Na internecie (przemysł-rybny) znalazłem ciekawy wykaz:
Oznaczenia jednostek rybackich w Polsce - pierwsze człony oznaczeń:
- CHY - Chłopy
- DAR - Darłowo
- DBK - Dąbki
- DĘB - Dębki
- DZI - Dziwnów
- DWI - Dźwirzyno
- FRO - Frombork
- GĄS - Gąski
- GDA - Gdańsk
- JEL - Gdańsk Jelitkowo
- WSG - Gdańsk Górki Wschodnie
- ZAG - Gdańsk Górki Zachodnie
- SWB- Gdańsk Świbno
- GDY - Gdynia
- OBŁ - Gdynia Obłuże
- OKS - Gdynia Oksywie
- ORŁ - Gdynia Orłowo
- HEL - Hel
- JAN - Jantar
- JAR - Jarosławiec
- JAS - Jastarnia
- KUŹ - Jastarnia Kuźnica
- KMN - Kamienica Elbląska
- KAM - Kamień Pomorski
- KĄT - Kąty Rybackie
- KOŁ - Kołobrzeg
- KRM - Krynica Morska
- PIA - Krynica Morska Piaski
- LBC - Lubczyna
- LBN - Lubin
- LEB - Łeba
- MEC - Mechelinki
- MIW - Międzywodzie
- MIZ - Międzyzdroje
- MIK - Mikoszewo
- MRZ - Mrzeżyno
- NIE - Niechorze
- PAS - Nowa Pasłęka
- WAR - Nowe Warpno
- OSŁ - Osłonino
- PUC - Puck
- REW - Rewa
- RWL - Rewal
- ROW - Rowy
- SAR - Sarbinowo
- SOP - Sopot
- STE - Stegna
- STP - Stepnica
- SUC - Suchacz
- SWA - Swarzewo
- SZN - Szczecin
- DĄB - Szczecin-Dąbie
- STŁ - Szczecin Stołczyn
- SZT - Sztutowo
- ŚWI - Świnoujście
- KRS - Świnoujście Karsibór
- PRZ - Świnoujście Przytór
- TOL - Tolkmicko
- TRB - Trzebież
- UNI - Unieście
- UST - Ustka
- USM - Ustronie Morskie
- WAP - Wapnica
- WŁA - Władysławowo
- CHA - Władysławowo Chałupy
- CHŁ - Władysławowo Chłapowo
- KAR - Władysławowo Karwia
- WOL - Wolin
Czy ktoś badał - spisywał kompleksowo numery i losy + dane charakterystyczne - zarejestrowane tam od 1945 r. jednostki? Pewnie ich liczba idzie w tysiące?
Polskie jednostki rybackie
-
Jest książka Bladego "Polska flota rybacka w latach 1921-2001" ale on podaje tylko numery i armatora tak jak kuter wyszedł ze stoczni, bez żadnych potem zmian.Czy ktoś badał - spisywał kompleksowo numery i losy + dane charakterystyczne - zarejestrowane tam od 1945 r. jednostki? Pewnie ich liczba idzie w tysiące?
Ja robiłem sobie losy kutrów Szkunera i to tylko w okresie kiedy znajdowały się pod flagą firmy. Było tego dość sporo... Prześledzenie zmian armatorów wszystkich kutrów rybackich przez te wszystkie lata to nie jest praca możliwa do wykonania przez jedna osobę... Jedynym drukowanym źródłem będą tutaj rejestry PRS...
Pewne dane są oczywiście w rejestrach okrętowych kutrów w Izbach Morskich ale one dotyczą jednostek pod polską banderą. Co do kutrów sprzedanych za granicę, np. do Afryki to pewnie nikt nie wie kiedy i co się z nimi stało...
Zacząłem coś takiego robić jeszcze w latach 80tych - własnie na podstawie Rejestrów PRS. Dawno tego spisu nie uzupełniałem.
Problemem jest brak dobrych informacji sprzed 1956 roku, brak też informacji o losach po sprzedaży za granicę.
Na dodatek po przebudowie kutra na jacht PRS nadaje mu nowy numer rejestru (kutry rybackie mają numery rejestru PRS z serii 41xxxx lub 42xxxx, a jachty 6xxxxx), więc nie ma możliwości prześledzić ciągłości losów.
W książce W. Bladego brakuje mi informacji o tym, co się stało z danym kutrem po wypadku. Czy został rozebrany, czy naprawiony? Nie wszystkie wypadki podane w jego książce kończyły się jednoznacznie utratą statku.
Problemem jest brak dobrych informacji sprzed 1956 roku, brak też informacji o losach po sprzedaży za granicę.
Na dodatek po przebudowie kutra na jacht PRS nadaje mu nowy numer rejestru (kutry rybackie mają numery rejestru PRS z serii 41xxxx lub 42xxxx, a jachty 6xxxxx), więc nie ma możliwości prześledzić ciągłości losów.
W książce W. Bladego brakuje mi informacji o tym, co się stało z danym kutrem po wypadku. Czy został rozebrany, czy naprawiony? Nie wszystkie wypadki podane w jego książce kończyły się jednoznacznie utratą statku.
-
Raport o polskim rybołówstwie w 2007, sporo informacji
http://209.85.129.132/search?q=cache:Xg ... =firefox-a
Próbować opisać polską flotę rybacka na podstawie takich raportów, to jak analizować skład radzieckich okrętów podowdnych na podstawie publikacji rosjskich z lat 80tych. Szarada.Andrzej J. pisze:Raport o polskim rybołówstwie w 2007, sporo informacji