ORP Bałtyk
ORP Bałtyk
Okręt, a nie Morze Bałtyckie.
Przegladając informacje o naszym krążowniku (największym) napotkałem kilka raf wynikających zapewne ze zbyt ubogiej, posiadanej literatury. Ale ad rem:
1. Ile kotłów posiadał Bałtyk - maszyny miał zdemontowane, ale częśc kotłów pozostawiono - ile ?
2. Jaka była etatowa załoga hulka - ewentualnie ventrum szkolenia o ile traktować to jako równość.
3. Jakie było uzbrojenie - spotkałem 2 warianty - 6dział salutacyjnych 47 lub 2 działa 75 wz.97 i 4 działa salutacyjne 47 mm.
4. Co z opancerzeniem ? Zdjęte całkowicie, częściowo ? I co zdjęte ?
Proszę o ewentualne źródła.
P.S. Model w budowie.
Przegladając informacje o naszym krążowniku (największym) napotkałem kilka raf wynikających zapewne ze zbyt ubogiej, posiadanej literatury. Ale ad rem:
1. Ile kotłów posiadał Bałtyk - maszyny miał zdemontowane, ale częśc kotłów pozostawiono - ile ?
2. Jaka była etatowa załoga hulka - ewentualnie ventrum szkolenia o ile traktować to jako równość.
3. Jakie było uzbrojenie - spotkałem 2 warianty - 6dział salutacyjnych 47 lub 2 działa 75 wz.97 i 4 działa salutacyjne 47 mm.
4. Co z opancerzeniem ? Zdjęte całkowicie, częściowo ? I co zdjęte ?
Proszę o ewentualne źródła.
P.S. Model w budowie.
Fax et tuba
ORP Bałtyk miał załogę, która liczyła etatowo 6 oficerów oraz 117 podoficerów i marynarzy (tymczasowy etat z 1927 r.), w tym 12 osób to załogi dwóch kutrów parowych. Później etat zmniejszono i w 1934 roku wynosił on 4 oficerów i 103 podoficerów i marynarzy.
Uzbrojenie miał cały czas takie samo - 4 działka salutacyjne 47 mm. Nie wiem, jak uzbrojenie wyglądało we wrześniu 1939 r.
Opancerzenie prawdopodobnie pozostało na okręcie. W 1939 roku próbowano użyć płyt pancernych ORP Bałtyk do fortyfikowania Helu. Komisja w sierpniu tego roku doszła do wniosku, że nie nadają się zarówno płyty 50 mm, jak i 80 mm (z pokładu). Ku zdumieniu komisji okazało się, że płyty 50 mm to składanka 10 mm i 20 mm płyt!
JB
Uzbrojenie miał cały czas takie samo - 4 działka salutacyjne 47 mm. Nie wiem, jak uzbrojenie wyglądało we wrześniu 1939 r.
Opancerzenie prawdopodobnie pozostało na okręcie. W 1939 roku próbowano użyć płyt pancernych ORP Bałtyk do fortyfikowania Helu. Komisja w sierpniu tego roku doszła do wniosku, że nie nadają się zarówno płyty 50 mm, jak i 80 mm (z pokładu). Ku zdumieniu komisji okazało się, że płyty 50 mm to składanka 10 mm i 20 mm płyt!
JB
Ciekawa pewnie będzie dla Pana informacja o wyposażeniu hulku w łodzie okrętowe. Rozkaz Dowódcy Floty określił ich liczbę na 6 sztuk: motorówka lub kuter parowy (Bałtyk nr I), 2 łodzie 10-wiosłowe, 2 łodzie 6-wiosłowe i łódź 2-wiosłowa. Nie oznacza to, że zawsze taka liczba łodzi znajdowała się na okręcie.
JB
PS. Pozwoliłem sobie zmienić tytuł tematu.
JB
PS. Pozwoliłem sobie zmienić tytuł tematu.
- dessire_62
Wg tego co pisze Marek kotły i maszyny pozostawiono. Część kotłów używano do ogrzewania okrętu, a jeden z kotłów zamieniono na zbiornik wody pitnej.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
- dessire_62
Swietne dwa zdjęcia d’Entrecastaux pod belgijską banderą.En 1922 sous l’impulsion du « Corps des Torpilleurs et Marins »( mon grand-père a servi à bord du Torpilleur A40 comme « ouvrier chauffeur de la flotte » ) et de la Ligue Maritime Belge , est fondé le Corps Royal des Cadets De Marine. La première base fut ouverte à Bruxelles. La formation avait lieu à bord de vedettes rapides soit à bord du Croiseur-Cuirassé « d’Entrecastaux » (ou grand-père avait fait son écolage) cédé par la France à la Belgique.Les officiers supérieurs étaient Français. L'uniforme des marins était identique à l'uniforme français à part le pompon qui était bleu chez les Belges
Można porównać wygląd okrętu już wtedy przebudowanego na koszary-główny powód kupna tego okrętu, a nie Desaix, do wyglądu w Polsce.
Mam takie pytania;
-czy wiadomo coś więcej o roczne służbie okrętu w marynarce Belgii?
-czy w ogóle można napisać coś więcej o Belgii niż M.Twardowski w MSiO i to co wyżej zacytowałem?
-wieże działowe wtedy były, ale bez armat?
-dlaczego zdjęto w Polsce kapy z kominów?,jak inaczej je zabezpieczone ,zaślepiono?
-czy służył on w la Ligue Maritime Belge,takiej naszej LMiK?,czy w Marynarce Belgijskiej?

- dessire_62
- dessire_62
Rafskar
Na stronie NAC można znalezś wiele zdjęć z uroczystości na ORP Bałtyk np.http://images46.fotosik.pl/96/1f62fef3b6dfedc1.jpg
Na stronie NAC można znalezś wiele zdjęć z uroczystości na ORP Bałtyk np.http://images46.fotosik.pl/96/1f62fef3b6dfedc1.jpg