Galeon JAN CHRZCICIEL?

Okręty Wojenne do 1905 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

poszukiwacz

Galeon JAN CHRZCICIEL?

Post autor: poszukiwacz »

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=326421173

Co przedstawia ten model? Czy był w ogóle taki okręt? Jeżeli tak to czy można o nim coś?
Krzysztof Gerlach

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Bandera na rufie mówi, że to okręt hiszpański. Zatem jeśli istniał, to naprawdę nazywał się Juan Bautista, a najpewniej San Juan Bautista. Hiszpanie zwodowali galeon tej ostatniej nazwy, o tonażu około 450 ton, w roku 1628.
Wszystko by się więc zgadzało, ale to oczywiście żaden dowód, że model przedstawia rzeczywiście ten okręt. Jednak po co dociekać, skoro w ogłoszeniu podany jest numer telefonu, pod który można zadzwonić i dowiedzieć się szczegółów?
Krzysztof Gerlach
poszukiwacz

Post autor: poszukiwacz »

Dziękuje za próby wyjasnienia. Faktycznie umknełam mi najprostsza możliwość. Na usprawiedliwienie - ta nazwa podsuneła mi pomysł, że był to jakiś okręt Polski i stad zdziwienie.
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

Wygląda na to, że dotarłem do pochodzenia okrętu, którego model był wydawany w zeszytach wydanictwa De Agostini. Znalazłem jego plany w katalogu wydanym przez Asociazione Navimodelisti Bolognesi -
jest to galeon "San Giovanni Battista" - został zbudowany w 1598 r. dla Zakonu Św. Stefana z Toskanii. Jeśli wierzyć katalogowi mógl on zostać przebudowany w 1607 r. i wejść do służby pod nazwą "Livorno"

T.W.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

A nie mowa czasem o tym "cudaku"?

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_w ... n_Bautista

Pytam, bo aukcja już zgasła i nie wiem o co chodziło :)
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

ODPOWIEDZ