Marienwerder

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Grzechu

Marienwerder

Post autor: Grzechu »

Pytanko do znawców statków handlowych, pomocniczych, specjalnych i tym podobnych.
Czy obiła Wam się o uszy albo oczy nazwa Marienwerder? (Obecnie polskie miasto Kwidzyn). Co mam u siebie, to przeszukałem, ale nic nie ma... Może w ogóle nie było?

O polskim m/s Kwidzyn oczywiście wiem :)
Awatar użytkownika
Grzechu

Gwoli uzupełnienia...

Szukałem w ośmiotomowym Groenerze oraz w rocznikach rejestrów Lloyda dostępnych na book.google, które swego czasu Pothkan namierzył.
I tam nie ma ani śladu po nazwie Marienwerder...

A czy może wobec tego ktoś coś wie o ewentualnych statkach rzecznych noszących tę nazwę?
Tego nie mam absolutnie jak sprawdzić, a pewna doza prawdopodobieństwa istnieje, choćby z tej racji, że Wisła jest o rzut kamieniem, a w samym Kwidzynie (tj. Marienwerder) najprawdopodobnij działała przynajmniej jedna spółka będąca armatorem(???) statków rzecznych.

Jeśłi komuś coś by się skojarzyło, to bardzo proszę o info.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to rejencyjny Urząd Budownictwa Wodnego (Wasserbauamt Marienwerder), który miał trochę jednostek rzecznych - ale chyba żadna nie nosiła miana grodu nad Liwą...
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Post autor: W.Danielewicz »

był też holownik "KWIDZYŃ", którego armatorem była Żegluga Gdańska. Ja nie spotkałem się z nazwą statków "MARIENWERDER" natomiast wspomniany urząd nazywał się Wasserstassebauamt.
W.DANIELEWICZ
Awatar użytkownika
Grzechu

W.Danielewicz pisze:był też holownik "KWIDZYŃ", którego armatorem była Żegluga Gdańska.
Dziękuję Waldku.
Czy mógłbyś napisać parę słów o tym holowniku - głównie interesowałby mnie okres, w którym pływał. Nic nigdzie nie znalazłem na jego temat (ale też i materiałów o jednostkach 'bez luf' mam niewiele...).
ODPOWIEDZ