Wznios Rysunek AutoCad problem

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Ray

Wznios Rysunek AutoCad problem

Post autor: Ray »

Witam mam pewien problem mianowicie robię projekt statku na studiach i raz już go oddałem i teraz dostałem zwrot i jest pewien problem z rysunkiem a konkretnie z brakiem wzniosu na nim. Mam pojęcie co to jest wznios itd tylko nie bardzo wiem jak on na moim rysunku miał by wyglądać ?

Obrazek
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Re: Wznios Rysunek AutoCad problem

Post autor: polsteam »

wybacz, ale gdybym był Twoim wykładowcą, miałbyś jeszcze znacznie więcej czerwonego na rysunku :-)

(chociaż z drugiej strony samo wymaganie wzniosu jest bez sensu, bo o ile dawniej wznios był w zasadzie regułą, to teraz na wielu statkach go nie ma, no, ale rozumiem, że chodzi o nauczenie, więc w projekcie ma być...)

a poza tym... sorry, ale poniższe materiały źródłowe (nawet plany ogólne w formacie PDF) zostały wygooglane w 5 minut...

ale do rzeczy

wznios dawniej był łagodny (krzywizna) - dawniej

obecnie - przeważnie (ale nie zawsze) "prosty" (ze względów technologicznych - dla ułatwienia produkcji)

na wzniosie luki mogą się "dostosowywać" do linii wzniosu (też być pochyłe), ale mogą też być poziomo i albo pozostają na poziomie pozostałych luków (więc część tego luku w zakresie wzniosu tak troszkę "tonie" w pokładzie, albo może być taki luk ze strefy wzniosu PODNIESIONY w stosunku do pozostałych (więc stanowi taki jakby "schodek"..)

- oto przykłady (niekoniecznie na wszystkie sytuacje wspomniane wyżej):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- - - - - - - - - - - -

Obrazek
ODPOWIEDZ