http://www.projectzegluga.pl/ang/dzwig.html
rok budowy chyba 1943...
jedyny czynny do dzis dzwig plywajacy z napedem parowym...
a moze w ogole jedyny dzwig z takim napedem w Polsce (nie tylko wsrod plywajacych)...
byla obawa, ze juz jest zlomowany... bo pewne slady prowadzily do nabrzeza PRCiP, a tam sie nierzadko zlomuje statki i okrety...
jednak na razie, na szczescie, nie jest jeszcze w trakcie zlomowania.
zostal w koncu wytropiony (nie bede wymienial z nazwy "paru" (przynajmniej dwoch) instytucji, ktore powinny wiedziec "co sie w porcie dzieje", czyli np. gdzie jest jakas jednostka na terenie portu gdanskiego, a nie wiedzialy, albo poinformowaly mnie mylnie)...
"znalazl sie" przy naprzezu stoczni "Conrad" / Marine Projects...
widoczny dobrze z mostu wantowego im. JPII przy jezdzie w kierunku od Warszawy do ul. Sucharskiego i Westerplatte...
bedzie wodowal czesciowo wyposazone kadluby holownikow...
czego sie nie robi dla w miare fajnych ujec foto
-"shiploverskie poswiecenie" to jest
nie jestem fanem sportów ekstremalnych, i takie rzeczy mi sie normalnie nie zdarzaja, ale dzisiaj zawierzylem widokowi dosc wielu wedkarzy "dziurkowych" (przereblowych) po drugiej stronie rzeki i po "tej" wszedlem na lod i obszedlem sobie DP-STOCIN-12 dookola...
a dzwig najprawdopodobniej jest w ostatnim roku pracy...

w tym roku bowiem konczy mu sie klasa...
pochodzi ze stoczni Ingalls... tej samej, ktora buduje m.in. Arleigh Burki
http://www.naval-technology.com/projects/burke/
podobno byli ogladac go Amerykanie, ale ostatecznie nie zdecdowali sie kupic...
drugi identyczny podobno tez nadal pracuje w USA...
nawet jezeli w Project Zegluga jest, komu bedzie serce krwawilo, to niestety realia ekonomiczne wezma góre i PZ nie wiezmie na siebie utrzymania zabytku po jego "wieku produkcyjnym", i jezeli nie doczeka sie emerytury w muzeum (a nasze muzea oczywiscie wola inwestowac w ekspozycje dlubanek afrykanskich albo kamasze z Solena), to pojdzie pod palniki...

mamy w Polsce swieze przyklady szrotowania zabytków techniki...
cos Dragmoru (chyba jakis refuler) ostatnio poszedl na zlom.. podobno z wartosciowymi wnetrznosciami...