odbrązowiona PMW
odbrązowiona PMW
wiecie co, jakoś nie bardzo trafia do mnie druga część tej małej floty bez ubarwienia (obrązowiona rzekomo PMW), autorstwa nie pamiętam kogo. Ale czy ktoś czytał tom numer jeden, bo mnie to zdecydowanie wygląda na tanią sensację i robienie skandalu za wszelką cenę podpartą paroma znanymi nazwiskami, jak np. Marka T, ale jakoś tak oderwane od kontekstu (cytuję, ścigacz S 4 przekazany Holendrom został wyremontowany, nastepnie zwrócony Royal Navy, hmm dośc nielogiczne nie?) i koniec, a akurat marek dałby pełną informację, co panowie na to? 

Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
chodzi o mariusza borowiaka - mala flota bez mitow
ja osobiscie uwazam ze borowiak robi dobra robote, czasami jego tezy sa daleko idace , ale czesto tez ma racje...
jakie to zrodla dotyczace sokola, jesli mozna wiedziec?!
ja osobiscie uwazam ze borowiak robi dobra robote, czasami jego tezy sa daleko idace , ale czesto tez ma racje...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
crolick pisze:chodzi o mariusza borowiaka - mala flota bez mitow
orzeczenie wywiadu angielskiego (jest w internecie nawet) o zatopieniu niszczyciela, ale Ty mnie powiedz, coś tam w dole napisał w barbarzyńskim, jako Twój podpis dołączany

karol pisze:crolick pisze:chodzi o mariusza borowiaka - mala flota bez mitow
orzeczenie wywiadu angielskiego (jest w internecie nawet) o zatopieniu niszczyciela, ale Ty mnie powiedz, coś tam w dole napisał w barbarzyńskim, jako Twój podpis dołączany
jakis adres raportu?!
no i padlo ustalenie ze to raport brytyjski ze sokol uszkodzil cos w navarino, ale czy ten raport jest prawdziwy...karol pisze:rybka, przejrzyj posty, bo tutaj jest umieszczony ten link, nie kce me się szukać, dyskutowałem z markiem i podałem ten link na ogólnej stronie dyskusji, tekt po angielsku, ale dla you zaden problem przeca...
Chodzi o stronę http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/41-11.htm, gdzie stoi napisane:
19.— 28.11.1941
Mittelmeer
Bei Operationen im westlichen Mittelmeer versenkt das niederl. U-Boot O.21 (Kptlt. van Dulm) 2 Segler und das U-Boot U 95. Am 19.11. greift das poln. U-Boot Sokol (Cdr. Karnicki) den Hafen von Navarino an und beschädigt den Zerstörer Aviere. Aus einem Patrasso-Brindisi-Geleit versenkt Thrasher (Lt. Mackenzie) 1 Schiff mit 3510 BRT. In derAgäis versenkt Triumph (LCdr.Woods) 1 Schiff mit 632 BRT.
Ale ja to podałem jako przykład, że nawet takie sławy jak Rohwer się mylą, bo przecież - jak wiadomo - niszczyciele podejrzewane o uszkodzenie przez SOKOŁA krótko później brały udział w akcjach, ergo nie mogły być uszkodzone.
A co do Borowiaka mam mieszane uczucia. Dużo jest cennych spostrzeżeń, ale też mnóstwo informacji niepotrzebnych.
19.— 28.11.1941
Mittelmeer
Bei Operationen im westlichen Mittelmeer versenkt das niederl. U-Boot O.21 (Kptlt. van Dulm) 2 Segler und das U-Boot U 95. Am 19.11. greift das poln. U-Boot Sokol (Cdr. Karnicki) den Hafen von Navarino an und beschädigt den Zerstörer Aviere. Aus einem Patrasso-Brindisi-Geleit versenkt Thrasher (Lt. Mackenzie) 1 Schiff mit 3510 BRT. In derAgäis versenkt Triumph (LCdr.Woods) 1 Schiff mit 632 BRT.
Ale ja to podałem jako przykład, że nawet takie sławy jak Rohwer się mylą, bo przecież - jak wiadomo - niszczyciele podejrzewane o uszkodzenie przez SOKOŁA krótko później brały udział w akcjach, ergo nie mogły być uszkodzone.
A co do Borowiaka mam mieszane uczucia. Dużo jest cennych spostrzeżeń, ale też mnóstwo informacji niepotrzebnych.
hmmm niepotrzebnych informacji nie ma, conajwyzej jest za duzo jego wlasnych [nad]interpretacji zdazen...Marek T pisze:A co do Borowiaka mam mieszane uczucia. Dużo jest cennych spostrzeżeń, ale też mnóstwo informacji niepotrzebnych.
Na przykład:
Por. Ożegowski (lekarz z BURZY) w marcu 1943 roku w sztormie przeszedł z BURZY na korwetę ACONIT, aby ratować tam życie rozbitków podniesionych ze strpedowanych statków i okrętów. Otrzymał za to Krzyż Walecznych i order Imperium Brytyjskiego.
A M.Borowiak ("Mała Flota Bez Mitów" część 1, rozdział 25) koncentruje się na tym, że Ożegowski coś głupio chlapnął w rozmowie z innym oficerem, oczernił R. Stankiewicza, , a potem się z tego tłumaczył. Czy wiedza o tym incydencie cokolwiek wnosi do naszej wiedzy o wkłądzie PMW w II WŚ?
Por. Ożegowski (lekarz z BURZY) w marcu 1943 roku w sztormie przeszedł z BURZY na korwetę ACONIT, aby ratować tam życie rozbitków podniesionych ze strpedowanych statków i okrętów. Otrzymał za to Krzyż Walecznych i order Imperium Brytyjskiego.
A M.Borowiak ("Mała Flota Bez Mitów" część 1, rozdział 25) koncentruje się na tym, że Ożegowski coś głupio chlapnął w rozmowie z innym oficerem, oczernił R. Stankiewicza, , a potem się z tego tłumaczył. Czy wiedza o tym incydencie cokolwiek wnosi do naszej wiedzy o wkłądzie PMW w II WŚ?
masz uparciuchu, prawie godzinę szukałem, ale jak mówiłem było w postach, wystarczyło przejrzec wypociny usera karol,
"Czw Lut 26, 2004 12:42 Temat: zamieszanie z datami...
http://www.fdrlibrary.marist.edu/psf/box36/t328a02.html
jaki niszczyciel storpedowano w tym porcie? i kto?"
to treść mojej odpowiedzi dla marka odnośnie słynnego twierdzenia, ze sokol nic nie zatopił... dla pewności link z otwartej strony
i proszę crolick, ja naprawdę mam mnóstwo pracy
"Czw Lut 26, 2004 12:42 Temat: zamieszanie z datami...
jaki niszczyciel storpedowano w tym porcie? i kto?"
to treść mojej odpowiedzi dla marka odnośnie słynnego twierdzenia, ze sokol nic nie zatopił... dla pewności link z otwartej strony
i proszę crolick, ja naprawdę mam mnóstwo pracy
Ostatnio zmieniony 2004-04-27, 07:47 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
konkretnie chyba to ten fragment, ale juz nie mam czasu na analizy
One of H.M. gun-boats successfully
engaged two enemy coastal defense guns in the vicinity of BARDIA,
One of H.M. submarines has shelled and sunk 5 enemy schooners
at SUDA BAY and at METHONI (Southwest GREECE). She also torpedoed
an Italian destroyer inside NAVARINO HARBOUR on the 23r
One of H.M. gun-boats successfully
engaged two enemy coastal defense guns in the vicinity of BARDIA,
One of H.M. submarines has shelled and sunk 5 enemy schooners
at SUDA BAY and at METHONI (Southwest GREECE). She also torpedoed
an Italian destroyer inside NAVARINO HARBOUR on the 23r
trafił (znane mi przełożenie słowa torpedoed) kolego, nie igraj z honorem polskich marynarzycrolick pisze:no i padlo ustalenie ze to raport brytyjski ze sokol uszkodzil cos w navarino, ale czy ten raport jest prawdziwy...karol pisze:rybka, przejrzyj posty, bo tutaj jest umieszczony ten link, nie kce me się szukać, dyskutowałem z markiem i podałem ten link na ogólnej stronie dyskusji, tekt po angielsku, ale dla you zaden problem przeca...

Karol - jak wytłumaczysz fakt, że AVIERE i ASCARI (jeden z nich jakoby SOKÓŁ storpedował) wkrótce po tym fakcie brały udział w operacjach.
Dodam, że - jak pisałem wcześniej - dokładne zapoznanie się z życiorysami włoskich niszczycieli zamieszczonymi w książkach "Esploratori Italiani" oraz "Cacciatorpedinieri Italiani" prowadzi do wniosku, że żaden okręt na tym akwenie nie odniósł w tym czasie ciężkich uszkodzeń.
W mojej opinii meldunek na który się powołujesz jest meldunkiem błędnym.
Dodam, że - jak pisałem wcześniej - dokładne zapoznanie się z życiorysami włoskich niszczycieli zamieszczonymi w książkach "Esploratori Italiani" oraz "Cacciatorpedinieri Italiani" prowadzi do wniosku, że żaden okręt na tym akwenie nie odniósł w tym czasie ciężkich uszkodzeń.
W mojej opinii meldunek na który się powołujesz jest meldunkiem błędnym.
marku błędne dane wywiadu są dobrym tematem na powieść sensacyjną, tutaj mamy zweryfikowane wiadomości, które mogą zawierać błąd, ale go trzeba udowodnić, jak dotąd stwierdzenie, że ów niszczyciel brał później udział w operacjach wojennych może być takim samym błędem, wiesz przecież dobrze, ze praca badawcza jest żmudna właśnie z tego powodu.
generalnie biorąc, bardzo widoczne jest koncetrowanie się na własnych sukcesach, jak na przykład casus Burza, Campbell i U-606, ale to jest naturalne, gdyż sam zaczynam bronić sukcesu Sokoła, przynajmniej w takiej sytuacji próbuje się mnie ustawić, jednak powiem jedno, w ciągu godziny w necie znalazłem różne wersje zniszczenia niszczyciela Aviere, a do każdej kto inny odniósł sukces, owocnej pracy badawczej Marku, nie zazdroszczę Ci.