Chłodnicowiec "Dęblin"
Chłodnicowiec "Dęblin"
Mam prośbę - czy ktoś dysponuje materiałami nt. chłodnicowców projektu B-513 produkowanych w Gdyni (stocznia Komuny Paryskiej) o wdzięcznych nazwach "Wolin", "Koszalin" i "Dęblin" ewentualnie wiedzą, gdzie takie plany uzyskać?
Szczególnie interesuje mnie ten ostatni (z racji zamieszkania) pod kątem opracowania modelu kartonowego.
Za wszelkie info z góry dziękuję.
Szczególnie interesuje mnie ten ostatni (z racji zamieszkania) pod kątem opracowania modelu kartonowego.
Za wszelkie info z góry dziękuję.
Re: Chłodnicowiec "Dęblin"
W miesięczniku "Morze" nr 6 / 1965, był zamieszczony uproszczony planik "Dęblina". Opublikowany został w cyklu "Miniatury Morza". Pomimo wielkiego uproszczenia może być traktowany jako podstawa do opracowania modelu. Najważniejsze elementy są rozrysowane. Archiwalne numery "Morza" są opublikowane na stronach magemara.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Jeszcze dla ścisłości - statki to których mowa to chłodniowce, a nie chłodnicowce. Mają ładownie chłodzone (chłodnie), a nie są wyposażone, ani też nie przewożą chłodnic. Nie wiem skąd się wzięła, obserwowana od kilku lat tendencja do nazywania chłodniowców, chłodnicowcami.
Trzeba zadzwonić do Działu Dokumentacji CMM i zapytać, czy mają taki plan. Warto podać nazwę typu i nazwy pozostałych statków z serii oraz jakie plany wchodzą w grę (plan ogólny i linie teoretyczne). Powinni mieć co najmniej te dwa rysunki oraz jeszcze złady (poprzeczny i wzdłużny) oraz plan siłowni.
Telefon 58-301-86-11 (centrala), prosić z p. Maksymowiczem (kierownikiem Działu Dokumentacji). Powinien powiedzieć, jak to załatwić formalnie.
Przy okazji: seria liczyła 4 statki: WOLIN, DĘBLIN, KOSZALIN i MODLIN.
Telefon 58-301-86-11 (centrala), prosić z p. Maksymowiczem (kierownikiem Działu Dokumentacji). Powinien powiedzieć, jak to załatwić formalnie.
Przy okazji: seria liczyła 4 statki: WOLIN, DĘBLIN, KOSZALIN i MODLIN.
-
Słusznie,czy nie słusznie, ale w dawnej nomenklaturze nazywano je chłodnicowcami.
zajrzałem do starszych słowników technicznych i do starszych wydań "MORZA" i "Budownictwa Okrętowego" i nie znalazłem tam "chłodnicowców"...Andrzej Ciszewski pisze:Słusznie,czy nie słusznie, ale w dawnej nomenklaturze nazywano je chłodnicowcami.
ś.p. redaktor Grzywaczewski - były długoletni redaktor naczelny "Budownictwa Okrętowego" (za dobrych czasów tego pisma) za "chłodnicowce" i "rorowce" odrzucał teksty - nie przyjmował do publikacji... nawet nie poprawił, tylko zwracał autorowi z uwagą na temat nomenklatury... - i słusznie.
Tak po prawdzie, to w "Morzu" był opublikowany planik drobnicowca "Dęblin". I odnoszę wrażenie, że to jest najlepsza klasyfikacja. Jakby nie patrzeć, to są drobnicowce, a że z chłodzonymi ładowniami...
Ludzkość dzieli się na trzy części.