Zabytek z m/s BATORY

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

PiotrG

Zabytek z m/s BATORY

Post autor: PiotrG »

Zabytek z m/s BATORY

Pozwalam sobie zwrócić Państwa uwagę na jedną z aukcji internetowych, która mnie zaciekawiła. Na serwisie aukcyjnym Allegro użytkownik „ANNASYNAK” z Gdyni wystawił(a) do sprzedaży dzwon okrętowy pochodzący z przedwojennego statku pasażerskiego „BATORY”.
Jest to aukcja http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=136872775
Czy jest to możliwe, aby był to prawdziwy przedmiot i z tego statku?
Cena jest wygórowana, ale jeśli to oryginał to czy nie warto było by go umieścić w muzeum?

Z pozdrowieniami
Piotr Głodkiewicz

PS. No i takie może infantylne, ale jednak wewnętrzne przeświadczenie: duży statek duży dzwon. A ten ma dwadzieścia centymetrów – na Batorym 20 cm? :-D
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

nie wierzę...

Post autor: polsteam »

..że jest to zasadniczy dzwon okrętowy (ten wieszany na dziobie, przy wciągarkach kotwicznych) lub na przedniej ścianie nadbudówki dochodzącej do dziobu...

to jakiś dzwonek "podrzędny", jeśli w ogóle autentyczny, to np. jakiś z pomieszczeń załogi...

oczywiście, że wielkość za mała jak na zasadniczy dzwon okrętowy..

i ten bzdurny opis przedmiotu akucji.. ten chlopiec okrętowy z klepsydrą... to w latach 30-tych ubiegłego wieku jeszcze nie było zegarów?...
PiotrG

Post autor: PiotrG »

Skontaktowałem się z Jerzym Litwinem uważając, że Muzeum Morskie powinno o tej aukcji wiedzieć. Uzyskałem informację, iż sprawa wymaga zbadania, ponieważ Muzeum posiada już dwa dzwony(!) z pierwszego Batorego.
Pan Piotr S. może mieć faktycznie rację, że to jakiś podrzędny dzwonek, – jeśli jest w ogóle prawdziwy. :-D
ODPOWIEDZ