Ja podam pierwszy oczywisty wydaje mi sie typ: "Liberty".
Handlowe ważne w XX wieku?
-
Handlowe ważne w XX wieku?
Mam takie zboczenie że lubie różnego rodzaju podsumowania i "listy przebojów"
wiec pomyślałem że ciekawym pomysłem byłaby próba wybrania jednostek (typów) statków handlowych które odegrały najwiekszą role/miały największy wpływ na historie marynarek handlowych w XX wieku. Niestety moj zasób wiedzy jest tu nie wystarczajacy by samemu utworzyć taka (sensowną) liste, ale jest tu sporo ludzi o dużo większej wiedzy więc prosze o wasze typy.
Manhattan (był w Polsce)
- pierwszy duży zbiornikowiec "arktyczny"
Lenin
Savannah
Otto Hahn
Mutsu
- cywilne statki napędzane energia jądrową
- nie sukces ostateczny (no, chyba, że uznać za sukces to, że pokazano, że technicznie "da się"), ale w jakimś sensie ważne "kroki milowe"
SD-14
neo-liberty (takie były także w polskiej flocie)
inne "seryjne", których "natłuczono" sporo w stoczni projektujacej i w innych stoczniach "na licencji"
- m.in.:
- pewne masowce z B&W (przynajmniej dwie serie)
- HI-BULK 60 + mutacje (jedna z nich byly PŻM-owskie Ossolineum i Manifest PKWN)
pierwszy statek spory (nie holownik, etc.) z azipodem (któryś z fińskich zbiornikowców)
znaczące nazwy z ery najwiekszych zbiornikowcow oraz z kilku lat dochodzenia do tych najwiekszych dotad...
- Universe Ireland
- Globtik Tokyo
- Nissei Maru lub Nisseki Maru - nie pamietam juz
- Batillus + siostrzane
wiecej (w tej chwili) na "pierwszy blysk" nie pamietam...
- pierwszy duży zbiornikowiec "arktyczny"
Lenin
Savannah
Otto Hahn
Mutsu
- cywilne statki napędzane energia jądrową
- nie sukces ostateczny (no, chyba, że uznać za sukces to, że pokazano, że technicznie "da się"), ale w jakimś sensie ważne "kroki milowe"
SD-14
neo-liberty (takie były także w polskiej flocie)
inne "seryjne", których "natłuczono" sporo w stoczni projektujacej i w innych stoczniach "na licencji"
- m.in.:
- pewne masowce z B&W (przynajmniej dwie serie)
- HI-BULK 60 + mutacje (jedna z nich byly PŻM-owskie Ossolineum i Manifest PKWN)
pierwszy statek spory (nie holownik, etc.) z azipodem (któryś z fińskich zbiornikowców)
znaczące nazwy z ery najwiekszych zbiornikowcow oraz z kilku lat dochodzenia do tych najwiekszych dotad...
- Universe Ireland
- Globtik Tokyo
- Nissei Maru lub Nisseki Maru - nie pamietam juz
- Batillus + siostrzane
wiecej (w tej chwili) na "pierwszy blysk" nie pamietam...
-