jest problem z narodowoscią okrętu, gdyz po wydrukowaniu (czytam ja sobie stronka po stronce) historii wojny morskiej ze stuttgater w opisie operacji na malte, gdzie brał udział Piorun i Garland (Halabarda chyba), znalazłem wpis o RNorN Garland, co według mojej wiedzy o jezyku niemieckim jest stwierdzeniem, że Garland jest narodowości norweskiej. Czy ktos ma kontakt z twórcami tej encyklopedii, bo tego buga lepiej od razu zlikwidować...
chodzi o chodzi o www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/41-09.htm
Nie jest to pierwszy błąd związany z PMW
1. francuski torpedowiec Bouclier wg anglojezycznych publikacji aut. francuskich
2. pancernik Paris jako realnie obsdzony przez Polaków hulk
3 wrak Wichra odbudowa planowana jako Seerose
4. Tarantul Stoczniowiec wg Weyersa 1988/89 (zamiast Rolnika i Metalowca)
5. znany wszystkim "sukces" zwiazany z zatopieniem Ascari
i jeszcze kilka innych
Andrzej J.
Anonymous pisze:Nie jest to pierwszy błąd związany z PMW
1. francuski torpedowiec Bouclier wg anglojezycznych publikacji aut. francuskich
2. pancernik Paris jako realnie obsdzony przez Polaków hulk
3 wrak Wichra odbudowa planowana jako Seerose
4. Tarantul Stoczniowiec wg Weyersa 1988/89 (zamiast Rolnika i Metalowca)
5. znany wszystkim "sukces" zwiazany z zatopieniem Ascari
i jeszcze kilka innych
Andrzej J.
Do dzisiaj nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy na prawdę planowano nazwę "Stoczniowiec" w MW. Słyszałem że nie zgodziły sie na nią pion polityczno-partyjny ze wzgledu na to iz załogi polskich stoczni w latach 80. były uważane zdecydowanie za element antysocjalistyczny.
Chyba masz rację. Ale skadby Albrecht red. Weyersa wiedział? Chyba że ktos był wtedy jego "tajnym współpracownikiem"? Czyżby intuicja, ale się przeliczył bo nie znał warunków politycznych?
Andrzej J.