domek pisze:dessire_62 pisze:Oto taka wiadomość pojawiła się w serwisach prasowych.
"Les Echos": potężny producent okrętów wojennych zainteresowany polską stocznią
http://biznes.onet.pl/les-echos-potezny ... news-detal
Jak zauważa gazeta, jeden z gdyńskich suchych doków może być dla Francuzów najbardziej smakowitym kąskiem w Gdyni. Można w nim bowiem budować praktycznie wszystkie okręty, łącznie z wielkimi lotniskowcami.
Polska producentem lotniskowców, no, no.

Czy to możliwe technicznie?
Naprawdę ten dok taki wielki?
No nimica to raczej nie zbuduja.

A pozatym to chyba nigdzie sie takich kolosow nie buduje w dokach

i nie budowao
pozdrawiam
a gdzie takie kolosy (największe lotniskowce) się buduje?... tylko na pochylniach?..
no, trochę tu wiedzy zabrakło...
nawet ja (nie znający się na MarWoj'u i mało o nim wiedzący) wiem, że akurat niejedna jednostka w rodzaju NIMITZ'a powstała własnie w doku (stoczni Newport News)...
chyba spokojnie lotniskowiec nawet z tych największych mógłby w Gdyni (w większym suchym doku) powstać...
nie znam się, ale tak "na oko" mi się wydaje, że by się zmieścił taki...
mylę się?...
a nie wiem, czy w zlinkowanym tu materiale medialnym to było, ale w innych mediach wyszło teraz oficjalnie, otwarcie, że Stocznia Gdynia była już niedaleka podpisania kontraktu na budowę częściowo wyposażonego kadłuba lotniskowca dla Francuzów (a nieoficjalnie było wiadomo już wcześniej)...
SD II Stoczni Gdynia:
Suchy Dok - SD II: 389 m x 70 m,
głębokość od poziomu wody: 8m;
- i co?... za mały na kadłub Nimitz'a?... może za mały... nie chce mi się szukac, a na MarWoj się nie znam...