Polska Kostaryka 1937

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

kostaryka1937

Polska Kostaryka 1937

Post autor: kostaryka1937 »

Szanowni Państwo,
Piszę książkę o podróży polskich Żydów do Kostaryki w Ameryce Centralnej.
Opisuję wyprawę sześcioletniego Dawida, który wyruszył s/s Warszawa z Gdyni 2 lipca 1937 roku. Potem przesiadł się na parowiec KNSM Costa Rica, prawdopodobnie w Boulogne sur Mer.
Szukam informacji o s/s Warszawa. Jak wyglądała w środku? Gdzie się zatrzymywała w trakcie podróży do Hawru? Warszawa II przed Hawrem zawijała do Londynu, czy tak też było w przypadku Warszawy? Czy zachowały się listy pasażerów? O której godzinie wyruszyła z gdyńskiego portu 2 lipca 1937 roku?
JAKIE INNE STATKI WYPŁYNĘŁY TEGO DNIA Z GDYŃSKIEGO PORTU?
Szukam też informacji o statkach KNSM. Czy ktoś zna, interesuje się? Jestem już w kontakcie z Amsterdamem i Rotterdamem ale nie jestem w stanie ustalić kilku faktów.
Dziękuję i pozdrawiam ciepło,
Ania Pamuła
Marek T

Re: Polska Kostaryka 1937

Post autor: Marek T »

kostaryka1937 pisze:1. ...s/s Warszawa. Jak wyglądała w środku?

2. Gdzie się zatrzymywała w trakcie podróży do Hawru?

3. Warszawa II przed Hawrem zawijała do Londynu, czy tak też było w przypadku Warszawy?

4. Czy zachowały się listy pasażerów?

5. O której godzinie wyruszyła z gdyńskiego portu 2 lipca 1937 roku? JAKIE INNE STATKI WYPŁYNĘŁY TEGO DNIA Z GDYŃSKIEGO PORTU?
ad 1. O jaką informację konkretnie chodzi?

ad 2. Nie mam danych. Nie zdziwiłbym się, gdyby popłynęła od razu do Hawru. Z drugiej strony - w poprzednich rejsach zawijała wcześniej do Londynu albo Harwich. Ale jak było w tym rejsie - nie wiem.

ad 3. Nie było WARSZAWY II.
To znaczy była, ale w budowie, w Holandii. W trakcie budowy zagarnęli ją Niemcy w 1940 r.

ad 4. Nie wiem, nie szukałem. Być może są w Archiwum Państwowym w Gdyni.

ad 5. W Archiwum Państwowym w Gdyni zachowały się Dzienniki Ruchu statków w porcie. Wątpię, aby podano w nich godzinę wyjścia statku. Zazwyczaj podawano nazwę statku, dzień wyjścia / przyjścia, ładunek, port docelowy lub port, z którego statek przybył.
Na dzień 2 lipca 1937 podano port docelowy Hawr, 301 pasażerów. Kapitan - chyba J. Ćwikliński.
Wracając z Hawru zawinął do Gdyni 13 lipca 1947 r.

Tyle ode mnie. Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

kostaryka1937 pisze:Szukam też informacji o statkach KNSM. Czy ktoś zna, interesuje się? Jestem już w kontakcie z Amsterdamem i Rotterdamem ale nie jestem w stanie ustalić kilku faktów.
Jakich?
Marek T pisze:ad 5. W Archiwum Państwowym w Gdyni zachowały się Dzienniki Ruchu statków w porcie.
Konkretniej, nazywało się toto Księgami ruchu statków żeglugi zagranicznej. Z tym że przedwojenne (1935-1938, 1939 chyba zaginęła) znajdują się nie w gdyńskim oddziale APG, a w głównej siedzibie w Gdańsku (na Wałowej). Sygnatury: Archiwum Państwowe w Gdańsku; Kapitanat Portu w Gdyni, sygn. 1031/29-33 (jeden rok jest w dwóch księgach; 1937 to zdaje się 1031/32).
Marek T pisze:Wątpię, aby podano w nich godzinę wyjścia statku. Zazwyczaj podawano nazwę statku, dzień wyjścia / przyjścia, ładunek, port docelowy lub port, z którego statek przybył.
Owszem, podawano godzinę. Dokładnie dzienniki zawierają kolejno następujące rubryki: liczba pojedyncza, data wpisu, rodzaj statku, nazwa statku, sygnał rozpoznawczy, bandera, właściciel, port rejestracji, pojemność brutto i netto w tonach oraz w metrach sześciennych, długość i szerokość, nazwisko kapitana, liczba załogi, agent, port przybycia, data i godzina przybycia na redę, jw. postawienia w porcie, przywóz (ładunek, pasażerowie), port docelowy, wywóz, data i godzina wyjścia z portu, nazwisko pilota, oraz uwagi (przeważnie brak lub nic ciekawego).
Marek T pisze:Na dzień 2 lipca 1937 podano port docelowy Hawr, 301 pasażerów.
301 było w III klasie, do tego 34 w I klasie. Łącznie 335 pasażerów (Warszawa nie miała kabin II klasy).
Marek T pisze:Kapitan - chyba J. Ćwikliński.
Tak, kpt. ż.w. Jan Ćwikliński dowodził Warszawą od lutego 1937 do 1940 roku, z krótką przerwą kwiecień-maj 1938, gdy zastępował go kpt. Czesław Maciejewski.
Marek T pisze:Wracając z Hawru zawinął do Gdyni 13 lipca 1947 r.
Oczywiście Markowi się zrobiła literówka, chodzi o 1937.
kostaryka1937 pisze:Gdzie się zatrzymywała w trakcie podróży do Hawru?
Prawdopodobnie nigdzie, nie licząc prawdopodobnego przejścia przez Kanał Kiloński.
kostaryka1937 pisze:JAKIE INNE STATKI WYPŁYNĘŁY TEGO DNIA Z GDYŃSKIEGO PORTU?
Pasażerskie - żadne. Najbliżej byłyby wcześniej - francuski Colombie (13 391 BRT) 29 czerwca, do Hawru z 270 ludźmi, a później 3 lipca przyszedł z 561 i 6 lipca wyszedł z 584 ludźmi z/do Nowego Jorku transatlantyk Piłsudski. Handlowych (gł. węglowców) pewnie wyszło tego dnia z dziesięć (taka była mniej więcej średnia), ale jakie - musisz sprawdzić w ww. księgach.
Ostatnio zmieniony 2014-11-10, 13:03 przez pothkan, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek T

Post autor: Marek T »

Dzięki za uzupełnenia.
Księgi Ruchu oglądałem dawno, więc już czas zatarł szczegóły.
kostaryka1937

Panie Marku! Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Poniżej odpowiadam. Pozdrawiam ciepło.
Marek T pisze:
kostaryka1937 pisze:1. ...s/s Warszawa. Jak wyglądała w środku?

2. Gdzie się zatrzymywała w trakcie podróży do Hawru?

3. Warszawa II przed Hawrem zawijała do Londynu, czy tak też było w przypadku Warszawy?

4. Czy zachowały się listy pasażerów?

5. O której godzinie wyruszyła z gdyńskiego portu 2 lipca 1937 roku? JAKIE INNE STATKI WYPŁYNĘŁY TEGO DNIA Z GDYŃSKIEGO PORTU?
ad 1. O jaką informację konkretnie chodzi?

Chodzi mi o informacje na temat wnętrza statku. Jak wyglądała sala jadalna, co podawana do jedzenia, o której posiłki itd. WSZELKIE detale są mile widziane.

ad 2. Nie mam danych. Nie zdziwiłbym się, gdyby popłynęła od razu do Hawru. Z drugiej strony - w poprzednich rejsach zawijała wcześniej do Londynu albo Harwich. Ale jak było w tym rejsie - nie wiem.

Mój 80-letni rozmówca wspominał, że zawinęła do Paryża, ale wiem, że to absolutnie niemożliwe :) Miał wtedy 6 lat więc pewnie coś mu się pomyliło.

ad 3. Nie było WARSZAWY II.
To znaczy była, ale w budowie, w Holandii. W trakcie budowy zagarnęli ją Niemcy w 1940 r.

ad 4. Nie wiem, nie szukałem. Być może są w Archiwum Państwowym w Gdyni.

ad 5. W Archiwum Państwowym w Gdyni zachowały się Dzienniki Ruchu statków w porcie. Wątpię, aby podano w nich godzinę wyjścia statku. Zazwyczaj podawano nazwę statku, dzień wyjścia / przyjścia, ładunek, port docelowy lub port, z którego statek przybył.
Na dzień 2 lipca 1937 podano port docelowy Hawr, 301 pasażerów. Kapitan - chyba J. Ćwikliński.
Wracając z Hawru zawinął do Gdyni 13 lipca 1947 r.

Tyle ode mnie. Pozdrowienia.
kostaryka1937

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem pod wrażeniem Pana wiedzy, Dziękuję że zechciał się Pan nią podzielić.
pothkan pisze:
kostaryka1937 pisze:Szukam też informacji o statkach KNSM. Czy ktoś zna, interesuje się? Jestem już w kontakcie z Amsterdamem i Rotterdamem ale nie jestem w stanie ustalić kilku faktów.
Jakich?
Moi bohaterowie płynęli do Kostaryki statkami s/s Costa Rica, Venezuela i Colombia.

Może Pan będzie też wiedział jak wyglądała Warszawa w środku? Jej wnętrze, jak wyglądały kabiny, jak jadalnia. Co jedzono, jakie posiłki miała III klasa? I jeszcze takie pytanie praktyczne: gdzie kupowało się bilety na ten statek? Czy bezpośrednio na Dworcu Morskim? Czy wiadomo Panu ile mogły kosztować?
kostaryka1937 pisze:Gdzie się zatrzymywała w trakcie podróży do Hawru?
Prawdopodobnie nigdzie, nie licząc prawdopodobnego przejścia przez Kanał Kiloński.
A ile płynęła? Którego dnia dotarła do Hawru?
kostaryka1937 pisze:JAKIE INNE STATKI WYPŁYNĘŁY TEGO DNIA Z GDYŃSKIEGO PORTU?
Pasażerskie - żadne. Najbliżej byłyby wcześniej - francuski Colombie (13 391 BRT) 29 czerwca, do Hawru z 270 ludźmi, a później 3 lipca przyszedł z 561 i 6 lipca wyszedł z 584 ludźmi z/do Nowego Jorku transatlantyk Piłsudski. Handlowych (gł. węglowców) pewnie wyszło tego dnia z dziesięć (taka była mniej więcej średnia), ale jakie - musisz sprawdzić w ww. księgach.
A gdzie stały statki handlowe? Czy były widziane z Dworca Morskiego, z później z pokładu Warszawy (chodzi o pole widzenia mojego bohatera, co mógł widzieć w porcie tego dnia?)
ODPOWIEDZ