ORP Bałtyk

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
jareksk

ORP Bałtyk

Post autor: jareksk »

Okręt, a nie Morze Bałtyckie.
Przegladając informacje o naszym krążowniku (największym) napotkałem kilka raf wynikających zapewne ze zbyt ubogiej, posiadanej literatury. Ale ad rem:

1. Ile kotłów posiadał Bałtyk - maszyny miał zdemontowane, ale częśc kotłów pozostawiono - ile ?
2. Jaka była etatowa załoga hulka - ewentualnie ventrum szkolenia o ile traktować to jako równość.
3. Jakie było uzbrojenie - spotkałem 2 warianty - 6dział salutacyjnych 47 lub 2 działa 75 wz.97 i 4 działa salutacyjne 47 mm.
4. Co z opancerzeniem ? Zdjęte całkowicie, częściowo ? I co zdjęte ?

Proszę o ewentualne źródła.

P.S. Model w budowie.
Fax et tuba
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

ORP Bałtyk miał załogę, która liczyła etatowo 6 oficerów oraz 117 podoficerów i marynarzy (tymczasowy etat z 1927 r.), w tym 12 osób to załogi dwóch kutrów parowych. Później etat zmniejszono i w 1934 roku wynosił on 4 oficerów i 103 podoficerów i marynarzy.
Uzbrojenie miał cały czas takie samo - 4 działka salutacyjne 47 mm. Nie wiem, jak uzbrojenie wyglądało we wrześniu 1939 r.
Opancerzenie prawdopodobnie pozostało na okręcie. W 1939 roku próbowano użyć płyt pancernych ORP Bałtyk do fortyfikowania Helu. Komisja w sierpniu tego roku doszła do wniosku, że nie nadają się zarówno płyty 50 mm, jak i 80 mm (z pokładu). Ku zdumieniu komisji okazało się, że płyty 50 mm to składanka 10 mm i 20 mm płyt!
JB
Awatar użytkownika
JB

Ciekawa pewnie będzie dla Pana informacja o wyposażeniu hulku w łodzie okrętowe. Rozkaz Dowódcy Floty określił ich liczbę na 6 sztuk: motorówka lub kuter parowy (Bałtyk nr I), 2 łodzie 10-wiosłowe, 2 łodzie 6-wiosłowe i łódź 2-wiosłowa. Nie oznacza to, że zawsze taka liczba łodzi znajdowała się na okręcie.
JB
PS. Pozwoliłem sobie zmienić tytuł tematu.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

W przypadku tworzenia dioramy BAŁTYKA jakby co służę rozpiską zakopania poszczególnych kotwic okrętowych :)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
jareksk

Dziękuję za informacje. Jeszcze kwestia kotłów i uzbrojenia we wrześniu.
Fax et tuba
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Część kotłów służyła do ogrzewania ,a reszta jako zbiorniki wody pitnej ?
Awatar użytkownika
jareksk

Pierwotnie kotłów było 5. Do zapewnienia funkcjonowania okrętu wystarczały zapewne 1 lub 2 kotły + 1 rezerwy. A reszta ? Pozostawione, wymontowane ? Tego właśnie nie wiem.
Fax et tuba
Awatar użytkownika
JB

Na te pytania najpełniej odpowiada Marek Twardowski w artykule o ORP Bałtyk (MSiO 1/97).
JB
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 06:08 przez JB, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jareksk

Niestety to u mnie brakujący numer. Czy mógłbym prosić o skan artykułu na moją skrzynkę ?
Fax et tuba
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Wg tego co pisze Marek kotły i maszyny pozostawiono. Część kotłów używano do ogrzewania okrętu, a jeden z kotłów zamieniono na zbiornik wody pitnej.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
dessire_62

En 1922 sous l’impulsion du « Corps des Torpilleurs et Marins »( mon grand-père a servi à bord du Torpilleur A40 comme « ouvrier chauffeur de la flotte » ) et de la Ligue Maritime Belge , est fondé le Corps Royal des Cadets De Marine. La première base fut ouverte à Bruxelles. La formation avait lieu à bord de vedettes rapides soit à bord du Croiseur-Cuirassé « d’Entrecastaux » (ou grand-père avait fait son écolage) cédé par la France à la Belgique.Les officiers supérieurs étaient Français. L'uniforme des marins était identique à l'uniforme français à part le pompon qui était bleu chez les Belges
Swietne dwa zdjęcia d’Entrecastaux pod belgijską banderą.
Można porównać wygląd okrętu już wtedy przebudowanego na koszary-główny powód kupna tego okrętu, a nie Desaix, do wyglądu w Polsce.
Mam takie pytania;
-czy wiadomo coś więcej o roczne służbie okrętu w marynarce Belgii?

-czy w ogóle można napisać coś więcej o Belgii niż M.Twardowski w MSiO i to co wyżej zacytowałem?
-wieże działowe wtedy były, ale bez armat?
-dlaczego zdjęto w Polsce kapy z kominów?,jak inaczej je zabezpieczone ,zaślepiono?
-czy służył on w la Ligue Maritime Belge,takiej naszej LMiK?,czy w Marynarce Belgijskiej?

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JB

dessire_62 pisze:...Swietne dwa zdjęcia d’Entrecastaux pod belgijską banderą.
Można porównać wygląd okrętu już wtedy przebudowanego na koszary-główny powód kupna tego okrętu, a nie Desaix, do wyglądu w Polsce...
Przyczyny były inne, podałem je w referacie na sesji w MWP.
JB
Awatar użytkownika
dessire_62

Podobno ma się ukazać referat drukiem,można wiedzieć kiedy?
Może jakąś promocje dla członków FOW,a przynajmniej ułatwienia?
Awatar użytkownika
JB

dessire_62 pisze:Podobno ma się ukazać referat drukiem,można wiedzieć kiedy?
Może jakąś promocje dla członków FOW,a przynajmniej ułatwienia?
Sądzę, że do lata powinny się ukazać materiały konferencyjne. Co do promocji proszę spytać wydawcę.
JB
rafskar

Post autor: rafskar »

A wiecie kogoi kiedy BAŁTYK gościl na swoim pokladzie? gdzieś czytałem że był "niewygodny"i goście woleli mieszkac na lądzie
Awatar użytkownika
dessire_62

Rafskar
Na stronie NAC można znalezś wiele zdjęć z uroczystości na ORP Bałtyk np.http://images46.fotosik.pl/96/1f62fef3b6dfedc1.jpg
ODPOWIEDZ