Działa czołgowe na BŁYSKAWICY

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek T

Działa czołgowe na BŁYSKAWICY

Post autor: Marek T »

Według potocznej wiedzy BŁYSKAWICA podczas powojennego przezbrojenia otrzymała lufy dopasowane do radzieckich kalibrów. Podobno były to lufy czołgowe 100 mm. Sam chyba o tym gdzieś napisałem.
Ale zastanawiam się, czy taka akcja miała faktycznie miejsce. Może chodziło o normalną wymianę luf wynikającą ze zużycia? W końcu Rosjanie mieli furę sprzętu pochodzącego z Lend-Leasu, więc pewnie pociski 4" też mieli ...
A w ogóle - czy dałoby radę wstawić na nią lufy czołgowe?
Andrzej Ciszewski

Re: Działa czołgowe na BŁYSKAWICY

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Może było odwrotnie. Rosjanie ponoć wstawiali działa morskie np do działa pancernego SU- 100, pewnie też w niektórych czołgach z serii T. Więc raczej Błyskawica dostała lufy od morskich dział, które były wykorzystywane również w czołgach.
Awatar użytkownika
esem

Post autor: esem »

Przyglądałem się w sierpniu działom na Błyskawicy. Zamki pozostały oryginalne, wymieniono lufy.
Myślę, że te 4' zużyły się od 1940r a z pociskami to było "krucho" więc wymieniono lufy. Rosyjskie działa 100mm już uzyskały sławę (na Novikach) w IWS i myślę, że sowieci ich nie spieprzyli.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Wymieniono całe lufy, czy tylko wkładki? Bo te lufy wyglądają na oryginalne :roll:
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Andrzej Ciszewski

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Oryginalne końcówki lufy były lekko rozwarte w kształcie stożka. Te mają końcówki też o zwiększonej średnicy zewnętrznej przy wylocie, ale zamiast stożka jest walec. Poza tym są dłuższe.
ODPOWIEDZ