Dwa Scorpene dla Polski?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
dessire_62

Dwa Scorpene dla Polski?

Post autor: dessire_62 »

Oto taka wiadomość pojawiła się w serwisach prasowych.
"Les Echos": potężny producent okrętów wojennych zainteresowany polską stocznią
http://biznes.onet.pl/les-echos-potezny ... news-detal
Jak zauważa gazeta, jeden z gdyńskich suchych doków może być dla Francuzów najbardziej smakowitym kąskiem w Gdyni. Można w nim bowiem budować praktycznie wszystkie okręty, łącznie z wielkimi lotniskowcami.
Polska producentem lotniskowców, no, no. :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:
Czy to możliwe technicznie?
Naprawdę ten dok taki wielki?
domek

Re: Dwa Scorpiene dla Polski?

Post autor: domek »

dessire_62 pisze:Oto taka wiadomość pojawiła się w serwisach prasowych.
Jak zauważa gazeta, jeden z gdyńskich suchych doków może być dla Francuzów najbardziej smakowitym kąskiem w Gdyni. Można w nim bowiem budować praktycznie wszystkie okręty, łącznie z wielkimi lotniskowcami.
No nimica to raczej nie zbuduja. :P :P :P A pozatym to chyba nigdzie sie takich kolosow nie buduje w dokach :P i nie budowao :?

pozdrawiam
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Nie wierze w dobrych wujaszków z zagranicy ,którzy są skłonni przejąć nasze stocznie i budować jeszcze okręty ,znów mamy propagandowe gruszki na wierzbie w celu podtrzymania dobrego wizerunku kompletnie skompromitowanego rządu , który o sprawach morskich wie tyle co przeciętny Polak wypoczywający na plaży .
Gdyby nawet jakimś cudem udało by sie kupić zabojadom jeden z doków to i tak był by przeznaczony do budowy sekcji okrętowych bo nikt przy zdrowych zmysłach nie zniszczy swoich stoczni tylko po to aby okręty budowali Polacy w takie cuda na pewno nie uwierze .
Nawet gdyby były montowane a nie budowane OP w jednej z naszych stoczni to i tak był by to typowy składak z bardzo małym wkładem naszego przemysłu .
Adam

Post autor: Adam »

Tam od razu lotniskowce. Francuzi już parę lat temu chcieli zlecić "Gdyni" budowę kadłuba jednego z Mistrali. I teraz też mają na myśli budowę właśnie desantowców z pokładem lotniczym, przy czym pewnie prace w Polsce ograniczyłby się do budowy kadłubów, które dalej wyposażane byłby w we Francji.
Co do możliwości, to w doku SD II w Gdyni (389x70 metrów) w sumie bez problemu można by wybudować i Nimitza (na linii wodnej ok. 330x40 metrów)- wielkość nie stanowi problemu.
Awatar użytkownika
wottek

Post autor: wottek »

W sumie jask się popatrzy na zainteresowanie Rosji francuskimi okrętami, to kupno naszej stoczni może nie wydawać się takie dziwne...

W końcu gdzieś muszą te okręty wybudować;)
Choć nie wiem ile oni mają doków;)

Pozdrawiam,
wottek
Adam

Tu nie chodzi o potencjał - w Francji parę doków zostało, ale DCNS po prostu nie opłaca się budować kadłubów, zwłaszcza większych jednostek. Obecnie kadłub trzeciego Mistrala buduje STX France ze St. Nazire, ale ta stocznie, jak większość cywilnych, zachodnioeuropejskich wkrótce padnie i zniknie. Alternatywne miejsce do budowy dużych kadłubów jest więc DCNS potrzebne, a Gdynia jest tu jak znalazł, a przy okazji transakcję można rozliczyć Scorpenami.
Jeśli Rosjanie faktycznie kupią we Francji Mistrale, to część dawnej Stoczni Gdynia może mieć pracę na kilka lat.
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Heh, było by miło, ale niestety w budowanie czegokolwiek w Gdyni nie wierzę - raczej kaczka dziennikarska.. Ale Scorpene by się nam przydały, tak czy siak.. Albo 214-tki, czy te rosyjskie jak one się tam nazywają...
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Trzy lata temu Stocznia Gdynia prowadziła nawet rozmowy z Francuzami z DCNS zainteresowanymi budową lotniskowca w naszym suchym doku. Oczywiście nie miałaby być to budowa kompletnego statku, lecz tylko kadłuba, bez górnego pokładu.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,714 ... dynia.html
Jakby wtedy by zaczęli, pewnie teraz mielibyśmy wodowanie.
Tak na spokojnie, to wszystko miało by jakiś sens i pewno ma nadal, tylko...
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Troche mnie to śmieszy :lol: czyż by we francji nie było już stoczni ,która mogła by wykonać proste roboty i zbudować kadłub lotniskowca?
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Piotr S. pisze:Troche mnie to śmieszy :lol: czyż by we francji nie było już stoczni ,która mogła by wykonać proste roboty i zbudować kadłub lotniskowca?
Francuscy stoczniowcy są drożsi 8) Stąd idea outsourcingu - ze względów bezpieczeństwa wątpliwego poza granice UE... ale do Polski jak najbardziej.

W budowę w Gdyni kadłubów Mistrali itd. jestem gotów uwierzyć (z ostrożnością), ale Scorpene dla PMW? - wątpliwe...
Adam

Wybiegając trochę w przyszłość - chciałbym widzieć minę Putina gdyby okazało się, że zakupione przez Rosję w Francji okręty będą budowane w Polsce ;)

A we Francji, poza Arsenałem w Breście obecnie jest tylko jedna stocznia zdolna do budowy tak dużych kadłubów - ta w St. Nazire, tylko, że ona w większości należy do Koreańczyków, a jej najbliższa przyszłość rysuje się w barwach dość ciemnych.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Wydaje mi się, że z tymi Scorpene to będzie tak jak z ofertą MBDA na parasol przeciwlotniczy dla Polski, - nawet jeżeli to bardzo dobre to wybiorą i tak co innego a na 99% hamerykańskie. I nie będzie się tutaj liczyło, że oferta MBDA czy DCNS uwzględnia bardzo powazne zaangażowanie naszego przemysłu... Właściwie to juz nie wiem w czyim interesie są podejmowane wszelkie ostatnie decyzje w MON, z pewnością nie w interesie obronności państwa...Natomiast znowu wyczytałem w nTW, że w ramach "pakietu antykryzysowego" zamówiono kolejne Langusty WR-40...A gdzie jakikolwiek pakiet antykryzysowy dla MW grzecznie sie pytam?
Adam

Według dzisiejszej prasy DCNS zainteresowany jest także zakupem ... Stoczni Marynarki Wojennej. Co w sumie ładnie się układa - SMW + duży dok ze Stoczni Gdynia stworzą niezły kompleks. Tylko czy to się uda? Jestem pełen obaw. Tym bardziej, że w SMW trzeba by zwolnić wszystkich i zatrudnić ponownie tylko osoby pracujące.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Adam pisze:Tylko czy to się uda? Jestem pełen obaw. Tym bardziej, że w SMW trzeba by zwolnić wszystkich i zatrudnić ponownie tylko osoby pracujące.
Coś w tym jest co piszesz Adamie. Ostatni bastion pracowników (tych co mają najwięcej siły bo najmniej pracują) po sztandarem związków zawodowych utworzy redutę nie do pokonania, a jak trzeba będzie to wpuści węża bezpośrednio do inwestora z informacją, że w zakładzie jest jeszcze gorzej niż w ofercie i znowu wszystko szlag trafi... Obym się mylił...
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Adam pisze:Tam od razu lotniskowce. Francuzi już parę lat temu chcieli zlecić "Gdyni" budowę kadłuba jednego z Mistrali. I teraz też mają na myśli budowę właśnie desantowców z pokładem lotniczym, przy czym pewnie prace w Polsce ograniczyłby się do budowy kadłubów, które dalej wyposażane byłby w we Francji.
Co do możliwości, to w doku SD II w Gdyni (389x70 metrów) w sumie bez problemu można by wybudować i Nimitza (na linii wodnej ok. 330x40 metrów)- wielkość nie stanowi problemu.
DCN (ówcześnie) był zainteresowany budową w Gdyni kadłuba lotniskowca, a nie Mistrali (sekcje do Mistrali były robione w Północnej).
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Re: Dwa Scorpiene dla Polski?

Post autor: polsteam »

domek pisze:
dessire_62 pisze:Oto taka wiadomość pojawiła się w serwisach prasowych.
No nimica to raczej nie zbuduja. :P :P :P A pozatym to chyba nigdzie sie takich kolosow nie buduje w dokach :P i nie budowao :?

pozdrawiam

a gdzie takie kolosy (największe lotniskowce) się buduje?... tylko na pochylniach?.. ;)

no, trochę tu wiedzy zabrakło...

nawet ja (nie znający się na MarWoj'u i mało o nim wiedzący) wiem, że akurat niejedna jednostka w rodzaju NIMITZ'a powstała własnie w doku (stoczni Newport News)...

chyba spokojnie lotniskowiec nawet z tych największych mógłby w Gdyni (w większym suchym doku) powstać...
nie znam się, ale tak "na oko" mi się wydaje, że by się zmieścił taki...
mylę się?...

a nie wiem, czy w zlinkowanym tu materiale medialnym to było, ale w innych mediach wyszło teraz oficjalnie, otwarcie, że Stocznia Gdynia była już niedaleka podpisania kontraktu na budowę częściowo wyposażonego kadłuba lotniskowca dla Francuzów (a nieoficjalnie było wiadomo już wcześniej)...

SD II Stoczni Gdynia:
Suchy Dok - SD II: 389 m x 70 m,
głębokość od poziomu wody: 8m;

- i co?... za mały na kadłub Nimitz'a?... może za mały... nie chce mi się szukac, a na MarWoj się nie znam...
ODPOWIEDZ