Nasze Orkany po zakupie

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

marek8

Nasze Orkany po zakupie

Post autor: marek8 »

Witam,
Mam takie pytanie, jakie nasunęło mi się po obejrzeniu zdjęć ze złomowania w 2010 roku ostatnich 4 niedokończonych kadłubów okrętów tego typu - jeszcze niecałe dwa lata wcześniej proponowanych przez niektórych dziennikarzy jako możliwość "przedłużenia serii" naszych Orkanów :) - czy znane są może jakieś zdjecia tych okrętów po zakupieniu w RFN t.j. czy faktycznie były to same kadłuby czy też reprezentowały one stan zbliżony do tej niedawno złomowanej czwórki.
No i jeszcze jedno ważne pytanie - czy wiemy dziś coś więcej dlaczego właściwie kupiono jedynie trzy okręty skoro osiągalnych było więcej a zdaje się, ze plany zakupowe w dawnej NRD opiewały na ciut więcej jednostek? No i swoją drogą ich złomowanie prawie dwie dekady po wybudowaniu to chyba dość długi okres oczekiwania na kupca - może jednak Niemcy po cichu liczyli, że jednak kupimy? :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AvM

Re: Nasze Orkany po zakupie

Post autor: AvM »

Artykul byl w czasopismie "Schiff + Zeit".

poszukam przy okazji, byly tam chyba zdjecia.

avm
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Gdzie ukazały się te zdjęcia z ich złomowania ?
marek8

Witam,
Na forum balancer.ru w wątku poświęconym flocie NRD - niestety nie pamiętam na ktorej z 40 stron :( Zresztą dla doprecyzowania pewnej przypadkowej dezinformacji :( autor tej smutnej wieści prezentuje tam zdjęcie ze złomowania jedynie jednego okrętu tego typu z datami właśnie z lata 2010 informując, że to był ten ostatni.
A wracając do wątku skąd wzięła sie informacja, że poza znanymi trzema pozostałych nie udało się już w Niemczech kupić?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Odnośnie złomowania - http://www.forum-marinearchiv.de/smf/in ... #msg163342
Faktycznie szkoda tych kadłubów, ale z drugiej strony czy faktycznie potrzebne nam są kolejne kutry rakietowe jeśli jest NDR?

Co do stanu zaawansowania - http://www.vierte-flottille.de/sechstef ... 3678#p3676
Jeśli podane przyporządkowanie nr kadłubów jest prawdziwe, to biorąc pod uwagę załączone w pierwszym linku zdjęcia, kupiliśmy kompletne kadłuby z nadbudówkami bez wyposażenia (ani masztów etc). Przypuszczam, że kupiono tylko te kadłuby, które nie wymagały dużych nakładów pracy (tzn dobudowania nadbudówek, czy przebudowy zbyt zaawansowanych już istniejących elementów konstrukcji).
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Były plany zakupu dodatkowych kadłubów (tylko mówiło się, że jest ich 5, a nie 4) po zjednoczeniu Niemiec - mowa była chyba o 3 sztukach.

Niestety (lub stety) niemiecka stocznia, mimo że była już w stanie upadłości, zażądała zaporowej ceny.
Gdzieś było zdjęcie kadłubów "zaparkowanych" na kanale (chyba niemal w krzakach).
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
marek8

Co zabawne to zdjęcie trzech kadłubów z nadbudówkami i czwartego ciut innego bez stające gdzieś w szuwarach akurat ja po raz pierwszy widziałem wlaśnie na tym forum :) Wynikałoby z tego, że chyba od razu dostępne były okręty w mocnym stopniu zaawansowania. Może po prostu chciano kupować na raty - jak to u nas i tak wyszło, że w międzyczasie cena wzrosła? I nie chodzi mi w tym wątku o ocenę słuszności czy braku tejże co o kontekst czysto historyczny czyli jak to wtedy było i skąd wzięła się tylko trójka ... :)
Dzięki za powyższe odesłania.
A tak na marginesie istnieją jakieś zdjęcia tych okrętów po zakupie w Niemczech + czy wiemy jak tu dotarły i kiedy? Czasy to wszak już nam współczesne... No i jeszcze jedno pytanie - czy zachowały sie jakieś stoczniowe zdjęcia polskiego "poprzednika" Orkanów proj..?, lub jakieś ryzunki jak miał wyglądać?
Pozdrawiam
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Projekt 665. Zdjęć nie ma bo go nie zbudowano. Rysunki są. Mam w planach mały artykuł na ich temat.
ODPOWIEDZ