśród nich 2 pierwsze polskie małe okrety rakietowe typu 1241RE Tarantula. Oprócz nich wycofano kolejnych kilkanascie innych okretów (szczegóły będą w MSiO).
Najbardziej bolą te Tarantule. Ponoć zainteresowana nimi jest MW Wietnamu !!! Mógłbym pisac wiele złego o tym co sie dziej w PMW ale naprawdę tego wszystkiego nie rozumiem.
Jest tylko jeden dla mnie pozytywny element sprawy. We wtorek po raz pierwszy mogłem robić zdjęcia do woli we wnetrzach Tarantuli. W 3.FO we wtorek zrobiłem ponad 500 zdjęć. Do mojego archiwum.
Dla zainteresowanych zamieszczam dwa zdjęcia z centrali dowodzenia bojowego. Nie mozna tam było oficjalnie robic zdjęć. Technika lampowo-tranzystorowa, radziecka z lat 80. ubiegłego wieku + polskie modernizacje.
http://fow.aplus.pl/forum/album_pic.php?pic_id=1116
http://fow.aplus.pl/forum/album_pic.php?pic_id=1117
Najbardziej bolą te Tarantule. Ponoć zainteresowana nimi jest MW Wietnamu !!! Mógłbym pisac wiele złego o tym co sie dziej w PMW ale naprawdę tego wszystkiego nie rozumiem.
Jest tylko jeden dla mnie pozytywny element sprawy. We wtorek po raz pierwszy mogłem robić zdjęcia do woli we wnetrzach Tarantuli. W 3.FO we wtorek zrobiłem ponad 500 zdjęć. Do mojego archiwum.
Dla zainteresowanych zamieszczam dwa zdjęcia z centrali dowodzenia bojowego. Nie mozna tam było oficjalnie robic zdjęć. Technika lampowo-tranzystorowa, radziecka z lat 80. ubiegłego wieku + polskie modernizacje.
http://fow.aplus.pl/forum/album_pic.php?pic_id=1116
http://fow.aplus.pl/forum/album_pic.php?pic_id=1117
- Darth Stalin
Odpowiedzialnych za to to ja bym... [to, co zrobiono z przywódcami junty Saragossy po zdobyciu miasta]
i jeszcze wystawił rachunek za stępienie bagnetów
i jeszcze wystawił rachunek za stępienie bagnetów

DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
A ja uwazam ze wycofywanie starego sprzetu ma tez swoje dobre strony. Moze przynajmniej niektore okrety nie beda rdzewiec przy nabrzezu tylko plywac. Zobaczymy jak to bedzie...
A ma ktos moze zdjecia zmodernizowanego juz Groma!?
A ma ktos moze zdjecia zmodernizowanego juz Groma!?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
- Darth Stalin
chyba żartujesz...
jak można mieć zdjęcia, skoro go NIE ZMODERNIZOWALI ??
(tzn. mówię o rakietach...)
a Tarantule wycofali po to, żeby mieć działa AK-176 i AK-630 dla Gawronów, chociaż ten jedyny nawet jeszcze nie spłynął na wodę...
sens - a co nam szkodziło zmodernizować Tarantule tak, jak robiła to Algieria? czy szykuje się Wietnam? => rakiety H-35 sa u nich; a czy nie można było zainstalować RBS-ów?
toż tak samo jak na Orkanach, tak i na Tarantulach trzeba by wymieniac elektronikę kierowania ogniem; a modernizacja 7 okrętów zamiast 3 oznacza mniejsze koszty jednostkowe przecież, czyż nie?
za chwilę ta cała banda admirałów od siedmiu boleści będzie dowodziła eskadrami motorówek samobójczych, bo tylko tyle nam zostanie...
a Tarantule wycofali po to, żeby mieć działa AK-176 i AK-630 dla Gawronów, chociaż ten jedyny nawet jeszcze nie spłynął na wodę...
sens - a co nam szkodziło zmodernizować Tarantule tak, jak robiła to Algieria? czy szykuje się Wietnam? => rakiety H-35 sa u nich; a czy nie można było zainstalować RBS-ów?
toż tak samo jak na Orkanach, tak i na Tarantulach trzeba by wymieniac elektronikę kierowania ogniem; a modernizacja 7 okrętów zamiast 3 oznacza mniejsze koszty jednostkowe przecież, czyż nie?
za chwilę ta cała banda admirałów od siedmiu boleści będzie dowodziła eskadrami motorówek samobójczych, bo tylko tyle nam zostanie...
- Darth Stalin
Gawrony OK, ale jakoś Tarantul poza ruskimi nikt nie wycofuje, tylko modernizuje - Wietnam, Indie chociażby...
a zanim te 6 Gawronów wypłynie...
wiesz, zamiast jednego Gawrona w stanie zbliżonym do Kaszuba wolałbym już mieć te 4 Tarantule, a na każdej minimum po 8 (ale spokojnie wejdzie 16) RBS-ów
Wtedy przynajmniej spokojnie możemy osłaniać bazę floty w Zatoce:
3 Orkany po 8 + 4 Tarantule po 16 = 24 + 64 = 88 RBS-ów...
Piękne
a zanim te 6 Gawronów wypłynie...
wiesz, zamiast jednego Gawrona w stanie zbliżonym do Kaszuba wolałbym już mieć te 4 Tarantule, a na każdej minimum po 8 (ale spokojnie wejdzie 16) RBS-ów
Wtedy przynajmniej spokojnie możemy osłaniać bazę floty w Zatoce:
3 Orkany po 8 + 4 Tarantule po 16 = 24 + 64 = 88 RBS-ów...
Piękne
- Darth Stalin
dla ścigaczy jest kupa roboty, chociażby cała czereda ruskich korwet (arantule, Nanuczki), dwa niszczyciele typu Sowremiennyj... okręty desantowe FB...karolk pisze:ale do czego Ci Tarantul na Bałtyku, nic tu do roboty nie ma dla ścigaczy rakietowych
Gawrony cztery????karolk pisze:po kiego nam stare goowna Dearth? Gawrony cztery, a najlepiej sześc, to jest ciekawa perspektywa, a nie topienie szmalu w starocie
Lol czy ty uwazasz ze modernizacja Gromow zbiega sie do zainstalowania samych rakiet?!Darth Stalin pisze:chyba żartujesz...
![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
Tak, ale ogolne koszty beda wyzsze. Tak rozumujac to najlepiej zmodernizowac tak z okolo 12 okretow bo wtedy pewnie koszt przecietny bedzie najnizszy...Darth Stalin pisze:toż tak samo jak na Orkanach, tak i na Tarantulach trzeba by wymieniac elektronikę kierowania ogniem; a modernizacja 7 okrętów zamiast 3 oznacza mniejsze koszty jednostkowe przecież, czyż nie?
Jesli tylko na to bedzie nas stac, to trudno. Mamy taka flote na jaka nas stac. Wiadomo ze za czasow komuny mielismy b rozdmuchana MW, teraz czas ja odchudzic i zostawic tylko najwartosciowsze jednostki - OHP, 5 o.p., 3 zmodyfikowane Orkany, tralowce, Czernicki. A reszta na zlom. I probowac kupic cos w miare nowoczesnego za granica. No i oczywiscie 100% zawodowe wojsko!Darth Stalin pisze:za chwilę ta cała banda admirałów od siedmiu boleści będzie dowodziła eskadrami motorówek samobójczych, bo tylko tyle nam zostanie...
I badzmy szczerzy Gawron p-dopodobnie nigdy nie zostanie wprowadzony do sluzby. Wycofac sie z tego teraz trudno, ale chyba trzeba bedzie. Po pieniedzy jak nie bylo tak nie ma, a technika leci do przodu i nim okret ukoncza bedzie juz ciutke nie na czasie...
Tak na pewno mamy. Chocby d-ca MW Krzyzelewski jest admiralem floty, jego z-ca Bragoszewski jest w-adm, a szef sztabu Solkiewicz jest k-adm. Ale ilu ich jest, to nie wiem.krzysiek pisze:Sorry, że się wtrącę z mało ambitnym pytaniem, ale powiedzcie mi czy polska MW ma jakichś admirałów (wice, kontr)?
A jeśli tak to ilu?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Troche jednak zmodernizowali - patrz zdjecie obok.Darth Stalin pisze: jak można mieć zdjęcia, skoro go NIE ZMODERNIZOWALI ??
AK-176 i AK-630 z Tarantuli raczej nie trafią na Gawrona.
- Darth Stalin
no to fajnie, ze chociaż trochę...
ale skoro z Gawrona trzeba będzie zrezygnować, to czy nie starczyłoby kasy na modernizację Tarantul do standardu Orkana?
Kurczę, toż ta nasza flota to jeszcze mniej jak w 1939 roku w sumie, a do osłony ma ze 3 razy tyle...
ale skoro z Gawrona trzeba będzie zrezygnować, to czy nie starczyłoby kasy na modernizację Tarantul do standardu Orkana?
Kurczę, toż ta nasza flota to jeszcze mniej jak w 1939 roku w sumie, a do osłony ma ze 3 razy tyle...
Ostatnio rozmawialem z kumplem na ten temat i kurna musze go zacytowac :

Czyli jesli zrozumialem to PMW ma plan 5 letni na
modernizacje:
2012 ukonczony plan modernizacji MW
1- flota, dingy wyposazone w nowoczesne wiosla i w
nowoczesne rakiety woda-woda: RPG-7M (M jak Morze)
2-flota OP, pletwy, rurka, maska i uzbrojenie do
wyboru oficera: nowoczesny mlotek (darowizna ameryki
dla polski za pozostanie w iraqu do 2015), wiertarka,
lub harpun (niektorzy dostana te dalekonosne na
pompke, reszta bagnet na kiju od miotly)

pozdrawiam

Mnie się wydaje, że i tak wiele okrętów jest w linii tylko ze względów socjalnych, a kadra niczym związki zawodowe dba tylko o ochronę etatów. Jako podatnikowi bardzo mi się to nie podoba. Po co w marynarce wojennej kilkanaście tysięcy ludzi skoro okręty można będzie niedługo policzyć na palcach. Komu jest potrzebna armia pułkowników{komandorów}? Wciąż kuleje cywilna kontrola nad armią, ci ludzie nigdy sami się nie zreformują. Na armię jak na możliwości naszego kraju wydajemy całkiem spore pieniądze 3,5 mld USD{ 2002}.
Ciekawe. że Hiszpanie dysponujący budżetem 5,5 mld USD {2001} mogą zakupić 4 fregaty Alvaro de Bazan, 4 okręty podwodne Scorpene (S-80), 87 samolotów Eurofighter albo Grecja przy budżecie 3,5 mld USD {2002} może sobie pozwolić na przejęcie 8 fregat Kortenaer , zakup 3 okrętów podwodnych typu 214, 60 samolotów F-16 block 52+ itd. Obie armie mają zbliżone stany osobowe do naszej: Hiszpania 144 tys.(mar. wojenna. 27tys,) Grecja 153 tys.(mar. wojenna 19 tys.), a nas nie stać na 1 Gawrona czy RBS-y. Wyjaśnieniem jest po części fatalna struktura naszego budżetu na co już dawno zwracali uwagę Amerykanie a z rodaków Leszek Balcerowicz. Rozumiem, że takie pozycje jak renty i emerytury 4 mld PLN (2005) liczba świadczeniobiorców 153 tys. są nie do ruszenia ale pozostałe jak najbardziej. Same płace to 4,9 mld PLN. Rozumiem, że są ciężkie czasy 20% bezrobocie i tak dalej. tylko po co nam 150 tysięczna uzbrojona w kije armia. Tylko dzięki redukcji etatów można wygospodarować środki na nowy sprzęt. Tu potrzeba odważnej decyzji politycznej, bo generałowie zawsze wyliczą że mają za mało żołnierzy. Trochę się rozpisałem niekoniecznie na temat Tarantul ale na okrętach znam się średnio w przeciwieństwie do wielu forumowiczów, których publikacje czytam od lat siedemdziesiątych a temat braku pieniędzy na marynarkę wojenną przewija się w wielu wątkach. Moim zdaniem nie jesteśmy aż takimi dziadami musimy tylko inaczej wydawać to czym dysponujemy.
Ciekawe. że Hiszpanie dysponujący budżetem 5,5 mld USD {2001} mogą zakupić 4 fregaty Alvaro de Bazan, 4 okręty podwodne Scorpene (S-80), 87 samolotów Eurofighter albo Grecja przy budżecie 3,5 mld USD {2002} może sobie pozwolić na przejęcie 8 fregat Kortenaer , zakup 3 okrętów podwodnych typu 214, 60 samolotów F-16 block 52+ itd. Obie armie mają zbliżone stany osobowe do naszej: Hiszpania 144 tys.(mar. wojenna. 27tys,) Grecja 153 tys.(mar. wojenna 19 tys.), a nas nie stać na 1 Gawrona czy RBS-y. Wyjaśnieniem jest po części fatalna struktura naszego budżetu na co już dawno zwracali uwagę Amerykanie a z rodaków Leszek Balcerowicz. Rozumiem, że takie pozycje jak renty i emerytury 4 mld PLN (2005) liczba świadczeniobiorców 153 tys. są nie do ruszenia ale pozostałe jak najbardziej. Same płace to 4,9 mld PLN. Rozumiem, że są ciężkie czasy 20% bezrobocie i tak dalej. tylko po co nam 150 tysięczna uzbrojona w kije armia. Tylko dzięki redukcji etatów można wygospodarować środki na nowy sprzęt. Tu potrzeba odważnej decyzji politycznej, bo generałowie zawsze wyliczą że mają za mało żołnierzy. Trochę się rozpisałem niekoniecznie na temat Tarantul ale na okrętach znam się średnio w przeciwieństwie do wielu forumowiczów, których publikacje czytam od lat siedemdziesiątych a temat braku pieniędzy na marynarkę wojenną przewija się w wielu wątkach. Moim zdaniem nie jesteśmy aż takimi dziadami musimy tylko inaczej wydawać to czym dysponujemy.
nie rozbawiaj mnie, 30 procent czynnych z wymienionych przez CiebieDarth Stalin pisze:dla ścigaczy jest kupa roboty, chociażby cała czereda ruskich korwet (arantule, Nanuczki), dwa niszczyciele typu Sowremiennyj... okręty desantowe FB...karolk pisze:ale do czego Ci Tarantul na Bałtyku, nic tu do roboty nie ma dla ścigaczy rakietowych