Według potocznej wiedzy BŁYSKAWICA podczas powojennego przezbrojenia otrzymała lufy dopasowane do radzieckich kalibrów. Podobno były to lufy czołgowe 100 mm. Sam chyba o tym gdzieś napisałem.
Ale zastanawiam się, czy taka akcja miała faktycznie miejsce. Może chodziło o normalną wymianę luf wynikającą ze zużycia? W końcu Rosjanie mieli furę sprzętu pochodzącego z Lend-Leasu, więc pewnie pociski 4" też mieli ...
A w ogóle - czy dałoby radę wstawić na nią lufy czołgowe?
Działa czołgowe na BŁYSKAWICY
-
Re: Działa czołgowe na BŁYSKAWICY
Może było odwrotnie. Rosjanie ponoć wstawiali działa morskie np do działa pancernego SU- 100, pewnie też w niektórych czołgach z serii T. Więc raczej Błyskawica dostała lufy od morskich dział, które były wykorzystywane również w czołgach.
Przyglądałem się w sierpniu działom na Błyskawicy. Zamki pozostały oryginalne, wymieniono lufy.
Myślę, że te 4' zużyły się od 1940r a z pociskami to było "krucho" więc wymieniono lufy. Rosyjskie działa 100mm już uzyskały sławę (na Novikach) w IWS i myślę, że sowieci ich nie spieprzyli.
Myślę, że te 4' zużyły się od 1940r a z pociskami to było "krucho" więc wymieniono lufy. Rosyjskie działa 100mm już uzyskały sławę (na Novikach) w IWS i myślę, że sowieci ich nie spieprzyli.
Wymieniono całe lufy, czy tylko wkładki? Bo te lufy wyglądają na oryginalne 

„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
-
Oryginalne końcówki lufy były lekko rozwarte w kształcie stożka. Te mają końcówki też o zwiększonej średnicy zewnętrznej przy wylocie, ale zamiast stożka jest walec. Poza tym są dłuższe.