Rewolucja w Gdyni?

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Rewolucja w Gdyni?

Post autor: pothkan »

Plan potężnej rozbudowy gdyńskiej przystani ujawnił Andrzej Królikowski, dyrektor Urzędu Morskiego w Gdyni, gdzie zakończyły się prace nad koncepcją przedsięwzięcia. - Zakłada ono trzykrotne powiększenie mariny, przeniesienie do niej dwóch pływających muzeów: ORP "Błyskawicy" i "Daru Pomorza" oraz zorganizowanie na jej terenie miejsca treningów ratownictwa morskiego - opowiada dyr. Królikowski. Nowa przystań miałaby być urządzona na akwenie przylegającym do falochronu wschodniego (zamykającego dzisiejszą marinę) i nabrzeża Beniowskiego ciągnącego się wzdłuż budynku Akwarium Gdyńskiego. Dotychczasowy (i tak największy w Polsce) basen żeglarski może pomieścić 250 jachtów, w nowej części mogłoby zacumować kolejnych 500.

Wyobraźmy sobie Euro 2012. Kilka tysięcy kibiców mogłoby dotrzeć do Trójmiasta drogą morską i nocować na swoich jachtach - dodaje dyrektor Urzędu Morskiego. - Natomiast nabrzeże Pomorskie, gdzie teraz stoją "Błyskawica" i "Dar Pomorza", po przeprowadzce muzeów zostałoby puste. Wystarczy pogłębić dno o dwa metry i mogą tam cumować wielkie wycieczkowce. Teraz ze względu na poziom zanurzenia muszą stać przy mało reprezentacyjnym nabrzeżu Francuskim na terenie portu.

http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,4102215.html

Co sądzicie o tych planach? Moim zdaniem pomysł jest świetny, tym bardziej że w obecnych warunkach finansowych (UE) nie powinno być problemu z jego realizacją...
wrr

Post autor: wrr »

Pomysł dobry, oby wypalił.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Wszystko fajnie ale nie zapominajmy ,że dla Daru Pomorza i ORP Błyskawica potrzebne są doki bo tylko to gwarantuje im wieloletnie utrzymanie w dobrej kondycji na ten temat nic nie napisałeś co tam ma być ? sam pomysł rozbudowy mariny znany jest już od wielu lat i szkoda tylko ,że ciągnie się to w czasie pożyjemy zobaczymy :o
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Pomysł jest świetny. Mam tylko jedno pytanie retoryczne. Dlaczego tą inwestycję realizuje Skarb Państwa, a nie miasto Gdynia? Może Urząd Morski jak już nie ma na co wydawać pieniędzy to zrobi najpierw mariny tam gdzie ich nie ma? Np. w Ustce?

Jak dla mnie to pachnie dziwnie...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

1) zgadzam się, trzeba przy okazji pomyśleć poważniej nt. umiejscowienia Błyskawicy i Daru

2) finansowanie i tak będzie na zasadzie UE+miasto (w tej kolejności), z kasy UMorskiego nie ubędzie wiele
Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Dla mnie bomba, szczególnie pomysł pogłębienia basenu, co by tam luksuśne wycieczkowce mogły zawijać w b reprezentacyjne miejsce portu. IMO idealne rozwiązanie! Poza tym każdy wpływający do Gdyni wycieczkowiec na dzień dobry podziwiałby Sea Towers co z pewnością robiłoby nam znakomitą reklamę bo budowla z tego co widziałem (plany) zapowiada się b estetycznie!

Ja jestem jak najbardziej ZA!!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Akurat Sea Towers to koszmar, budynek całkowicie zburzy estetykę i harmonię centrum miasta. Nie pasuje po prostu, i tyle.
Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

pothkan pisze:Akurat Sea Towers to koszmar, budynek całkowicie zburzy estetykę i harmonię centrum miasta. Nie pasuje po prostu, i tyle.
To oczywiście żart?! :D
Ty widzisz tam jakąkolwiek harmonię i estetykę?! :o

Dżizzz. Dla mnie właśnie ST to przykład estetyki! A do tego widziałem gdzieś na necie projekt zabudowy okolic portu i tak jak mówił Zelint ma tam powstać eksluzywna dzielnica wieżowców - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=362456

Wpływając do Gdynii ludzie nie będą patrzeć na zapyziałe nabrzeża i brudne magazyny, ale na najbardziej nowoczesną, elegancką i reprezentatywną część miasta. I o to chodzi!! 8)

PS.
Obrazek
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Co do estetyki: mi się nie podoba, i tyle. Brzydkie jest. Gust oczywiście subiektywny.

Co do harmonii: to jest po prostu za wysokie, i dlatego będzie się gryźć z resztą zabudowy.

Poza tym budowla wpisuje się w brzydką tendencję "więcej stali i szkła", a tymczasem wycina się prawie wszędzie w centrum zieleń i drzewa (zostanie tylko skrawek na Kamiennej Górze)

Zgadzam się, kwartał w okolicach Waszyngtona trzeba jakoś zabudować, ale przy zachowaniu zgodności z dotychczasową, historyczną architekturą (zarówno pod względem wzornictwa, jak i wielkości). Zamiast tego, za grubą kasę pozwala się developerom na "róbta co chceta". I potem Gdynia będzie wyglądać, jak nie przymierzając (bez obrazy) Warszawa...
Obrazek
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Nie tyle ze za wysokie lecz absolutnie nie pasujace do modernistycznej zabudowy srodmiescia miasta. Budynek mieszkalny w portowej czesci miasta nie ma tez uzasadnienia historycznego (podobnie jak bloki na wyspie spichrzow w Gdansku), niestety pan K. i zwiazane z nim kola biznesowe maja wieksza sile przebicia niz pani M.J.S.. Niedlugo zabuduja miejsce gdzie stoi pomnik harcerzy potem plac przy kolegiacie i faktycznie bedzie jak w Warszawie. Z drugiej strony warto dodac, ze sa inne jeszcze brzydsze miasta :wink: .
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

To prawda. Jak na Polskę, to i tak żyjemy w jednym z lepiej zarządzanych miast.

Ale polskie standardy nie są zbyt wysokie, więc nie ma się z czego zbytnio puszyć...
Obrazek
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Jedyne co teraz można zrobić po wybudowaniu Sea Tower w Gdyni to zbudowanie kilku wieżowców w tym rejonie , które by zrównoważyły pojedyńczy więżowiec który nie zabardzo tam pasuje i nawet cumujące pasażery w miejscu Błyskawicy też nie przebiją tego miejsca
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

To jest akurat najgorsze co mozna zrobic.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Nie wiem jak Wy to spostrzegacie z Gdyni, ale dla mnie z perspektywy Warszawki, Gdynia to dziura na mapie zabytków, czy ciekawych obiektów architektonicznych. Słowem poza Błyskawicą i morzem, dla przeciętnego Warszawiaka Gdynia nie ma absolutnie nic do zaoferowania. Całkowite zero.

Pojawienie się ST ma szansę ten obraz zmienić. Może powstać nowoczesne centrum z wieżowcami tuż obok przystani dla wycieczkowców będąc wizytówką miasta dla pasażerów statków. Będzie można wieczorem spacerować wokół basenu prezydenckie podziwiając luksusowe wieżowce i wspaniałe liniowce, a nie obijać się o brudne i zaszczane mury. Będzie można w końcu przespacerować się po Skwerze Kościuszki nocą podziwiając oświetlenie miasta, bez obawy że jakiś nachlany menel będzie chciał się tłuc. I w końcu pojawią się tam restauracje i kawiarnie a nie te straszne stragany wystraszające każdego normalnego człowieka.

Z mojej perspektywy wybór jest oczywisty.

PS. Ja nie wiem czy Wy w tej Gdyni macie już jakieś wieżowce, czy to byłby pierwszy?!
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Nie mamy, i w sumie dobrze nam z tym. Liniowce jak najbardziej, ale Hongkongu nam tu nie trzeba.

Z naszej perspektywy Sea Towers będzie mało ciekawym, pasującym jak wół do karety, stalowo-szklanym patykiem, który nie będzie pełnił żadnej pożytecznej roli dla mieszkańców (poza swoimi oczywiście). Wygląda na to (pewien znajomy radny chce to zmienić, ale coś słabo widzę sukces), że nawet wcześniej reklamowany taras widokowy na szczycie będzie dla gdynian niedostępny, a jeżeli nawet, to za opłatą.

Gdyby to chociaż było jakieś centrum handlowo-rozrywkowo-kulturowe (myślę o czymś na wzór dalekowschodnich "Plaza" - Indonezja, Malezja, Singapur - w Polsce czegoś na taką skalę dotąd nie widziałem), to byłoby się z czego cieszyć.

Duże nie znaczy ładne. Nowoczesne budownictwo powinno się harmonizować wysokością i wzornictwem z zabudową historyczną. Np. Centrum Kwiatkowskiego całkiem ładnie (moim zdaniem) się komponuje (choć w środku to tam kompletnie niczego nie ma, całkowita pomyłka).
Obrazek
wrr

Post autor: wrr »

Turyści pływający na linowcach oczekują atrakcji ( coś zwiedzić, wypić co nieco no i ZAKUPY ) I tu Gdynia naprawde nie ma się czego wstydzić, przy Skwerze mają wszystko "pod ręką": Akwarium, Błyskawice, Dar, Muzeum MW, no i wyremontowaną Świętojańką. Wiele innych portów, i to w krajach "typowo" turystycznych, nie ma czegoś takiego jak Skwer, a jeśli to jest to położone zdala od nabrzeża gdzie stają lajnery. Przydało by się tylko odnowić budynek Zeglugi i zrobić coś z pamiątkarskimi budami obok.
A ST rzeczywiście powinno się skrócić o płowe :wink:
ODPOWIEDZ