Hiei - pytanie o pancerz

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
CIA

Hiei - pytanie o pancerz

Post autor: CIA »

Skoro pytanie o pancerz Mantany tak ładnie rozwinęło wątek, to spróbuję wziąć na tapetę następny :faja: Chodzi o Hiei (ten z 1914)
Jak wiadomo, pancerz burtowy został najpierw usunięty (Tarktat Waszyngtoński) , a potem przywrócony (w 1937). Ponoć został założony ten sam pancerz co był, ale niektórzy twierdzą inaczej...
Ponizej fragment zdjecia z Gakkena nr65 (ktos moze go czytał? :D )
h.jpg
h.jpg (91.86 KiB) Przejrzano 8516 razy
Jak myślicie, co mogą oznaczać te napisy na krawędzi tej płyty pancernej? :mrgreen:
MiKo
Admin FOW

Re: Hiei - pytanie o pancerz

Post autor: MiKo »

A kto to są ci niektórzy?
Awatar użytkownika
CIA

W sumie nieistotne... W wiki ktoś tak napisał
Her main belt was reapplied and strengthened to a uniform thickness of 8 inches (as opposed to varying thicknesses of 6–8 inches before the upgrades),
, powołując się na McCurtie'a, a więc chyba na to Obrazek, żadne w praktyce źródło...

Chodzi mi o samo zdjęcie... To zdjęcie z powtórnego nakładania płyt pancernych. Szukałem tych znaczków japońskich które widoczne są na tej płycie, ale jakoś nie mogłem żadnego dopasować... Jest jakaś wartość "8.8" (później albo "7" albo jakiś znak japoński) , potem znak japoński i w kółeczku "5". Jeżeli te 8,8 to grubość w calach - to by wychodziło, że grubsze były niż 8 cali, ale może to też być spowodowane tolernacją wymiarową, ale aż 10%? (jeżeli to w ogóle jest wymiar...)?
Ostatnio zmieniony 2013-11-28, 17:44 przez CIA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kpt.G

Post autor: Kpt.G »

Może to, że tak powiem, "Techniczny napisy" po Japońcku?
"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie. ;)
Jakże daleko z Domu do Morza!
Awatar użytkownika
CIA

Ale co one oznaczają? :faja:
Jeżeli byłaby to wartość 8,8 cala i oznaczałaby grubośc pancerza - to wszystkie książki należałoby pisać na nowo (obecnie panuje przekonanie o grubości 8 cali i powtórnym nałożeniu tych samuch płyt) :D ;)
To że wymienili górne płyty 6 calowe na 8 calowe jak napisali w wiki, to chyba jednak kit.
MiKo
Admin FOW

Przecież masz to zdjęcie w Gakkenie podpisane - 20,32. Wydaje mi się, że nie ma co wyważać drzwi, na podstawie jednej informacji z JFS (dodatkowo trochę bezsensownej, jak się spojrzy na dolną krawędź burtowego pancerza)
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

A może to "8.8" to jest masa płyty ?
Natomiast "5" w kółeczku to jej numer ?
Sądzę, że z jednej fotki nic sensownego nie da się wymyślić. Chyba, że ma się dostęp do źródeł japońskich.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
CIA

MiKo pisze:Przecież masz to zdjęcie w Gakkenie podpisane - 20,32. Wydaje mi się, że nie ma co wyważać drzwi, na podstawie jednej informacji z JFS (dodatkowo trochę bezsensownej, jak się spojrzy na dolną krawędź burtowego pancerza)
Dobra Mikesz nie truj tylko gadaj co oznacza ten znaczek po "8,8" , albo ten przed piątką w kóleczku :D
BTW na stronie 131 tegoż Gakkena masz na rysunku wartość "230" przy belcie
MiKo
Admin FOW

Pojęcia nie mam, ale raczej na 99% nie jest to grubość pancerza :D
Awatar użytkownika
Kpt.G

Może oznaczenia oznaczają np.: Prawa burta wręga 88, masa 5.
Albo coś podobnego i po co komplikować? Poszukajmy najprostszego i najbardziej prawdopodobnego wyjaśnienia!
"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie. ;)
Awatar użytkownika
CIA

MiKo pisze:Pojęcia nie mam, ale raczej na 99% nie jest to grubość pancerza :D
9 cali to 360 lbs czyli de facto 8,8 cala :faja:

Kpt.G pisze:Może oznaczenia oznaczają np.: Prawa burta wręga 88, masa 5.
Albo coś podobnego i po co komplikować? Poszukajmy najprostszego i najbardziej prawdopodobnego wyjaśnienia!
Może, ale ze zdjecia wynika, ze to chyba wręga ok. 70/60 Natomiast przed "5" to na bank znak "prawa" 右 Obrazek BINGO!!!
Peperon pisze:A może to "8.8" to jest masa płyty ?
Natomiast "5" w kółeczku to jej numer ?
Sądzę, że z jednej fotki nic sensownego nie da się wymyślić. Chyba, że ma się dostęp do źródeł japońskich.
Możliwe, ze masa... powiedzmy, ze 1 metr sześciennny to 7,8 tony, płyta ma gdzieś 2 (może 1,5)x3,6 metra i grubość 0,2m... ten znaczek po 8,8 to może "mi" み , czyli ciało, korpus, ale to dotyczyłoby zarówno słowa "ciężar" jak i "grubość"...
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

CIA pisze:...Możliwe, ze masa... powiedzmy, ze 1 metr sześciennny to 7,8 tony, płyta ma gdzieś 2 (może 1,5)x3,6 metra i grubość 0,2m... ten znaczek po 8,8 to może "mi" み , czyli ciało, korpus, ale to dotyczyłoby zarówno słowa "ciężar" jak i "grubość"...
A ten znaczek po "8.8" ma tylko jedno znaczenie ? Może oznacza nie tylko ciało, korpus, ale również kadłub ?
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Kpt.G

Cieszę się że mogłem podać (tzw.) P(/F)uzzla :-D
ODPOWIEDZ