kutry rakietowe wg T Szulca

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

ZH

kutry rakietowe wg T Szulca

Post autor: ZH »

Czytam sobie artykuł o chińskich kutrach rakietowych i nachodzą mnie drobne wątpliwości.
Pisząc o okrętach typu 037 II (wg innych źródeł typ ten nosi oznaczenie 037 IG) uzbrojonych w pociski C-801 twierdzi, że pociski te są podobne do amerykańskich HARPOONÓW, a odpalane z pojemników od EXOCETÓW. Mnie cały czas się wydawało, ze te rakiety to chińskie kopie owych EXOCETÓW a obok amerykańskich to one nawet nie przechodziły. Idąc dalej stoi napisane o kutrach typu 520 (wg innych typ 037II). Po pierwsze pan Tomasz podaje, że zbudowano ich 7 sztuk, a sami Chińczycy mówią o 6. Noszą one nr 770÷775. Szulc stawia tezę, że nie były to jednostki udane i stąd tak mała liczba zbudowanych jednostek. A gdyby tak zastosować inną optykę wydarzeń? Wg mnie okręty te zostały zbudowane w konkretnym celu i z tego wynikach zarówno ich wielkość jak i ilość. Otóż w 97 roku pod władztwo Chin miał powrócić Hong Kong i okręty te były przeznaczone do obsady tego dziewiczego dla nich terenu (takie swego rodzaju kanonierki kolonialne). To pociągało za sobą potrzebę stworzenia okrętu większego, mogącego zapewnić załodze warunki bytowe bez pełnego logistycznego wsparcia z lądu. Wszak w Hong Kongu nie było bazy do obsługi tych jednostek(bazę w tym mieście zrobiono podobno przeganiając żeglarzy i zajmując marinę) Pierwsze cztery okręty 770÷773 stanowią brygadę kutrów rakietowych właśnie w Hong Kongu. Dalej autor napisał o zmodernizowanej wersji 520T podając o zastąpieniu dziobowej armaty 37mm na AK-176. Faktycznie armatę AK-176 ustawiono tylko na 774(bez rosyjskiego radaru MR-123), a 775 ma nadal 37. Potem jest mowa o próbach w latach 80-tych z rakietami C-101 na typie 024. Pan Tomasz napisał, że są to pociski cięższe i większe od wszelkich innych odpalanych z chińskich kutrów rakietowych. Tu rodzi się kolejna wątpliwość. Otóż rakieta ta (długość 6,50m, średnica 0,54m, rozpiętość 1,62m) jest nawet odrobinę mniejsza od wcześniejszych SY-1, a jeśli do tego dojdzie prędkość 2M i zasięg około 50km to stare Styksy odpadają. Ja uważam, że powodem zarzucenia tego tak ambitnego projektu była słabość chińskiej nauki i technologii w owym czasie. Opracowywano wtedy kolejną rakietę oznaczoną C-301 i ta faktycznie była znacznie większa (długość 9,85m, średnica 0,76. rozpiętość 2,24), ale nie o niej mowa. Na koniec jest o najnowszych korwetach 2208. Chińczycy podeszli bardzo poważnie do problemu obniżonej wykrywalności (widać na zdjęciu). Na tym okręcie faktycznie zainstalowano głowicę optroniczną OT-3 i w związku z tym nie ma potrzeby instalacji radaru kierowania ogniem dla armaty AK-630. Wygląda również, że ruszyła produkcja seryjna tych korwet. Porównując zdjęcia kolejnych gotowych okrętów widać znaczące różnice w kamuflażu.

To oczywiście jest moje zdanie, tak po pierwszym czytaniu.
ZH
ZH

Teraz trochę zdjęć.
Obrazek
Obrazek
Obie korwety są inaczej pomalowane. Nie sądzę, aby dla zmyłki malowali jeden i ten sam okręt.
Obrazek
Na tym zdjęciu widać dbałość o szczegóły. Pod tą brązową szmatą jest głowicaOT-3.
Obrazek
Głowica OT-3
Obrazek
Kutry rakietowe obu typów wraz ze zmodernizowanym 774.
ZH
ZH

Jeszcze kilka:
Obrazek
Widać dość dobrze gabaryty rakiet o których mowa.
Obrazek
C-101 w całej okazałości.
Obrazek
Zdjęcie z prób.
Obrazek
Baza w Hong Kongu z lotu ptaka.
Obrazek
Na koniec mało znane a ładne zdjęcie kutra w wersji dla Jemenu jeszcze z chińską banderą.
ZH
Ostatnio zmieniony 2005-07-01, 15:00 przez ZH, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Dziękuje za spostrzeżenia, przekażę autorowi oraz redaktorowi tekstu.
Andrzej J.

chiński katamaran (bojowy jeśli idzie o właściciela)

Tak, a propos w najnowszych OW-71 jest artykuł Rafała Ciechanowskiego o chińskim katamaranie MW noszącym nr '2208'
ZH

Re: chiński katamaran (bojowy jeśli idzie o właściciela)

Andrzej J. pisze:Tak, a propos w najnowszych OW-71 jest artykuł Rafała Ciechanowskiego o chińskim katamaranie MW noszącym nr '2208'
:dokitu: Przeczytałem, zapomniałem i chwała Bogu! :dokitu:
ZH
ZH

Idąc za ciosem po artykule T. Szulca z nr 3/2005 o kutrach rakietowych rodem z Chin w bieżącym nr MSiO zaserwowano nam garść informacji o rakietach przeciwokrętowych z Pastwa Środka.
Tym razem artykuł jest autorstwa Roberta Rochowicza. Niezbyt wiele informacji można z niego wyciągnąc, a i część z nich łagodnie mówiąc obchodzi rzeczywistość szerokim łukiem.
Zacznijmy od rakiet drugiego pokolenia oznaczonych symbolem C-801. Powstała ona w oparciu o francuską rakietę EXOCET. Zbudowana na tym samym schemacie aerodynamicznym, posiadająca ten sam rodzaj napędu i zbliżone osiągi jest nieco większa od swojego pierwowzoru. Trudno się jednak temu dziwić, wszak różnica poziomu naukowo technicznego wymusza dostosowanie do lokalnych możliwości. Generalnie w tabelce podano prawidłowe wymiary poza tym, że masa rakiety to nie 625 a 815 kg.
Pisząc o tej rakiecie nie można pominąć faktu, że podobnie jak francuski pierwowzór ma ona swoją wersje lotniczą oznaczoną C-801K(YJ81) i wystrzeliwaną z OP występującą jako YJ-82.Różnica z wersją okrętową to brak pierwszego stopnia tzw. boostera. Długość wersji lotniczej to 4500mm, a masa 610kg.
Prawdziwe schody zaczynają się jednak przy opisie kolejnych konstrukcji.
C-802
Powstała na bazie wcześniejszej, ale wstawienie silnika odrzutowego pociągnęło za sobą sobą wydłużenie kadłuba. Nie jest prawdą, ze obie rakiety mają takie same wymiary.
Długość całkowita: 6392mm (stopień I i II)
Długość II stopnia: 5145mm
Rozpiętość: 1220mm
Średnica kadłuba: 360mm
Masa 715kg (drugi stopień 530kg)

C-701
Znana jest co najmniej od roku 1998.Jej zdjęcie jakiś czas temu zamieściłem na FOW. Kompletnym kociokwikem jest i tu zacytuje:"JEJ GŁOWICA ZAOPATRZONA JEST W URZĄDZENIA NAPROWADZANIA TELEWIZYJNEGO I W PODCZERWIENI W GŁOWICY OZNACZONEJ OT-3, A MASA ŁADUNKU WYBUCZOWEGO TO 7,8kg"
T.Szulc w swoim artykule wyjaśnił co to jest OT-3, ja dodałem zdjęcia, ale tego wyżej nie da się zrozumieć. Rakieta C-701 istnieje w dwóch wersjach. Pierwsza - starsza - naprowadzana telewizyjnie i druga nowsza posiadająca miniaturową głowicę radiolokacyjną. Ta starsza ma jeszcze dość ciekawie rozwiązany sposób składania skrzydeł. Otóż część przykadłubowa skrzydła jest grubsza i mieści w swoim wnętrzu cieńkie końcówki które niczym nóż sprężynowy wyskakują po opuszczeniu przez rakietę wyrzutni. Późniejsze są już pozbawione tego wynalazku. Zdjęcie które ilustruje rakietę C-701 a opisane jako FL-8 nie przedstawia tej rakiety. W ubiegłym roku zostały zaprezentowane dwie nowe rakiety wspomniane w artykule, a opracowane ponoć specjalnie dla Iranu. To prawdopodobnie one noszą oznaczenia FL-8 i FL-9. Na kadłubie mają odpowiednio JJ/TL-10A, KJ/TL-10B (Irański KOSAR) i JJ/TL-6B (NASR). Ale to moje spekulacje. Dane rakiety C-701 są następujące:
Długość:2507mm
Rozpiętość: 587mm (450 przy złożonych skrzydłach)
Średnica: 180mm
Masa: 100 kg
Zasięg: 15 km
Kolejne rakiety to również wspomniana przez T. Szulca C-101 i rakieta C-301.
Nie są one wcale takie tajemnicze. Ich dane są następujące:
C-101
Długość: 6500mm
Rozpiętość: 1620mm
Średnica kadłuba: 540mm
Masa: 1850kg
Prędkość: 2Ma
Zasięg: 49km

I dla rakiety C-301:
Długość: 9850mm (łącznie z 4 rakietami startowymi)
Długość samej rakiety: 9460mm
Srednica kadłuba: 760mm
Rozpiętość: 2240mm
Masa: 4900kg
Zasięg: różnie podają 130-180km
I dochodzimy do ostatniej generacji rakiet przeciwokrętowych opisanych jako YJ-12 i C-803.
Pan Rochowicz napisał że zdjęcia z prób YJ-12 są powszechnie znane i zamieszcza jedno z nich. O zgrozo(!). Zdjęcie zamieszczone w MSiO przedstawia najnowszą rakietę przeciwokrętową HSIUNG FENG 3 opracowaną na TAJWANIE !!! Być może ta kontynentalna konstrukcja wygląda podobnie, ale ja zdjęć tej rakiety nie widziałem. Co się tyczy C-803 to jest to ponoć głęboka modernizacja wcześniejszej C-802. Wg informacji prasowych podczas odbytych ostatnio wspólnych manewrów Chińczycy zaskoczyli Rosjan jej osiągami. Dwa pociski wystrzelone z niszczyciela 168 trafiły w cel odległy o 210km, a na końcowym odcinku lotu poruszały się z prędkością naddzwiękową.
To tyle.
ZH
A jeszcze jedno. Zdjęcie z podpisem "ładowanie chińskiej kopii P-15 na okręt rakietowy" zostało zrobione w USA i przedstawia amerykańskie zabawy z ex DDR-owskim kutrem rakietowym Rudulf Egelhofer-->Hiddensee i nie ma nic wspólnego z Chinami.
ZH

Idąc za ciosem po artykule T. Szulca z nr 3/2005 o kutrach rakietowych rodem z Chin w bieżącym nr MSiO zaserwowano nam garść informacji o rakietach przeciwokrętowych z Pastwa Środka.
Tym razem artykuł jest autorstwa Roberta Rochowicza. Niezbyt wiele informacji można z niego wyciągnąc, a i część z nich łagodnie mówiąc obchodzi rzeczywistość szerokim łukiem.
Zacznijmy od rakiet drugiego pokolenia oznaczonych symbolem C-801. Powstała ona w oparciu o francuską rakietę EXOCET. Zbudowana na tym samym schemacie aerodynamicznym, posiadająca ten sam rodzaj napędu i zbliżone osiągi jest nieco większa od swojego pierwowzoru. Trudno się jednak temu dziwić, wszak różnica poziomu naukowo technicznego wymusza dostosowanie do lokalnych możliwości. Generalnie w tabelce podano prawidłowe wymiary poza tym, że masa rakiety to nie 625 a 815 kg.
Pisząc o tej rakiecie nie można pominąć faktu, że podobnie jak francuski pierwowzór ma ona swoją wersje lotniczą oznaczoną C-801K(YJ81) i wystrzeliwaną z OP występującą jako YJ-82.Różnica z wersją okrętową to brak pierwszego stopnia tzw. boostera. Długość wersji lotniczej to 4500mm, a masa 610kg.
Prawdziwe schody zaczynają się jednak przy opisie kolejnych konstrukcji.
C-802
Powstała na bazie wcześniejszej, ale wstawienie silnika odrzutowego pociągnęło za sobą sobą wydłużenie kadłuba. Nie jest prawdą, ze obie rakiety mają takie same wymiary.
Długość całkowita: 6392mm (stopień I i II)
Długość II stopnia: 5145mm
Rozpiętość: 1220mm
Średnica kadłuba: 360mm
Masa 715kg (drugi stopień 530kg)

C-701
Znana jest co najmniej od roku 1998.Jej zdjęcie jakiś czas temu zamieściłem na FOW. Kompletnym kociokwikem jest i tu zacytuje:"JEJ GŁOWICA ZAOPATRZONA JEST W URZĄDZENIA NAPROWADZANIA TELEWIZYJNEGO I W PODCZERWIENI W GŁOWICY OZNACZONEJ OT-3, A MASA ŁADUNKU WYBUCZOWEGO TO 7,8kg"
T.Szulc w swoim artykule wyjaśnił co to jest OT-3, ja dodałem zdjęcia, ale tego wyżej nie da się zrozumieć. Rakieta C-701 istnieje w dwóch wersjach. Pierwsza - starsza - naprowadzana telewizyjnie i druga nowsza posiadająca miniaturową głowicę radiolokacyjną. Ta starsza ma jeszcze dość ciekawie rozwiązany sposób składania skrzydeł. Otóż część przykadłubowa skrzydła jest grubsza i mieści w swoim wnętrzu cieńkie końcówki które niczym nóż sprężynowy wyskakują po opuszczeniu przez rakietę wyrzutni. Późniejsze są już pozbawione tego wynalazku. Zdjęcie które ilustruje rakietę C-701 a opisane jako FL-8 nie przedstawia tej rakiety. W ubiegłym roku zostały zaprezentowane dwie nowe rakiety wspomniane w artykule, a opracowane ponoć specjalnie dla Iranu. To prawdopodobnie one noszą oznaczenia FL-8 i FL-9. Na kadłubie mają odpowiednio JJ/TL-10A, KJ/TL-10B (Irański KOSAR) i JJ/TL-6B (NASR). Ale to moje spekulacje. Dane rakiety C-701 są następujące:
Długość:2507mm
Rozpiętość: 587mm (450 przy złożonych skrzydłach)
Średnica: 180mm
Masa: 100 kg
Zasięg: 15 km
Kolejne rakiety to również wspomniana przez T. Szulca C-101 i rakieta C-301.
Nie są one wcale takie tajemnicze. Ich dane są następujące:
C-101
Długość: 6500mm
Rozpiętość: 1620mm
Średnica kadłuba: 540mm
Masa: 1850kg
Zasięg: 49km

I dla rakiety C-301:
Długość: 9850mm (łącznie z 4 rakietami startowymi)
Długość samej rakiety: 9460mm
Srednica kadłuba: 760mm
Rozpiętość: 2240mm
Masa: 4900kg
Zasięg: różnie podają 130-180km
I dochodzimy do ostatniej generacji rakiet przeciwokrętowych opisanych jako YJ-12 i C-803.
Pan Rochowicz napisał że zdjęcia z prób YJ-12 są powszechnie znane i zamieszcza jedno z nich. O zgrozo(!). Zdjęcie zamieszczone w MSiO przedstawia najnowszą rakietę przeciwokrętową HSIUNG FENG 3 opracowaną na TAJWANIE !!! Być może ta kontynentalna konstrukcja wygląda podobnie, ale ja zdjęć tej rakiety nie widziałem. Co się tyczy C-803 to jest to ponoć głęboka modernizacja wcześniejszej C-802. Wg informacji prasowych podczas odbytych ostatnio wspólnych manewrów Chińczycy zaskoczyli Rosjan jej osiągami. Dwa pociski wystrzelone z niszczyciela 168 trafiły w cel odległy o 210km, a na końcowym odcinku lotu poruszały się z prędkością naddzwiękową.
To tyle.
ZH
A jeszcze jedno. Zdjęcie z podpisem "ładowanie chińskiej kopii P-15 na okręt rakietowy" zostało zrobione w USA i przedstawia amerykańskie zabawy z ex DDR-owskim kutrem rakietowym Rudulf Egelhofer-->Hiddensee i nie ma nic wspólnego z Chinami.
Andrzej J.

Muszę to - z ubolewaniem - przyjąc do wiadomośc
iAndrzej Jaskuła
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

Tu nie ma czego przyjmować - po prostu możnaby w następnym (lub kolejnym) numerze MSiO dać artykuł prostujący/uzupełniający o chińskich rakietach w-w i kutrach rakietowych. Nie sprawiłoby to zapewne większych trudności (stosowne ilustracje były już tutaj zamieszczane, możnaby je wykorzystać, jak sądzę), a czytelnicy dostaliby pakiet prawidłowych (na ile jest to możliwe oczywiście) informacji. Nie ma ludzi nieomylnych, a takie uzupełnienie umocniłoby chyba wizerunek MSiO jako magazynu poważnie traktującego swoją rolę informacyjną.

Pozdrawiam - stały czytelnik od pierwszego numeru
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
ODPOWIEDZ